reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2016

reklama
agulek - progesteron, czyli duphaston lub luteinę, bierze się tylko w przypadkach gdy jest podejrzenie że poziom hormonu może być za niski.Jeśli nic nie wskazuje na problemy, to nie ma potrzeby się dodatkowo "wspomagać" :) Ja do tej pory brałam w każdej ciąży, jak będzie teraz - nie mam pojęcia :)

nie dam rady dokładnie odnieść się do każdego posta, jestem wykończona po kolejnym dniu z dzieciakami. Ogólnie do jeszcze do przyszłej środy siedzę na opiece, najmłodsza jeszcze na antybiotyku więc nie ma wyjścia..

Co do zakupów - to ja jedno muszę juz kupić.. legginsy albo dżinsy ciążowe, bo oczywiśćie zgodnie z tradycją brzuch mi już wylazł i moje rurki schowałam do pudła :( zobaczę się z nimi pewnie jak dobrze pojdzie za 1,5 roku.. ;)

Ja tylko dodam, że syntetyczny progesteron jest dobry dla rozwijającego się dziecka przy niedoborach, ale nie jest obojętny dla matki ... ma sporo skutków ubocznych :)

na kiedy powinnam się przygotować z nowymi ciuchami (większy rozmiar). to moja 1 ciąża i nie mam pojęcia. na razie jest ok - mieszczę się ale...

na kiedy powinnam się przygotować z nowymi ciuchami (większy rozmiar). to moja 1 ciąża i nie mam pojęcia. na razie jest ok - mieszczę się ale...

To kwestia indywidualna ... nie martw się z dnia na dzień nie nie przestaniesz się mieścić w ubrania. Zauważysz natomiast kiedy robią się coraz węzsze

jeszcze kwesta, że trzeba w końcu w pracy powiedzieć. tego to też się boje. Będą pytać do kiedy mam zamiar pracować itd. a skąd ja niby mam wiedzieć jak ja nigdy w ciąży nie byłam ;P

Kasia - ja zawsze czytałam że długie tygodnie ciąże można ukrywać.. Ta jasne. To kwestia totalnie indywidualna. Pierwsze co pewnie poczujesz, to że przybędzie Ci w biuście (konieczność dobrania innych bluzek i wymiana stanika, najlepiej na bezuciskowy). Druga rzecz, wcześniej albo później - jesli to pierwsza ciąża, to pewnie mimo wszystko później - to wypuklenie nad wzgórkiem łonowym. U mnie to miejsce jest na tyle wrażliwe, że nie mogę mieć nawet spodni ciążowych z "normalnym" pasem, tylko wszystko musi być miękkie, elastyczne itd.
U mnie od drugiej ciąży, brzuch wyłazi w 5-6tc;) i mimo, że na początku drugiej ciąży wszyscy się śmiali że mi się wydaje i że się przejadłam, to teraz już nikt mi nie wmawia ze to niemożliwe. Brzuch, który mi wyskakuje, jest "niedowciągnięcia", a nawet jeśli próbuje to dyskomfort jest niemożliwy do wytrzymania :) więc efekt jest taki, że synek mój dziś już drugi raz stwierdził, że "mama to chyba ma dzidzie w brzuchu" ;)

reklama
Jak się rodziło wcześniej to prawda, że brzuch wczesniej widać ... powłoki brzuszne są już mniej elestyczne :)

Do góry