reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

Ja akurat na piersi jestem przygotowana, ze bedą inne. Najbardziej boje się, ze na brzuchu zostanie mi pomarszczona skóra.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Polecam krem do ciała z Musteli, w pierwszej ciąży smarowałam tylko brzuch i zero rozstępów, niestety nie przewidziałam, że zrobią sie na biodrach i pośladkach :) w drugiej smarowałam dookoła i piersi i zero rozstępów. Teraz też jest ze mną :) i najważniejsze to smarować się także po porodzie, wtedy ładnie skóra wraca do normy.

reklama
@estrelicia robisz sie piekna! Spytaj meza! :)

Mi juz szczeze obojetnie, trzecia ciaza napewno zoatawi jakis slad, ale nie specjalnie sobie zawracam tym glowe, maz mi mowi ze jestem sexy I dziekuje ze mamy piekne I zdrowe dzieci. Innym nie musze sie podobac, siebie akceptuje rowniez!

@anusiak a jakos mozna to zatrzymac, zeby organizm nie walczyl I nie probowal usunac ciazy? Mam nadzieje, ze to.nie to, bo wydaje mi sie , ze odrazu bys poronila.
nie martw się na zapas :)
jesli po pierwszej ciazy nie masz sladow to i po trzeciej nie bedziesz mieć. Ja w zasadzie oprocz mniejszych piersi (widac to po zakonczeniu karmienia) zadnych sladow nie mam :)

oar89n7312bz9t17.png

@Mycha07 jutro maja mi zrobic znowu Tsh i wszystkie te na F;-) nie pamietam jak sie zwa ale chodzi o hormony. Dostatlam antybiotyk kolejny nifuroksazyd i o dziwo zjadlam bana z godzine temu i nic nawet mnie nic nie gniecie... Pewnie bede dostawac ciagle leki a ciaza jest juz duza i sama walczy o swoje i wydaje mi sie ze maly twardziel co mu tam zadna sraczka nie przeszkadza i go nie wypchnie;-)

@Mycha07 jutro maja mi zrobic znowu Tsh i wszystkie te na F;-) nie pamietam jak sie zwa ale chodzi o hormony. Dostatlam antybiotyk kolejny nifuroksazyd i o dziwo zjadlam bana z godzine temu i nic nawet mnie nic nie gniecie... Pewnie bede dostawac ciagle leki a ciaza jest juz duza i sama walczy o swoje i wydaje mi sie ze maly twardziel co mu tam zadna sraczka nie przeszkadza i go nie wypchnie;-)

Dzielny Dzidziuś i dzielna Mama! [emoji173]️

Synek [emoji170] luty 2014
Walentynka [emoji169] listopad 2017

Ja dostałam skierowanie od prywatnego lekarza na prenatalne, ze względu na 2 wcześniejsze poronienia. Resztę wszystko muszę opłacać, łącznie wychodzi nas po 600 zł miesięcznie przy dorbych wiatrach (300 zł leki, ok 150 badania i 150 wizyta). Ale nie żałuję ani złotówki, bo na NFZ moja ciąża się nie nadaje.

@estrelicia, ja tak jestem załamana moją twarzą i dekoltem. Nigdy nie miałam pryszczy, a teraz cała jestem w krostach do Duphastonie i encortonie. Za to brzuszek jest słodki <3

@Bezkonserwantow , a dostałaś jakies dokumenty po prenatalnych? Ja też miałam robione usg prenatalne, pappe i wolne bhcg i dopiero na podstawie tego wyliczają ryzyko i dostałam to w formie dokumentu, gdzie wszystkie parametry dziecka są dokładnie opisane. Akurat udało się tak, że maluch spał i zanim się obudził udało się wszystko sprawnie pomierzyć. Pani doktor robiąca usg wszystko dokładnie komentowała i wszystko widziałam na osobnym ekranie (w prywatnej placówce, która ma umowę z nfz). I dodała ogólne stwierdzenie, że wszystko wyglada ładnie. Jedynie serduszko biło trochę za szybko, ale uspokoiła mnie, że to pzrez mój stres. Może po prostu poczekaj, aż Ci to prześlą i zobaczysz co wypisali.
U mnie przezierność karkowa -1,4

@Anusiak1507, mój organizm też walczył w poprzednich ciążach z zarodkami, dlatego teraz jestem na encortonie. Tylko, że u mnie ta walka toczyła się, jak maluszki nawet milimetra nie miały, więc nie miały szans z leukocytami.

