reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2016

Emalka- ja nie bede zapisywac sie do szkoly rodzenia. Musze sobie tylko polozna dobra "zalatwic". I tutaj tez moje pytanie kiedy to sie ogarnia? I

reklama
Ja tez myślę nad opłacenie położnej do porodu tylko nie wiem ile to kosztuje , bądź zastanawiam się nad cc na życzenie ale musze z moim ginem porozmawiać , bo ze względu na ciężką chorobę genetyczna wystepujaca w rodzinie mogli by mi podwiazać jajowody wtedy a dla mnie to bardzo dobra opcja by była ... bo nie wyobrażam sobie więcej dzieci . Z tym ze boje się cesarski i powrotu do domu i 5 dzieci po cc

U mnie w szpitalu niestety nie mozna wybrać położnej ...

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Znajoma miala jakas ze szpitala i zaplcila jej chyba 300 zl. A cala opieka polegala na tym ze mogla do niej zadzwonic w kazdej chwili. No i ta polozna tez pomogla przy porodzie mimo ze nie bylo jej na miejscu.
Dziewczyna przyjechala i mowi ze chyba rodzi a tam jej mowia zeby pojechala do innego szpitala(sa u nas dwa) bo oni koncza juz dyzur(to bylo 4 lata temu) Ta powiedziala ze dzwonila do pani Uli i kazala przyjechac tutaj to od razu na nia inaczej spojrzaly i spokojnie urodzila. Nie musiala juz jechac do drugiego itp. Po porodzie tez inaczej sie nia zajmowaly niz te dziewczyny ktore nie mialy "znajomosci"

Czyli racja że te promieniejace korzystają z życia zamiast tu siedzieć :p
Keejti tylko pozazdrościć, że ciąża Ci nie zepsuła wizerunku.

Priinceseczka ja w tamtej ciąży w ogóle położnej nie miałam. Niby mówią że musi być, ale ja tam się cieszę, że nikt obcy mnie nie przychodził kontrolować po porodzie :-)

Napisane na D6503 w aplikacji Forum BabyBoom

A co do tych srodowiskowych :-) po porodzie bratowa mojego mila przeboje z taka z przychodni. Przyszla powiedziala ze dziecko przegrzewaja i w ogole kazanie bylo na temat smiczka i mleka modyfikowanego ze to takie ZLO. A to ze tylek wycieraja nie tak jak trzeba. 1.5h im glosila co robia zle :-D

Ja jeszcze nie wiem jaki szpital, a Wy już nad położną myślicie :p
Ale u mnie to klasyczna klęska urodzaju, w Warszawie jest naście porodówek :)

Emalka-masz w czym przebierac :-) najlepiej zasiegnij jezyka wsrod znajomych mamusiek. Niech sie podziela swoimi opiniami odnosnie porodu ale tez i warunkow jakie panuja na porodowce:-)

reklama
Witam wszystkie mamusie.

Izuś- wszystkie kuracje na trądzik- do stosowania zewnętrznego mają działać od razu. Jedne mają działanie antybakteryjne inne ściągające, inne wspomagają gojące się rany. To są kuracje doraźne, czyli takie przy już obecnym trądziku, a nie zapobiegawcze. Działanie ziół to często indywidualna sprawa. Nie potrafię Ci odpowiedzieć po jakim czasie zniknie trądzik i tak naprawdę dać 100% gwarancji, że zniknie całkowicie. Tym bardziej, że trądzik w ciąży jest spowodowany zmianami hormonalnymi, a tych ziół które działają na hormony właśnie w ciąży stosować nie wolno.Uczę się teraz o ziołach bo mam takie marzenie- sklep zielarski. Niestety nie testowałam wszystkich kuracji, więc to po części jest wiedza teoretyczna, nie praktykowana jeszcze przeze mnie.
Podobno dobrym środkiem też doraźnym jest przy trądziku babka lancetowata( lub babka szerokolistna- ale ta ma słabsze działanie lecznicze) - to ogólnie dostępna roślina- wszędzie jej pełno. Dobry efekt daje przemywanie miejsc chorobowo zmienionych świeżym sokiem lub wywarem.
Ze źródeł wiedzy mniej fachowych wiem, że niektórzy stosują też czosnek przepuszczony przez praskę bezpośrednio na , zmiany trądzikowe.
Jest jeszcze olejek lawendowy- też stosowany do przemywania trądziku ale to WAŻNE ma sprzeczne opinie i ja osobiście go nie polecam i na sobie bym nie zastosowała na żadnym etapie ciąży.Może powodować poronienie- zwłaszcza w 1 trymestrze.

Linka- rozmawiałam z moim ginem na temat podwiązania jajowodów, ale bardzo delikatnie mi odradził i odmówił. Stwierdził, że owszem u mnie jest wskazanie medyczne, ale teraz raczej się tego już nie praktykuje i nie chciałby , żeby ktoś na dźwięk jego nazwiska kojarzył zaraz podwiązywanie jajowodów, że takie rzeczy jednak się roznoszą.

Co do położnej to biorąc pod uwagę , że będzie cc to chyba nie ma kompletnie sensu branie prywatnej.
Mam swojego lekarza , który pracuje w szpitalu w którym będę rodziła, on będzie mi robił cięcie. Położne tak generalnie są ok. i obsługa była zawsze grzeczna- także nie można narzekać. Jedyne za co prawdopodobnie będę musiała zapłacić to w związku z tym, że ten szpital to niestety masówka i na salach poporodowych przewijają się tłumy to będę chciała wcześniej zarezerwować sobie i opłacić pojedynczą salę poporodową, jeżeli nadal jest taka możliwość. Tym bardziej , że z maluszkiem może być różnie i nie wiem jaki będzie mój stan psychiczny.

Do góry