reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

Haha moja najlepsza kolezanka bedzie miala 2 tyg po mnie corke, dzis sie smialysmy, ze sie zamienimy [emoji23]
Co do wagi, moj 21+2 ma 399 gram i na siatce centylowej ma 9%

A gdzie to sprawdzałaś? Skoro dopiero skończyłaś 21tydzień to twój synek idealnie w średniej sie mieści -

Link do: 21 tydzień ciąży - zmiany w organizmie, proces ciąży, rozwój dziecka
400gr [emoji5] jakbyś już kończyła np.21+6 to wtedy można sprawdzić na 22tydzien, no ale ty dopiero zaczęłaś [emoji3][emoji5]także wg mnie piękny przeciętniak hehe[emoji23][emoji5]i dobrze![emoji8]

Cześć Wam. No niestety nie dowiedziałam się nic na dzisiejszej wizycie. Nie było mojego ginekologa, tylko jakaś ginekolog na zastępstwie. Nie mierzyła nic, bo powiedziała, że na następnej wizycie mój ginekolog pomierzy. Poprosiłam, żeby może chociaż płeć zobaczyła, no ale dzidzi nie chciało współpracować, zacisnęło nóżki, kopnęło w usg i tyle. Następna wizyta 9.lipca. Trochę się martwię, bo to będzie już 22+0tc z OM, a 22+3tc z usg i nie wiem czy to nie będzie już trochę późno na połówkowe.
Tak liczyłam na tę płeć i wszystkie pomiary, a tu nic. Pociesza mnie jedynie fakt, że zobaczyłam dzisiaj chociaż trochę dzidzi i widziałam, że serduszko bije, także chociaż jeśli o to chodzi mogę być spokojna :)

Wg OM to jeszcze 22+0 czyli ok, a tak w ogole te połówkowe można niby robić do 26tygodnia, także nie przejmuj się [emoji23][emoji106]
Jak takie wstydliwe to może dziewczynka będzie [emoji5]

Hej dziewczyny. Miałam też ciężka noc. Straszny katar i kichanie w seriach po 6 razy na raz. Ból chyba zatok ale nie bardzo mocny i podrażnione drogi oddechowe. Nie wiem czy to alergią czy jakieś przeziębienie. Dodatkowo od 2 dni mam dziwne bóle takie kłujące przy obu jajnikach. Zaczynają się przy jajnikach i ciągną do góry po obu stronach brzucha. Zaczynają się wieczorem jak zasypiam. Mam wrażenie, że gdy leżę na boku ale trochę też na brzuchu. Wczoraj musiałam wziąść nospę. Ból budzi mnie też w nocy. W ciągu dnia jak chodzę to nic takiego się nie dzieje. Może to też pełen pęcherz ale budzi mnie ból A nie uczucie pełnego pęcherza. Tak czy inaczej jak zrobię siku to jest trochę lepiej.
W poniedziałek mam połówkowe to powiem o tym lekarzowi.

Może od leżenia cię boli? Właśnie na brzuchu? A leżysz na prawym czy lewym częściej? Lepiej na lewym boku, no ale wiem z doświadczenia, że czasami dziecku się nie podoba ta pozycja i kopie aż zmienię... No ale moze spróbuj. Jestem ciekawa co ci lekarz powie [emoji5]

reklama
Niby tak, ale większość lekarzy starej daty nadal pisze, a nawet bazgroli.
A te drukowane to" babolce" czasem są.
Zanim poszłam na L4 miałam pacjenta co miał antybiotyk i dawkowanie drukowane 2x1 dopochwowo.
Facet wiek powiedzmy 60 lat mówi:pani to mam to do pachy zakładać, czy jak?
Nie wiem, co ten lekarz napisał?
No i telefon do lekarza, bo rp do poprawy.
Choć sytuacja śmieszna szkoda mi było pacjenta.
Lekarze starej daty to w ogóle cuda tworzą. U nas wszystko skomputeryzowane i jak wchodzę w poprzednie wizyty w historię to nic tam nie jest w sumie wpisane, a część z nich siedzi w gabinecie z kimś kto komputer ogarnia i wpisuje wszystko... cyrk.
A pomyłki się zdarzają. Ja pracując w 5 miejscach też miałam raz na kilka tygodni coś do poprawienia. Ostatnio ze zmęczenia złą date na wizycie wpisałam. Asres był 9 m.9 i datę taką samą wpisałam :D

Wg OM to jeszcze 22+0 czyli ok, a tak w ogole te połówkowe można niby robić do 26tygodnia, także nie przejmuj się [emoji23][emoji106]

No jak do 26 tygodnia to rzeczywiście luzik :D Myślałam, że do 22, dlatego się zaczęłam martwić :)
No właśnie moja mama też twierdzi, że to wstydliwa dziewczynka :D

Ostatnia edycja:
A gdzie to sprawdzałaś? Skoro dopiero skończyłaś 21tydzień to twój synek idealnie w średniej sie mieści -

Link do: 21 tydzień ciąży - zmiany w organizmie, proces ciąży, rozwój dziecka
400gr [emoji5] jakbyś już kończyła np.21+6 to wtedy można sprawdzić na 22tydzien, no ale ty dopiero zaczęłaś [emoji3][emoji5]także wg mnie piękny przeciętniak hehe[emoji23][emoji5]i dobrze![emoji8]