Dostałam dokumenty, dostałam. U mnie przeziernosc 1,2

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja chodzę prywatnie i wiadomo skierowania wtedy nie chcą dać, ale zadzwoniłam do Osrodks Zdrowia i zapytałam się czy moj lekarz moze wypisac mi takie skierowanie i bez problemu to zrobił.Z 9 badań na 5 mi wypisał, a na 4 tj.Anty HCV, Anty HIV, Taxo IgG, Taxo IgM powiedział ze nie moze i tylko za te 4 zapłaciłam 126 zł.Jeszcze zapytałam czy przy kolejnych razach tez moge przychodzić i powiedział ze nie ma problemów:-).

Dziewczynki kochane! Jesteśmy po kolejnym usg, wszystko w porządku, ale bardzo się cieszę że zrobiłam najpierw genetyczne w Polsce, bo dzisiaj moja księżniczka tak się wiercila i wywijala, że bardzo ciężko szło to badanie. Czyli, żywy dowód że młodej udzielił się nastrój mamy :)
Księżniczka ma już 63,2mm!
Oczywiście tutaj nie potwierdzil mi jeszcze płci, ale tu podobno zawsze dopiero mówią koło 20 :)

@Mycha07 właśnie chyba najbardziej potrzebowałam usłyszeć coś takiego! Dziękuję :*
1493232331-aaaaaa.jpeg

p19uskjojbeqaxq5.png

wow @estrelicia ale masz już dużą dzidzie, niesamowite jak one rosną . :)

@Anusiak1507 trzymam za Ciebie kciuki, nie dajcie się tam, trzeba walczyć. Ja w poprzedniej ciąży od 5 tc też ciągle miałam coś, najpierw zwijałam się z bólu od skurczy, później leki, skracanie szyjki, kto tego wszystkiego nie wytrzyma jak nie my kobiety?

Jaka wyszła wam przeziernosc karkowa?

Od rana mam mętlik w głowie. Niby na prenatalnym wyszło wszystko ok, ale kobieta była na tyle dziwna, ze nie bardzo jej chyba ufam. Robila dziwne miny, wzdychała cały czas, gdyby nie maz i pytanie czy wszystko jest w porządku to chyba sama by tego nie powiedziała. Usg robiła praktycznie w milczeniu, co wiało groza.
Po usg poinformowała, ze wprowadza dane do programu i zobaczymy co wyjdzie. Po wprowadzeniu powiedziała, ze ryzyko zespołu Downa to 1-2903, czyli bardzo małe.
Dodając, ze przy tym badaniu mamy 95 % pewności. Jeśli chcemy mieć prawie 100% , to poleca badania krwi, właśnie te NIFTY.
Zapytałam, czy przy takim wyniku według niej warto robić takie badanie. Usłyszeliśmy, ze to nasza decyzja i jak chcemy mieć 100% pewności to mamy se zrobić.
Super [emoji1360]

Zastanawiam się czy nie iść jeszcze raz do kogoś innego... pomóżcie!
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Powinnaś mieć pappa przeliczone na Mom wg specjalnego programu i wtedy ocena całości. Jeżeli tak było to Twój wynik jest bardzo dobry. Na dalszą diagnotykę kierują jak jest 1:300. Myślę, że jeśli w rodzinie nie było przypadków wad genetycznych spokojnie możesz się cieszyć ciążą, bo wynik jest bardzo dobry ale oczywście decyzja należy do Ciebie - głowa do góry :)

reklama
Powinnaś mieć pappa przeliczone na Mom wg specjalnego programu i wtedy ocena całości. Jeżeli tak było to Twój wynik jest bardzo dobry. Na dalszą diagnotykę kierują jak jest 1:300. Myślę, że jeśli w rodzinie nie było przypadków wad genetycznych spokojnie możesz się cieszyć ciążą, bo wynik jest bardzo dobry ale oczywście decyzja należy do Ciebie - głowa do góry :)

Dziekuje Ci bardzo. [emoji8]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry