Jestem po (dwugodzinnym) zebraniu Rady Rodziców. Czuję się zobowiązana przekazać następujące informacje:
1) Festyn Świąteczny
Festyn odbędzie się13 grudnia (niedziela) w godzinach od 14.30 do 16.00. Rozpocznie się występami dzieci (zumba, taniec z wstążkami) następnie przewidziana jest jakaś niespodzianka oraz konkurencje sportowe w których będzie można wziąć udział. Mile widziane będzie przyjście w obuwiu sportowym. Odbędzie się również kiermasz spożywczy na którym będzie można zakupić przetwory. Każdy rodzic proszony jest o przyniesienie jednego słoiczka z przetworami z owoców lub warzyw. Prosi się aby słoiczki były ładnie ozdobione i opisane na górze (np. konfitura malinowa czy ogórki kiszone). Pojawiła się również prośba aby tych słoiczków nie znosić do klasy tylko wyznaczyć jedną osobę która te słoiczki zbierze i przechowa w domu. Bardzo proszę o zgłoszenie się chętnej osoby i wyznaczenie przez nią dnia w którym można przekazać jej zaprawy. Słoiczki te trzeba będzie dostarczyć w dniu festynu na halę około godziny 13.00.
Na zakończenie festynu planuje się wspólne śpiewanie piosenki pt. " Jest taki dzień". Tekst będzie wyświetlony na hali ale może już zacząć ćwiczyć ;-)
Kartki i stroiki na festyn -> Ilość przekazanych na kiermasz stroików jest dobrowolna. Jeśli chodzi o kartki to pojawiła się prośba aby każde dziecko przygotowało z pomocą rodziców jedną kartkę. Będą one sprzedawane na festynie. Zyski ze sprzedaży przetworów, stroików, kartek zostaną przekazane Radzie Rodziców.
Placek na festyn -> jak już wspomniałam, każda klasa ma przekazać jedną blaszkę placka na festyn. Ciasto należy dostarczyć na halę w dniu festynu około godziny 13.00. Przysięgam, że ja upiekłam w moim życiu 5 placków i każdy z nich był niejadalny. Ja mogę zrobić jakieś wegańskie muffiny ale w kwestiach smakowych pozostawiają one dużo do życzenia, tak więc nadal potrzebna jedna chętna, zdolna mama.
2) Konkurs na przestrzennego bałwana
Ogłoszony będzie konkurs na przestrzennego bałwana. Musi mieć min. 1 metr wysokości, może być oczywiście wyższy. Przewidziane są nagrody za najlepsze prace. Bałwany można zostawiać u pana woźnego do 10 grudnia. Wystawione i zlicytowane będą na festynie. Pieniądze zostaną przekazana do budżetu Rady Rodziców. Szczegółowe informacje zostaną jeszcze przekazane dzieciom w formie karteczek.
3) Zabawa karnawałowa dla rodziców
Pojawiły się już wstępne informacje, o organizowanej przez RR zabawie karnawałowej. Zaplanowana jest na 15 stycznia w Liliowym Stawie. Koszt 90zł od osoby.
4) Przedstawiony został plan finansowy szkoły na 2016 rok. Po jego przedstawieniu rodzice wspominali o brakach w wyposażeniu niektórych klas ( wieszaczki, kosze na worki od WF itp.) Padła propozycja rodziców aby do tego planu podać naszą prośbę o uwzględnieniu w nim wydatków związanych z poprawą wyposażenia sal. W "naszej" sali brakowało tablicy korkowej, która już od jakiegoś czasu wisi na ścianie. Brakuje też komputera i została przekazana informacja, że sala z której korzystają nasze dzieci zostanie w komputer wyposażona jeszcze w tym roku kalendarzowym. Ja osobiście nie mam zastrzeżeń jeśli chodzi o naszą sale ale jeśli Wy macie jakieś propozycję i uwagi to proszę o przekazanie mi informacji. Jutro muszę napisać w tej sprawie maila do przewodniczącego Rady Rodziców.
5) Na wczorajszym zebraniu w sprawie dowozu dzieci do szkoły zostały zaplanowane zmiany związane z kursowaniem autobusów szkolnych. Mnie na tym zebraniu nie było ale wiem, że zmiany wchodzą w życie od poniedziałku. Informacje w tej sprawie można uzyskać w świetlicy szkolnej lub na stronie szkoły.
Pozdrawiam
Natalia, mama Gabrysi