reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

Nas dzis jednak ominęło szczepienie (6w1, pneumokoki i rota), jak Artur będzie się dobrze czuł w przyszły tyg., to będziemy się szczepić. Po tym następne szczepienie dopiero w wieku 13 m. :-)
Arturek waży 7130 g i mierzy 67,5 cm.

reklama
My wczoraj byliśmy na szczepieniu na 3 dawce Pneumokoków. Tak wiec mamy już za sobą wszystkie podstawowe + pneumo + rota. Teraz w 7 miesiącu WZWB 3 dawka, a potem już po roku.

Natalka zdrowa, wazy 7360g:-) Jak wczoraj tylko lekarka podeszła do niej to w jakiś szał wpadła:szok:No masakra, jeszcze tak nigdy nie było. Gorzej ją mozna było uspokoić niz po wkłuciu;-)

ssabrinaa ja wiem ;) cos slyszalam od szwagierki ze wszystkie szczepionki w UK sa bezplatne? tak samo rota i pneumo? Czy dobrze mowie? Tak samo z lekarstwami dla dzieci?

nimfii no tak szczepienia sa za darmo i te na pnemo tak samo a na rota raczej nie szczepia tutaj bo nic mi polozne nie mowily.A lekarstwa na recepte wszystkie dzieci maja za darmo az do 16 roku zycia :-)

Ssabrinaa pod tym wzgledem istny raj :-)
Szwagierka nawet miala pomysl aby ściagnac dla nas jakos te darmowe pneumokoki... Ale za duzo z tym problemu byloby.
Naromiast jak ja policze ile my wydajemy na leki :szok:
Pod tym wzgledem wielki szacunek dla UK :sorry2:
Bo nie dość tego, to jeszcze mozna kupić taniej ciuszki i inne fajne gadżety.

Coś czuje ze w UK mialabym swoj raj zakupowy.

Ale rodzic bym tam nie chciala. Tak cos mi sie wydaje ze sluzba zdrowia nie jest juz taka super? :sorry2:

o ja też słyszałam, że ze służbą zdrowia to tam nie najlepiej. Pod tym względem to u nas jest o niebo lepiej, zwłaszcza w przypadku specjalistów, gdzie mamy naprawdę wybitnych i wykształconych ludzi

nimfii fakt pod wzgledem lekow jest super bo i JA mam darmowe bo jestem na zasilku:tak: a i co jest bardzo fajne to antykocepcja jest za darmo ale cos kobiety w UK zadko z niej korzystaja bo co rusz w ciazy babke widac a zae soba juz targa z 3-4 maluchow :baffled:
A co do sluzby zdrowia to opinie sa podzielone jesli chodzi o wczesne ciaze to ich nie ratuja u nich jest tak ze tylko silne i samodzielne ciaze przetrwaja a jak sie zaczyna poronienie to malo co robia w tym kierunku,nie uznawaja lekow na podtrzymanie :tak: porody sa ok caly czas z Toba jest Twoja polozna i jest na prawde super jedynie lekarze sa jacys dziwni :baffled: no i maja manie na punkcie porodow naturalnych,robia wszystko zebys mogla urodzic SN tez temu mnie tak trzymali dlugo :tak:

:baffled: no i maja manie na punkcie porodow naturalnych,robia wszystko zebys mogla urodzic SN tez temu mnie tak trzymali dlugo :tak:

\wiem wlasnie :szok:
Bo ta szwagierka co tam mieszka rodzila bliźniaki majac okolo 40 lat, z wada wzroku i zatruciem ciązowym pod koniec ciązy (wywolywali porod miesiac wczesniej ze wzgledu na zagrozenie zycia dzieci), ale za nic nie chcieli jej dac CC :baffled:
musia rodzic naturalnie choc prosila o CC.
W efekcie dzieci urodzily sie z niedotlenieniem :-( Chlopiec urodził się godzine po dziewczynce, nie chcial wyskoczyc. Ledwo go odratowali...
A teraz maluszki musza cierpiec na meczacych rechabilitacjach aby osiagnac pelna sprawnosc :wściekła/y:
Lekarz w PL od razu jej powiedzial ze mialaby CC robione od reki :sorry2:

dlatego nie chcialabym tam rodzic, za nic :p

reklama
i po szczepieniu, jestem w szoku że pannica nawet nie zakwiliła, bo chłopiec przed nią (dzień młodszy) tak się darł, że normalnie mi się chciało z nim płakać.no i królewna 7kg waży:-D lekarka się śmieje że strasznie na długość rośnie, no ale my też nie jesteśmy niscy

Do góry