reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2016

Hej dziewczyny.
Wczoraj przesadziłam i też bolał mnie brzuch i to tak , jak jeszcze w tej ciąży się nie zdarzyło.
Najpierw wytrzęsło mnie przez ponad godziny w samochodzie, a później się przeforsowałam. Robimy remont w kuchni i zdecydowanie wczoraj przegięłam. Niby nic nie dźwigałam, ale dużo stałam i się schylałam, do tego bardzo często kaszlę i nie wiem, czy to też nie miało wpływu
Zażyłam 3 Nospy Forte i kilka godzin spędziłam w łóżku. Widzę, że nie tylko mnie brzuch bolał, wychodzi na to , że wczoraj był pechowy dzień dla ciężarnych:hmm:

Ivi- kciuki zaciśnięte bardzo mocno.

Linka- oby przyjęli Was jak najszybciej, a synek zniósł dzielnie wizytę.

Już chyba kiedyś pytałam, ale niestety pamięć mam dobrą tylko krótką;-) ;) Robi lub robiła któraś z Was echo serca dzidziolka?Jeśli tak, to w którym tygodniu? Zastanawiam się, czy nie dało by się tego z połówkowym połączyć...

reklama
Linka mam znajomych mieszkających na Islandii. Rok temu się rozwiedli. W sumie ponoć teraz to już nie to co kiedyś, ale pracując normalnie nie na jakimś niewiadomo jakim stanowisku można godnie żyć.
Przez 3 miesiące jest tam non stop noc, i odwrotnie. Ale prąd mają za darmo, choć ja bez słońca dostałabym depresji.

Mama4 ja pytałam o to gina przez fo ze nie robiłam nifty ani amnio bede chciała
Zrobić to powiedział mi "pózniej" musi byc wykształcone dobrze serduszko teraz nie ma sensu.
A czemu chcesz ronic przeciez jak dobrze pamietam miałaś nifty czu sie mylę?

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Ja chromolę 3 miesiące bez światła słonecznego... Musiałabym ze sobą zabrać od razu jakiś dobry, mocny sznur;-) ;) U mnie okno nawet jak słońce mocno świeci nie może być przysłonięte, bo popadam w deprechę. # dni deszczowej pogody i nastrój mam mega obniżony, a co dopiero 3 miesiące bez światła.

Emka- miałam tylko Pappa. Chcę zrobić echo bo najmłodsza córka urodziła się z ubytkiem w przegrodzie między przedsionkowej.
W sumie to nie wiem, czy to echo coś da, bo u płodu taki ubytek jest chyba fizjologiczny i dopiero później sam się domyka. Po urodzeniu nie powinno go już być, u mojej córci był i zamknął się sam dopiero później.
Mąż też urodził się ze szmerami na sercu, tylko dawniej takiej diagnostyki jak teraz nie było, więc w sumie nie wiadomo od czego miał te szmery...
A to później to kiedy?- u mnie jest 18 tydzień, wizyta dopiero za 2 tygodnie. Boję się żeby się nie okazało , że jest już za późno, Zadzwonię do rejestracji i zapytam

Ostatnia edycja:
Tez bym nie dala rady bez choc odrobiny serca bo caly czas chcialoby mi soe spac hehe:-)

Mama czworki ja nie robie ale szwagierka robila mniej wiecej w polowie 8miesiaca bo tez jej pierwsza cora urodzila sie z.wada ale to jechala specjalnie do kardiologa

Ivi trzymam kciuki za egzamin &&

Mama4 serduszko badają dokładnie na połowowym, czy jest prawidłowo zbudowane... Ale jesli chodzi o echo to nie mam pojęcia czy to gin moze zrobic czy kardiolog. A co to za ubytek? Chodzi o przewód Bottala? Moj synek ma niezamknięta przegrodę pomiędzy obiegiem sercowym i płucnym. Narazie chodzimy prywatnie do kardiologa obserwujemy, ale jesli sie samo nie zamknie to trzeba bedzie to zrobic operacyjnie :(
A tak w ogóle taka ciekawostka... w sierpniu tamtego roku zapisałam go do kardiologa, żeby chodzić na NFZ i pierwszą wizytę mamy 30 września tego roku. Rok czekania, normalnie parodia, a co z dziećmi rodziców których nie stać na prywatne wizyty :/

Linka trzymam kciuki oby z nogą synka to nie było nic poważnego.

A jesli chodzi o ruchy maleństwa to ja w tym roku dostałam piękny prezent na dzień mamy. Rano dostałam od synka Rafaello, a popołudniu jak objadałam się nim objadałam to maleństwo zaczęło wariować i praktycznie cały wieczór czułam jak się rusza. To był 14 tc, ale na przykład w pierwszej ciazy pierwsze ruchy poczułam dopiero koło 25 tygodnia.
W ogóle to ja sobie nie wyobrażam funkcjonowania bez detektora tętna. W poprzedniej ciąży męża w środku nocy budziłam i jechaliśmy na izbę do szpitala bo mnie brzuch bolał, a ja panikowalam, że z dzieckiem coś nie tak, że nie czuję ruchów. Żałowałam, że dopiero pod koniec ciąży odkryłam, że jest coś takiego.
Teraz nie czuję ruchów codziennie, czasami i przez dwa czy trzy dni nie udaje mi się ich wyłapać, ale już nie jestem taka panikara, sprawdzam tylko czy serduszko bije detektorem i mam wewnętrzny spokoj. Miłego dnia dziewczynki :*

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Mamcia ważne że jest nadzieja w sprawie mieszkania a ona umiera ostatnia.
Dobrze że tesciu pod opieką już
Keejti ja tak często miałam przed ciążą a w ciąży ze 2 razy . Może to tylko jednorazowe
Em ka zapraszam do Stw nie pożałujesz :)
Princeseczko obcina a zaraz wyrosną nowe
Linka o kurczę ależ ostatnio pod górkę masz. Teraz okres biegania to co chwilkę będą zadrapania,guzy e hhh
Linka to dowalil pomysłem :)
Aob no niekoniecznie bo koleżanka ma 2 córeczki,ciągle łudzę się ♡
Super prezent ajjj ale bym zjadła takich ogorasow mmm
Olusia 20 zł? To chyba bym na każdej wizycie nagrywala . Szok jak tanio
Ivi dobrze ze przeszło ufff
Trzymam kciuki za egz

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

Aob - wydaje mi się , że to trochę późno na echo serca. Oczywiście można zrobić je i w 8 miesiącu, czy nawet 9, tyle, że serce podobno jest najlepiej widoczne w okolicach 18-20 tygodnia. Raczej z połówkowym jednak nie da się tego połączyć, będę się osobno rejestrować.

nika- Zosia miała ubytek przegrody miedzyprzedsionkowej (ASD II -typu wtórnego). ,czyli brak fragmentu przegrody między dwoma przedsionkami serca. Też wisiała nad nami groźba operacji ale na szczęście ubytek sam ładnie się zamknął. Wierzę, że u Twojego synka też tak będzie
.Podobno urodzenie dziecka z wadą serca powinno skłonić kobietę do zrobienia echa serca płodu w kolejnej ciąży.

reklama
W przychodni której będę robić polowkowe robią takie echo serca i wszystkie przepływy w osobnym badaniu robi je kardiolog jakiś profesor zaleca się 20-22 tydzień koszt badania 450zł.

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry