Kochana moj w 28tc mial ok 1000g, a teraz 31+2 i ma 2kgHej. Byłam na wizycie w tamtym miesiącu robiłam glukozę i wyniki były 72 ,147,149 lekarz wpisał i było że ok. Dziś kolejna wizyta lekarz robił USG wyszło że dzidzia ma 1610g. A to 28 tydz z USG wychodzi 30/32. Popatrzył na cukier i te wymiary stwierdził żebym powtórzyła glukozę bo dzidzia duża. W tamtym miesiącu jak byłam prywatnie u innego lekarza to mała miała 740g i termin był jak z miesiączki. A u mojego prowadzącego z 26.11 teraz po wymiarach jest na 08.11 trochę różnicy jest
reklama
Hej. Byłam na wizycie w tamtym miesiącu robiłam glukozę i wyniki były 72 ,147,149 lekarz wpisał i było że ok. Dziś kolejna wizyta lekarz robił USG wyszło że dzidzia ma 1610g. A to 28 tydz z USG wychodzi 30/32. Popatrzył na cukier i te wymiary stwierdził żebym powtórzyła glukozę bo dzidzia duża. W tamtym miesiącu jak byłam prywatnie u innego lekarza to mała miała 740g i termin był jak z miesiączki. A u mojego prowadzącego z 26.11 teraz po wymiarach jest na 08.11 trochę różnicy jest
Po pierwsze w tabelce masz termin na 23.11, czyli jestes wg mnie w skończonym 29tygodniu[emoji28] ja byłam w skończonym 30 i moj miał 200gr więcej od ciebie, wiec jak twoja córeczka z ta waga moze być duża na 32tydzien??[emoji58] chyba nie zrozumiałaś dokładnie lekarza.. może brzuszek ma większy od reszty ciała (czyli z pomiaru nożek i glowki) o dwa tygodnie czy więcej- stad podejrzenie lekarza o cukrzycy... dwie wizyty temu miałam bardzo podobnie- wszystkie pomiary kilka dni do przodu, ale brzuszek aż dwa tygodnie i coś... I coś lekarz zapytał sie nawet czy jem dużo słodkiego.. pewnie chodziło mu o tę cukrzycę właśnie [emoji53] ale jak zrobiłam glukozę to dobrze wyszła, a na następnej wizycie - brzuszek był spoko, za to główka sporo większa Haha a teraz okazało się, że nóżki ma dwa tygodnie do przodu z długością [emoji23][emoji23] ja się tym usg jakoś nie przejmuje... Jeśli natomiast lekarz uważa, że jest podejrzenie cukrzycy to glukoza do powtórzenia [emoji853]
piorunem
Fanka BB :)
Czy ktoś może mi powiedzieć szczerze że nie zwariowalam i Gondola jest potrzebna ? Bo mi siostra męża mówi że po co mi tą gondola, że to wielkie, że nie będę używać i że w Maxi Cosi lepiej dziecku i wygodniej. Już sama nie wiem czy to może ja oszalałam bo chce wózek 3w1.
W foteliku noworodka możesz trzymać do 40 minut, a starszego trochę do 2 godzin i przerwa, więc raczej potrzebna. Chyba, że kupisz rozkładany do pozycji leżącej np. cybex cloud q... ale to na zimę chyba średnie rozwiązanie...
Są jakieś sposoby na uśmierzenie bólu kręgosłupa? Ratujcie, bo jestem totalnie bezsilna, aż się ryczeć chce
Nie mam pojęcia... może jakaś rehabilitacja? Masaż? Prysznic? Specjalne ćwiczenia?
[emoji20][emoji853]
@Roksi ja po moich przeżyciach w ostatnim roku i ubiegłym i po wizytach u onkologa, w centrum onkologii, badaniach i innych nabrałam dystansu do wielu rzeczy.
Owszem czasem mnie życie przygniata, jak przez kilka m-cy ciągle coś się dzieję, ale wiem, że po burzy wychodzi słońce i że jeszcze będzie pięknie.
@tyna ja mam nie liczyć ruchów, bo i tak mam w tej ciąży dużo nerwów.
Ps. Ja zamierzam kupić kaftaniki bo lubię
@Ola_7 ja myślę, że wiek wiekiem, ale też i każda ciąża jest inna.
@ONAONAONA ale duże Twoje dziecko już ponad 2kg.
A który masz tydzień?
Moja młodsza córka była duża i ją najszybciej urodziłam.
Fakt, że na usg mówili że 3800 to ok 4kg. A wcześniejszą dwójkę po 4kg urodziłam a tu 4550g.
U mnie nikt nawet nie mówił o cc choć była cały czas na 90 centylu i do 37tc ułożona poprzecznie.
@Dita widzę, że na L4 się nie nudzisz
Współczuję przejść [emoji853] jak człowiek trochę doświadczy w życiu to wbrew pozorom ma więcej pokory i często właśnie uśmiechu na twarzy- w imię zasady : trzeba doceniać co się ma[emoji106][emoji173]️
Igorowelove
Moderatorka
Ja używałam tylko nożyczek, do tej pory zresztą młodemu obcinam takimi z zaokrąglonym końcem [emoji14]a co polecacie do obcinania paznokci dla malucha ? lepsze nożyczki czy cążki ?
Kelyana
@Igorowelove ja jak miałam bóle kręgosłupa to polewałam krzyz ciepła woda, poprosiłam męża żeby wziął oliwkę i mnie wymasował. Super robiło mi takie mocne masowanie knykciami. Dodatkowo poszukałam na youtube jakiś ćwiczeń na krzyż dla ciężarnych, takich rozciągających i kilka razy dziennie po 5-10 powtórzeń kilka ćwiczeń. Mi pomogło.
Mama Zuzi i Antosia
Ja wole cążki. Możesz kupić zestaw, w którym jest i jedno i drugie. Wtedy sobie sprawdzisz co Tobie bardziej odpowiada.a co polecacie do obcinania paznokci dla malucha ? lepsze nożyczki czy cążki ?
Mnie też boli krocze, a raczej pachwiny. Szczególnie prawa, ale jest to znośne. Młody ogólnie też jest po prawej stronie bo zazwyczaj tam go czuje, może to jest przyczyna, a może spojenie mi się rozchodzi. Nie wiem, ale póki jest w miarę ok to luzik.
reklama
Dusia94
Ja z pielęgnacji kupiłam płyn do mycia , oliwke,maść do pupy na odparzenia i krem do buźki na wiatr i mróz. No i jeszcze sól fizjologiczna do pielęgnacji i w sumie tyle . Ogólnie im mniej tym lepiej dla takiego maluszka [emoji4]a puder/zasypka konieczna? nie mam pojęcia co napewno jest potrzebne do pielęgnacij z kosmetyków? płyn do mycia , oliwka ?