Normy TSH w ciąży :
1 trymestr 0.33 do 4.59
2 trymestr 0.35 do 4.10
3 trymestr 0.21 do 3.15
Takie mam podane normy przy wyniku
Wysokie jakieś... Ja miałam w I trymestrze do 2,5, a w II i III do 3.
Hej, zamawiam wyprawkę i zastanawiam się nad kupowaniem smoczków. Kupujecie? Slyszalam ze to wplywa na zgryz, wymowę itd więc mam obawy, są jakies pozytywne strony używania przez dziecko smoczków?
Opinie są różńe. Mamaginekolog chyba na blogu o tej śmierci łóżeczkowej pisała, że smoczki są nawet zalecane:
Zalecenie 6. Należy rozważyć podawanie dziecku smoczka do snu.
Smoczki zmniejszają ryzyko SIDS nawet jeśli w trakcie snu wypadną dziecku z ust. Dziecku należy podawać smoczek układając je do snu, natomiast jeśli dziecko go nie akceptuje, nie wciskamy smoka na siłę. Smoczek nie powinien też mieć żadnych tasiemek, sznurków ani łańcuszków nakładanych na szyję czy przyczepianych do ubrania. WAŻNE! U dzieci karmionych piersią możemy proponować smoczek dopiero po stabilizacji karmienia (4-6 tygodniach), u dzieci karmionych mieszanką od urodzenia.
Ale mój nie chciał, wiec temat miałam zamknięty
Tak, to że dziecko jest spokojniejsze. Moja siostra stomatolog dawała swoim dzieciom smoczki. Moja córka miała smoczka i zgryz ma ładny.
To chyba ja za długo się używa... Kwestia kiedy dziecko oduczyć
Strasznie wysokie, to są chyba ogólne normy, ja przy 2.6 na poczatku dostałam euthyrox
Mój lekarz wychodzi założenia, że jak jest w normach, które napisałam wyżej ( I trym.2.5, IIi III - 3) to nie ma co niepotrzebnie zbijać, co najwyżej kontrolować. Ja przed ciąża miałam właściwie bardzo podobny do tego jaki mam teraz w ciąży, 2 coś , na pewno powyżej 2,5, ale nie pamiętam ile. I wg niego skoro moja tarczyca ładnie pracowała przed ciążą i w ciąży to na tę chwilę nie potrzebuję nic brać.... I to mi pasuje
Ach, i ja jestem po 30, to ponoć też normalne, że jest ciut wyższe...