reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

@Dita_333 nie o to chodzi, że lekarz zmienia, tylko już myślałam, że zaraz będzie 27 tydzień, a po policzeniu tygodni do terminu wyszło, że dopiero 26 :( więc zerknęłam na usg, właśnie to genetyczne i tam jest termin tydzień wcześniej, więc zrobiłam sobie cichą nadzieję, że moja ciąża jest jednak już starsza o tydzień ;)

To jesteś tydzień "stratna" w tygodniach ciąży jak ja :rolleyes2: Ja wg usg genetycznego mam termin na 30.10., ale tygodnie ciąży normalnie lecą, tak jak w kalendarzu...A śmieję, że jesteśmy stratne, bo w drugą stronę, czyli jeżeli termin usg jest późniejszy i owulacja była np.2tygodnie później, to można sobie liczyć ciąże od owulacji +14 dni, a nie np.25... A my sobie nie możemy dodać tygodnia hahaah :-D
Mój lekarz jest spoko, pod koniec ciąży pewnie będę jeździć częściej, żeby sprawdzać stan łożyska itd, bo skora ciąża jakby starsza...to trzeba być czujnym :) A jaką datę masz w karcie ciąży?
A dzieci i tak wyjdą kiedy będą chciały :):rolleyes2:

reklama
To jesteś tydzień "stratna" w tygodniach ciąży jak ja :rolleyes2: Ja wg usg genetycznego mam termin na 30.10., ale tygodnie ciąży normalnie lecą, tak jak w kalendarzu...A śmieję, że jesteśmy stratne, bo w drugą stronę, czyli jeżeli termin usg jest późniejszy i owulacja była np.2tygodnie później, to można sobie liczyć ciąże od owulacji +14 dni, a nie np.25... A my sobie nie możemy dodać tygodnia hahaah :-D
Mój lekarz jest spoko, pod koniec ciąży pewnie będę jeździć częściej, żeby sprawdzać stan łożyska itd, bo skora ciąża jakby starsza...to trzeba być czujnym :) A jaką datę masz w karcie ciąży?
A dzieci i tak wyjdą kiedy będą chciały :):rolleyes2:
No niestety moje już się pcha na świat, więc odliczam dni w kalendarzu, a tu taka skucha, aż mi się przykro zrobiło :( w karcie mam 22 listopada, więc później.

Jestem po wizycie.
Oczywiście nic mi nie dała poza skierowaniem do szpitala, bo ona nie wie co może mi przepisać. To tylko ginekolog będzie wiedział.wrrrr....na 15 mąż mnie zawiezie do mojego ginekologa. Ja rozumiem, że wiele leków w ciąży nie wolno, ale boję się, że stan zapalny w moim organiźmie może źle wpłynąć na maluszka. A co oni mi poradzą w szpitalu, szczególnie w weekend.ehhh mam nadzieję, że mój gin mi coś przepisze, bo zwariuje. Teraz po apapie jest troche lepiej, ale ileż można brać apap???

Poproś o skierowanie na crp, będziesz wiedziała czy chorobę powoduje wirus czy bakteria.
Jak internista może nie wiedzieć jakie leki może przepisać w ciąży powodzenia u ginekologa!

O, widzę koleżanka po fachu ;)
niestety oni się tego nie uczą na studiach (taki mamy klimat), a jak to mi kolega lekarz ostatnio powiedział, gdy trafia ciężarna do szpitala/przychodni to lekarze wpadają w popłoch, bo jakie tu leki można zapisać.
Wstawiam więc klasyfikację leków wg bezpieczeństwa stosowania w ciąży
Link do: "Leki w ciąży" - Klasyfikacja wg FDA i ADEC
oczywiście wiadomo, że w ciąży nigdy nie leczymy się na własną rękę, ale można podpatrzeć w tabeli, że (jak już majacyr wspominała) nawet antybiotyki przepisane nam przez lekarza w ciąży nie muszą być złem najgorszym ;)
Poza tym w innej zakładce macie też klasyfikację dotyczącą leków stosowanych podczas laktacji, co już bardziej przydaje się w samoleczeniu po ciąży.

Ja korzystam z tego leksykonu od 2016 i zawsze wszystko można tam sprawdzić i wiedzieć co można a czego nie.

No niestety moje już się pcha na świat, więc odliczam dni w kalendarzu, a tu taka skucha, aż mi się przykro zrobiło :( w karcie mam 22 listopada, więc później.

Co to znaczy "pcha się" na świat????:o:szok:
A tygodniami sie nie przejmuj...bo pewnie dzidzia będzie bardziej rozwinięta o ten tydzień..także tak czy siak jesteś tydzień do przodu...

reklama
Do góry