reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak pięknie się rozwijają listopadowe Maluszki

U nas teraz mniejwiecej tak:
8 ząbków i w miare ladnie przezuwa jedzonko
cała noc przespana, a w dzien 2 drzemki
raczkuje i staje przy meblach, wdrapuje sie na kanape, chodzi przy meblach ale bardzo ostroznie :)
pokazuje wszystko palcem
raczkuje do nas, wdrapuje sie po spodniach do gory i wyciaga raczki, zeby go wziac
pokazuje oko, nos, ucho, lampe, okno, dziadka, bozię.. i czasami mame i tate
robi kosi lapci, ale nie na zawolanie, tylko kiedy mu sie chce :)
mowi tata (na wszystko) i lata (na lampę), duzo roznych innych "słow" ale narazie nic konkretnego ze zrozumieniem

a z problemowych spraw, to jest ciezko z zasypianiem, bo w jednej sekundzie wstaje w lozeczku.. nawet jak jest zmeczony, jak zobaczy szczebelki, to odrazu sie ich chwyta i wstaje.. wiec musze usypiac na naszym lozku i przekladac,

nie chce pic :/ pije tylko mleko, a nic innego nie chce, probowalam juz butelki i kubeczki i niekapki.. teraz staram sie mu dawac troszke z lyzeczki albo strzykawki (tej od syropu), zeby chociaz troszke sie napil

reklama
Hej. Dawno nas tu nie było :)
Rozwój Ninki wygląda następująco
- waży 9,5 kg
- ma 8 ząbków
- sprawnie i szybko raczkuje
- sprawnie i szybko porusza się przy meblach
- sama staje bez trzymanki przez ok 0,5 min i zaraz siada
- zmusza nas płaczem do prowadzania za rączki i potrafi tak zasuwać bardzo długo
- czasem woła MAMA...nie wiem na ile świadomie
- bardzo często mówi NIE... pewnie nieświadomie
- świadomie od około miesiąca woła "AM" na jedzenie... jak ktoś je, jak jest głodna i kiedy podajemy jej cokolwiek do jedzenia czy picia
- robi papa, brawo i pokazuje nosek
- tańczy jak tylko usłyszy muzykę
- na pytanie gdzie jest dziadziuś pokazuje laptopa (efekt SKYPE) :)
- pokazuje palcem że coś chce... zwłaszcza buju-buju...jak widzi plac zabaw
- je kaszki, owoce, zupki, obiadki, kanapeczki, jogurty, chrupy i biszkopty - cześć samodzielnie a cześć podają rodzice (boję się dać jej łyżeczkę przy kaszce czy zupce, bo mam wizję, ze wszystko wyląduje na mnie, na niej, na psach i na suficie)
- pije sama z niekapka
- w nocy dostaje jeszcze mamusine mleczko
- całymi dniami potrafi mówic w swoim własnym języku i często oczekuje odpowiedzi... mam wrażenie, ze buzia jej się nie zamyka
- w ciągu dnia ma jedną lub dwie drzemki
- przestała przesypiać noce jak skończyła pól roczku... od tamtej pory co noc mamy od jednej do kilku (to częściej!) pobudek.
Pozdrawiamy wszystkie listopadowe mamusie i dzieciaczki!

Ostatnia edycja:
To ja też pochwalę się jak tam z rozwojem mojego synka :)

- waży 12 kg
- mierzy 84 cm
- ma 6 całkowicie przebitych ząbków i 2, które dopiero wystają jako mała igiełka
- chodzi już prawie bez upadków, jeśli upadnie szuka gdzie może się podnieść bo po co męczyć się na kolanach :)
- jak czegoś nie chce mówi "Nie"
- mówi mama, tata, baba i prawie co chwilę "kaka" bo nauczył go tego dziadek a ma to znaczyć ha ha
- robi papa, brawo
- umie pokazać gdzie misio, mama lub Maciuś ma nosek, pokazuje także u misia i mamy buzie, umie również pokazać lampę,
okno
- bardzo ładnie gryzie już duże kawałki
- umie napić się ze wswojego plastikowego kubeczka ale jak ja mu go przechylam
- jak mu dam w miseczce ugotowany makaron, kawalki kurczaka lub inne kawałeczki czegoś to je coraz mniej rozrzucając
dookoła
- pierwszy raz je o godzinie 5, śpi najczęściej 20-5
- w dzień ma dwie drzemki, po 9, po 2 śniadanku trwa ok 30 min. i druga po 13, po obiadku i najczęściej trwa do 15

lile, no wlasnie u cioci mial probe z kubeczka z rurka i niechcacy wciagnal lyka :) ale piciem bym to nie nazwala, chcialam mu pozniej kupic taki kubeczek i nie bylo w sklepie.. wiec temat jeszcze nie zakonczony :) moze ten sposob sie uda!

Zapomnialam.. Julus tez tanczy do muzyki :) lubi prawie wszystko, ale najbardziej nowa piosenke red hot chili pepers i maroon 5 :) dzis jak lecial muzyczny kanal i sie zaczelo maroon, to tak szybko przyraczkowal z drugiego pokoju, ze myslalam, ze sie cos stalo :) mamy niezly ubaw!

Trusiu swietnie mala daje sobie rade. Slodkie sa te pierwsze niepewne kroczki. Jeszcze chwila i bedzie smigala na calego:tak:

reklama
Do góry