reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
Ja mam tylko żel do mycia i krem do buzi na dwór. Na odparzenia moim zdaniem najlepsza maka ziemniaczana, a nawilżać skóry bez potrzeby nie chce żeby potem nie było problemu z przesuszeniem. No i sól fizjologiczna i octanisept do pepkaNivea na każdą pogodę, najmniej syfu

Tez tak uważam, ale pod pieluszkę czasami można majźnąć Linomagiem[emoji5] a do pępka moze nawet nic oprócz wody nie będę dawać... Synkowi sam odpadł [emoji106]

Ja dziś miałam dzień odpoczynku. Pojechaliśmy z mężem, do Opola (60km od nas). Kupiłam trochę kosmetyków dla małej, biustonosze do karmienia i parę innych rzeczy do domu. Potem podjechaliśmy do kina, z kina na kawę i ciasto i wieczorem po córkę i zaraz poszła spać. Za 3 tygodnie mamy 3 rocznicę ślubu i teraz jakoś wyszło, że wszystkim pasowało i pojechaliśmy.

Rzeczywiście nie jest dużo a u mnie za to dużo każą brać, nawet na te kilka godzin. Położna mówiła żeby wziąć 3-4 komplety ubranek dla dziecka, dla siebie to tez prawie tyle co w szpitalach w Polsce, a przecież w Polsce zostaje się jakieś 2-3 dni, u nas tylko kilka godzin jak wszystko jest ok [emoji848]

Ja w sumie dla siebie to biorę tylko rzeczy jakbym gdzieś jechała... oprócz ciuchów [emoji23] No bo chemia wiadomo, kapcie czy klapki pod prysznic, szlafrok nie wiem czy jest potrzeba,bo grzeją jak opętani [emoji33] te koszule dwie (tej do porodu nie liczę, idzie do wyrzucenia), i co jeszcze? Aha, te podkłady na łóżko dla siebie i młodego, majciochy... - to dodatkowe rzeczy. I podpaski. Dla synka tylko pampersy-choć niby mają, ale wolę nie czekać na wydzielane sztuki i chusteczki nawilżane. Ciuchy dopiero dla niego i dla mnie na wyjście [emoji106] nie wiem... piszę z głowy, to co jeszcze? Do piersi nic nie potrzebuje, ostatnio bez nakładek sie obyło czy tych wkładek laktacyjnych- żadnego nawału nie miałam. Pewnie wezmę, ale watpie czy bedą potrzebne [emoji853]

Urodzić niby można, ale tak jak pisze Lovegirl, jakim często kosztem? Też moja siostra ma bliską znajomą w pracy co 4kg dziecko rodziła SN. Niby nie tak dużo.. ale ona mojej postury, 1,60, drobna, gdzie taki klocek rodzic? Zamiast od razu po usg na cc kierować to kazali naturalnie... No i urodziła.. dziecko problemy z barkiem, coś było nie tak w przebiegu jak już był w kanale - zaklinował sie czy cos i na sile wyciskali [emoji55][emoji853] ona nie wiem dokładnie czy tak nacięta czy tak mocno popękała, ale tydzień albo dłużej na lekach, chodzić i siedzieć nie mogła, dopiero po miesiącu jako tako doszła do siebie [emoji53] ale mały ma 3 albo 4 lata i ona boi sie rodzic naturalnie... mówi, że albo drugie nie będzie, albo tylko cc. Tylko, ze cc tez sie boi. Także udupili ją[emoji20][emoji53]

wiem wiem

miałam na myśli że się da urpdicu bez komplikacji ale nie kazDej Nam jest to dane ..nie wszystko zawsze idzie jak należy

ja mam znajoma co rodzila 3 kg dzieci i po pierwszym porodzie miesiąc na dupce siedzieć nie mogła takze ja pierdziele ..po drugim było lepiej a 3 już nie chciała sn i wspierałam ja w tej decyzji bo wiedzialamwE jak sie uprze..zobacza jaka rraume ma to jej zrobia..i zrobili jej tu CC ale miała wiele spotkań z tym związanych ciagle o tym samym i zaczęła rodzić 5 dni przed terminem CC :ninja2:

ja na szczęście miałam wszystko ok z kroczem ale różnie przecież mogłoby być prawda :eek:

ze względu na małego dam sobie rozciąć mięśnie macicę aby było dobrze

A takiego kremu to za każdym razem używa się pod pieluszke czy jak? [emoji54]
Mi polozna mowila, ze wystarczy maka ziemniaczana jak nie ma sie zasypki i octenisept do pepka, aczkolwiek teraz niby woda wystarczy.
No i gaziki jalowe, chusteczki nawilzajace, patyczki do uszu takie zwykle i takie z gakim dziubkiem nie wiem jak one sie nazywaja :D a oliwki nie kazala, bo niby zatyka pory dziecka w skorze.

O matulu. Nie nadrobię was po tych kilku dniach.

Dzień dobry się z paniami.