Może od leżenia cię boli? Właśnie na brzuchu? A leżysz na prawym czy lewym częściej? Lepiej na lewym boku, no ale wiem z doświadczenia, że czasami dziecku się nie podoba ta pozycja i kopie aż zmienię... No ale moze spróbuj. Jestem ciekawa co ci lekarz powie [emoji5]
Staram się leżeć na lewym boku i delikatnie czasami przychylam się na brzuch i przytulam do kołdry. Zmieniam też na prawy. Na plecach leżę tylko chwilę bo długo nie daje rady. Po wypłacie muszę sobie zamówić poduchę ciążowa to może będzie lepiej. Byle do poniedziałku wytrwać.

Kochana nigdy nie jest za późno.
Ja w wieku 33 lat poszłam do 2 letniego Studium Medycznego dziennego na technika farmacji i skończyłam mając trójkę dzieci.

Zgadzam się w 100% :)
U mnie leci właśnie 33 rok życia - jestem po dwóch kierunkach humanistycznych, pracowałam w instytucjach kultury, fundacjach a potem zajełam sie finansami :)
Teraz ucze sie z kolei programowania, bo mam juz dosc pracy w papierach i postanowilam, ze czas to zmienic.
Moja tesciowa skonczyla psychologie w wieku 50 lat :)
Nigdy nie jest za pozno :)

PS. Tez gratuluje farmacji, to ciezka sprawa jest! :)

Lekarze starej daty to w ogóle cuda tworzą. U nas wszystko skomputeryzowane i jak wchodzę w poprzednie wizyty w historię to nic tam nie jest w sumie wpisane, a część z nich siedzi w gabinecie z kimś kto komputer ogarnia i wpisuje wszystko... cyrk.
A pomyłki się zdarzają. Ja pracując w 5 miejscach też miałam raz na kilka tygodni coś do poprawienia. Ostatnio ze zmęczenia złą date na wizycie wpisałam. Asres był 9 m.9 i datę taką samą wpisałam :D

Byłam na takiej wizycie u diabetologa w szpitalu.
Czulam sie jak w jakims filmie - pani dr przegladala papierki i dyktowala wszystko dziewczynie, ktora siedziala kawalek dalej przy komputerze... Zastanawialam sie tylko czy ona jest stazystka czy kims zupelnie niemedycznym, ale tak czy inaczej to jakis absurd [emoji849]

Hej. Juz jestem po wizycie. Biocenoza przedtem wyszla dobra, ale powiedzzialam mu ze mnie swedzialo I pieklo. Sprawdzil powiedzial, ze jest wzmozona wydzielina I zolta, ale nie smierdzi I zapisal mi gynalgin. Powiedzial, ze to dobry lek I warto do niego wrocic I po tym mi zrobi badania biocenoze znowu. Powiedzialam mu o bolu przy zalatwianiu sie, a on ze mam zrobic morfologie, mocz, przeciwciala krwinkowe, toxoplazmoze jeszcze raz I cos tam jeszcze. Sprawdzil dzidzi I potwierdzil plec bedzie chlopiec I wazy juz 400g! I mowil, zebym jie panikowala I za 2 tyg mam do niego znowu sie wstawic to zrobi polowkowe itp. :)

U mojego męża znowu same dziewczynki. Teściowa bedzie miała piątą wnuczkę :D
Moi rodzice beda mieli 5 wnuka, ale maja tez jedna wnuczke, bratowa sie smieje, ze nie wie jakim cudem udalo im sie miec corke [emoji23]

W naszej przychodni drukują pielęgniarki tylko dane pacjenta, resztę wpisuje lekarz odręcznie [emoji6]

Moj gin ma takie pismo, ze w aptece niezle musza sie naglowic i czesto pytaja sie mnie czy zapamietalam nazwe

Facet wiek powiedzmy 60 lat mówi:pani to mam to do pachy zakładać, czy jak?
Nie wiem, co ten lekarz napisał?
No i telefon do lekarza, bo rp do poprawy.
Choć sytuacja śmieszna szkoda mi było pacjenta.

O boze [emoji23][emoji23] az sie w glos zasmialam [emoji23]

A gdzie to sprawdzałaś? Skoro dopiero skończyłaś 21tydzień to twój synek idealnie w średniej sie mieści
Przy kazdym z pomiarow mam podany od razu % z siatki centylowej, ale lekarz mowi, ze waga jest ok :)

reklama
Teraz ucze sie z kolei programowania, bo mam juz dosc pracy w papierach i postanowilam, ze czas to zmienic.
A jakiego języka się uczysz? Może Python? :)
Tak, tak, czuję już od dwóch tygodni. Nawet narzeczony już pod ręką poczuł i mój tata i najmłodszy brat też :D
Wczoraj też pierwszy raz mój mąż poczuł ruchy i przyznam, że liczyłam trochę na jakieś "łał" z jego strony, czy uśmiech od ucha do ucha, a on po prostu przyjął do wiadomości i tyle. Chyba tylko ja tym się ekscytuję za każdym razem :)

Do góry