reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

Nas dzis jednak ominęło szczepienie (6w1, pneumokoki i rota), jak Artur będzie się dobrze czuł w przyszły tyg., to będziemy się szczepić. Po tym następne szczepienie dopiero w wieku 13 m. :-)
Arturek waży 7130 g i mierzy 67,5 cm.

reklama
My wczoraj byliśmy na szczepieniu na 3 dawce Pneumokoków. Tak wiec mamy już za sobą wszystkie podstawowe + pneumo + rota. Teraz w 7 miesiącu WZWB 3 dawka, a potem już po roku.

Natalka zdrowa, wazy 7360g:-) Jak wczoraj tylko lekarka podeszła do niej to w jakiś szał wpadła:szok:No masakra, jeszcze tak nigdy nie było. Gorzej ją mozna było uspokoić niz po wkłuciu;-)

ssabrinaa ja wiem ;) cos slyszalam od szwagierki ze wszystkie szczepionki w UK sa bezplatne? tak samo rota i pneumo? Czy dobrze mowie? Tak samo z lekarstwami dla dzieci?

nimfii no tak szczepienia sa za darmo i te na pnemo tak samo a na rota raczej nie szczepia tutaj bo nic mi polozne nie mowily.A lekarstwa na recepte wszystkie dzieci maja za darmo az do 16 roku zycia :-)

Ssabrinaa pod tym wzgledem istny raj :-)
Szwagierka nawet miala pomysl aby ściagnac dla nas jakos te darmowe pneumokoki... Ale za duzo z tym problemu byloby.
Naromiast jak ja policze ile my wydajemy na leki :szok:
Pod tym wzgledem wielki szacunek dla UK :sorry2:
Bo nie dość tego, to jeszcze mozna kupić taniej ciuszki i inne fajne gadżety.

Coś czuje ze w UK mialabym swoj raj zakupowy.

Ale rodzic bym tam nie chciala. Tak cos mi sie wydaje ze sluzba zdrowia nie jest juz taka super? :sorry2:

o ja też słyszałam, że ze służbą zdrowia to tam nie najlepiej. Pod tym względem to u nas jest o niebo lepiej, zwłaszcza w przypadku specjalistów, gdzie mamy naprawdę wybitnych i wykształconych ludzi

nimfii fakt pod wzgledem lekow jest super bo i JA mam darmowe bo jestem na zasilku:tak: a i co jest bardzo fajne to antykocepcja jest za darmo ale cos kobiety w UK zadko z niej korzystaja bo co rusz w ciazy babke widac a zae soba juz targa z 3-4 maluchow :baffled:
A co do sluzby zdrowia to opinie sa podzielone jesli chodzi o wczesne ciaze to ich nie ratuja u nich jest tak ze tylko silne i samodzielne ciaze przetrwaja a jak sie zaczyna poronienie to malo co robia w tym kierunku,nie uznawaja lekow na podtrzymanie :tak: porody sa ok caly czas z Toba jest Twoja polozna i jest na prawde super jedynie lekarze sa jacys dziwni :baffled: no i maja manie na punkcie porodow naturalnych,robia wszystko zebys mogla urodzic SN tez temu mnie tak trzymali dlugo :tak:

:baffled: no i maja manie na punkcie porodow naturalnych,robia wszystko zebys mogla urodzic SN tez temu mnie tak trzymali dlugo :tak:

\wiem wlasnie :szok:
Bo ta szwagierka co tam mieszka rodzila bliźniaki majac okolo 40 lat, z wada wzroku i zatruciem ciązowym pod koniec ciązy (wywolywali porod miesiac wczesniej ze wzgledu na zagrozenie zycia dzieci), ale za nic nie chcieli jej dac CC :baffled:
musia rodzic naturalnie choc prosila o CC.
W efekcie dzieci urodzily sie z niedotlenieniem :-( Chlopiec urodził się godzine po dziewczynce, nie chcial wyskoczyc. Ledwo go odratowali...
A teraz maluszki musza cierpiec na meczacych rechabilitacjach aby osiagnac pelna sprawnosc :wściekła/y:
Lekarz w PL od razu jej powiedzial ze mialaby CC robione od reki :sorry2:

dlatego nie chcialabym tam rodzic, za nic :p

reklama
i po szczepieniu, jestem w szoku że pannica nawet nie zakwiliła, bo chłopiec przed nią (dzień młodszy) tak się darł, że normalnie mi się chciało z nim płakać.no i królewna 7kg waży:-D lekarka się śmieje że strasznie na długość rośnie, no ale my też nie jesteśmy niscy

Do góry