reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
na początku po kąpieli zakładaliśmy dziecku bawełnianą czapeczkę, i również wtedy jak leczyliśmy ciemieniuchę. Temat jak kąpać, jak ubierać, jak pielęgnować to indywidualna sprawa każdej z nas. W łazience podczas kąpieli na pewno będziemy mieli cieplutko. Spacery i wietrzenie mieszkań jestem za i jak najczęściej.
Co do pomocy, to ja np. bardzo sobie cenie to, że mieszkam z mamą. Bo wiem, że jak nie będę miała czasu to starszym dzieciom zawsze coś ugotuje a i nam pomoże jak trzeba. Skarb nie kobieta.
Ja tez się cieszę, że moja mama chce mi pomóc przy dziecku i chętnie się do niej przeniose na jakiś czas boję się tylko ,że będzie chciała mi dziecko wychowywać , robić wszystko za mnie albo narzucać jakieś rzeczy tłumacząc że ona tak robiła i było dobrze [emoji6] obyśmy doszły do porozumienia i była dla mnie wsparciem jakiego będę potrzebować

Powiedzieli Ci, że warto? Wiesz może czym ono się różni od połówkowego? Zaraz też się zabiorę za szukanie informacji :)
Mowiła, że warto. Są np wady, które można rozpoznać dopiero w 3 trymestrze.
"Badanie to ukierunkowane jest na ocenę rozwoju dziecka, krążenia obwodowego, dojrzałości łożyska, ilości płynu owodniowego. W trakcie USG wykonywanego pomiędzy 28 a 32 tygodniem ciąży oceniamy budowę narządów płodu, aby wykluczyć nieprawidłowości ujawniające się późno w trakcie życia płodowego.
Do późno ujawniających się wad wrodzonych należą między innymi:
– dynamiczne wady serca, do których zaliczamy zwężenie pnia płucnego, zwężenie aorty, koarktacja aorty. Należy pamiętać, że jednymi z najczęstszych wad serca są niewielkie ubytki w przegrodzie międzykomorowej. Wykluczenie tych nieprawidłowości w wielu przypadkach jest możliwe dopiero w trzecim trymestrze ciąży,
– niedorozwój móżdżku, małogłowie,
– niektóre wady przewodu pokarmowego np. niedrożność dwunastnicy,
– niektóre wady układu moczowego,
– niektóre wady kończyn." tak na szybko tyle znalazlam.

Dziewczyny jak to u was jest z badaniami krew,mocz itp ? Ja miałam robione raz odkąd jestem w ciąży. Krew , mocz ,i oznaczenie grupy krwi . Jutro idę do lekarza chciałabym zrobić wszystkie badania z racji nieprawidłowości jakie wyszły u innego lekarza na połówkowych dajcie znać jakie badania powinnam zrobić. Jestem 22+3 . Mój lekarz ostatnio nie kazał mi robić badań bo ostatnie wyszły dobrze i czuje się dobrze więc po co... ehh... Ale ja chce się uspokoić

Wszystkie badania na pierwszej wizycie. Krew + mocz. Na kolejnych tylko sikanie do kubka i sprawdzanie cukru i białka.

reklama
Pije 3-4 razy w tygodniu ale ja bardzo mocna lubię więc czasem sobie zmieszam z bezkofeinowa.

Powiem wam ze zadowolona jestem :) ciuszki mniej więcej gotowe, zrobiłam mega zamowienie w gemini aptece i mam już wszystko kosmetyczno/pielęgnacyjne. Jeszcze trochę rzeczy dla mnie jak staniki, koszule, łóżko, fotele i wanienka i mniej więcej jestem gotowa. Patrząc na tempo w jakim rosnę będę mogła leżeć brzuchem do góry od września :)

O kurczę, ale Ci poszło [emoji16] a łóżeczka itp?

Do góry