U nas zaczął się sezon katarkowy... 4 dni w przedszkolu ech

Nie mogę się przestawić na wcześniejsze pobodki i chodzę jak zombi ale staram się nie przesypiać dnia. Dzisiaj wybrałam się na zakupy bo mi bambelka ze wszystkich bluzek wylazi haha. W obwodzie dalej bez zmian ale rośnie w górę i w dół i ciśnie już na wszystko. Zaczęła się zgaga okropna pęcherz czuje już minute po wyjściu z WC. I jeszcze cukier mi wariuje bo jem cały czas podobnie a coraz częściej przekracza normy i na czczo za wysoko niestety.

Wczoraj na obiad wymyśliłam pyszne "kaszotto" z kurkami i i kurczakiem. Mmmmmmmm mąż zachwalał.

Widzę że roksi wróciła po długiej przerwie. :) I nowe mamy jeszcze się pojawiają ;)

Postaram się nie znikać już :p

@kasia98 mi bez różnicy. Aby na początku ciężko te malutkie pazurki obciąć a potem i nożyczkami i cążkami.

Ja kupiłam puder baby dream dla siebie, bo w lecie uda zacieram.
Jak będzie potrzebny to dla młodego jest.

Ja będę myła mydełkiem bambino albo baby dream. Chyba, że będzie problem jak przy córce to płyn do kąpieli balneum baby.
Oliwka albo hipp albo bambino.
Do pupy linomag maść ta zielona( ja smarowałam przy każdym przewijaniu) albo maść bepanthen( dobra też na brodawki)

@ONAONAONA to wg mnie dobrze dziecko waży na 31tc. Wcale nie za duże.

@azamamew ja Stosowałam taki granatowym opakowaniu krem na każdą pogodę. Nie pamiętam jakiej firmy.

Piszecie o tym octenisepcie do pępka a ja jestem przeciwna.
Każda zrobi jak uważa, ale wpiszcie sobie nawet w googlach, że nie zaleca się poniżej 2roku życia, ponieważ substancja konserwująca jest szkodliwa.
Ja mam zamiar używać gazików nasączonych spirytusem albo rozcieńczonego spirytusu do przemywania pępka.

@Dita tak jak mówisz doceniam to co mam :)

reklama
Rzeczywiście nie jest dużo a u mnie za to dużo każą brać, nawet na te kilka godzin. Położna mówiła żeby wziąć 3-4 komplety ubranek dla dziecka, dla siebie to tez prawie tyle co w szpitalach w Polsce, a przecież w Polsce zostaje się jakieś 2-3 dni, u nas tylko kilka godzin jak wszystko jest ok [emoji848]

dziwne że tyle kompletów ..ja też chyba miałam więcej jak jeden ale w sumie młoda miała jeden na sobie i drugi włożony przed wyjściem:-D
no ale lepiej się zabezpiecYc na kaza ewentualność ..pewnie dlatego...jak zasikanie itd. :happy:
No właśnie, co kto lubi, a nie co lubi babcia dziecka :) Ja nie wiem co polubię, ale body wydają mi się prostsze w obsłudze, kupiłam tylko kopertowe i z tym chcę zacząć :) jak mi się spodobają kaftaniki to potem dokupię:)

kaftaniki miałam przy synu i to podwijanie pod plecakami doprowadzało mnie do szału ale to był mojej mamy wymysł a ja ślepo sluchalam zamiast pomyśleć samemu :huh: pierwsze dziecię to się człek na pierwszym dzieciu uczy:-D
body ..a kopertowe najwygodniejsze dla kogoś kto się bardzo boi są dla mnie idealne :rofl2:

Hej. Byłam na wizycie w tamtym miesiącu robiłam glukozę i wyniki były 72 ,147,149 lekarz wpisał i było że ok. Dziś kolejna wizyta lekarz robił USG wyszło że dzidzia ma 1610g. A to 28 tydz z USG wychodzi 30/32. Popatrzył na cukier i te wymiary stwierdził żebym powtórzyła glukozę bo dzidzia duża. W tamtym miesiącu jak byłam prywatnie u innego lekarza to mała miała 740g i termin był jak z miesiączki. A u mojego prowadzącego z 26.11 teraz po wymiarach jest na 08.11 trochę różnicy jest

Ja mam tylko żel do mycia i krem do buzi na dwór. Na odparzenia moim zdaniem najlepsza maka ziemniaczana, a nawilżać skóry bez potrzeby nie chce żeby potem nie było problemu z przesuszeniem. No i sól fizjologiczna i octanisept do pepkaNivea na każdą pogodę, najmniej syfu

jak nie potrzeba to nie ma co wsmarowywac ..ja rzadko oliwkę używałam..kremu na twarz
mam teraz ale nie z naciskiem że będę skórę zapychać dlatego jak już coś kupię to chce by było jak najnaturalniejsze a octaniseptu nie kupowałam..zdam się na ich metody

Najważniejszy ten długopis [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

miałam to napisać hahahaha:-D

Do góry