reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

no i przeżyłyśmy szczepienie :-)
moja dzielna królewna nawet nie zapłakała.. jestem z niej TAKA DUMNA że aż brak mi słów :)
nawet w trakcie pierwszego wkłucia się zaśmiała :)

no i jest zdrowiusieńka, nic jej nie dolega waży 5400 mierzy 62cm :tak: i teraz moja dzielna dziewczynka smacznie sobie śpi :)
jak ja się ciesze że już po wszystkim, nienawidzę dni szczepień :no:

reklama
Gratuluję wszystkim udanych szczepień :-)
onanana myślę, że Lenka i Maja ważą podobnie, my w środę na szczepienie więc zobaczymy :-)

Widzę, że się szczepimy grupowo:tak: Gratuluję dzielnych dzieciątek:)

My byłyśmy dziś na szczepieniu: prevenaar 13 i infanrix. Zośka płakała krótko, ale tak się darła głośno, że aż uszy bolały - chyba najbardziej ze wszystkich szczepień. Jak mała skończy 6mcy (22.IV.) szczepimy się III dawką prevenaru i jeszcze WZW.

Zośka wystrzeliła ze wzrostem niesamowicie: ma 75cm długości:szok: zabrakło dla niej siatki centylowej.
NIestety przybrałą tylko 550gr przez ostatnie 6 tyg.- 6,550 kg :( Co prawda jest teraz na 50 centylu wagowym, ale to do wieku. Do wzrostu, to waży za mało. Tyle powinno ważyć dziecko, które ma 64cm. Lekarka powiedziała, że jak che to mogę ją dokarmiać MM:baffled: no WTF???!!! Jak chcę? No żesz qrde... to ja nie chcę! Jeszcze 6 tygodni się pocyckujemy tylko a potem i tak muszę zacząć ją odstawiać od piersi i dawać MM plus słoiczki... bo do pracy wracam. Wtedy mi moja gwiazda może podejdzie z wagą trochę.

CO do GLUTENU. Lekarka powiedziała, żeby już teraz jak dziecko skończyło 4mce, 2x w tygodniu podawać gluten w formie kaszki, tak po łyżeczce. Może tak zrobię, jak myślicie - dziecko bardziej się naje, jak będzie dostawało tą kaszkę do mleczka?

anek rozumiem ze masz na mysli kaszke manne ktora chcesz sama ugotowac? Czy taka kaszke mleczno-przenna np z Bobovity? Mozna to dac do mleczka i podac butelka ale powiem szczerze ze ja tak nie lubilam robic bo mi Maciek niechetnie pil geste mleczko i to jeszcze z tym smoczkiem trójprzepływowym aventu.
Wiec ja gluten wprowadze raczej w formie gestej kaszki podanej łyżeczka. I nie kaszki manny - raczej nie bedzie mi sie chcialo gotowac jej na MM. zreszta mleko modyfikowane zagotowane traci jakieś tam wartosci odzywcze. Wiec albo podam kaszke mleczno przenna Bobovity, albo kaszke manne do zupki wlasnorecznie robionej.

Mycha dzielną masz córcię i ważne że zdrowa :-)
Anek
moja Martynka od ostatniego szczepienia przybrała 890g w sumie nie dużo chyba ale pediatra powiedziała że w porządku ładnie przybrała :-) a twoja Zosieńka nieźle po długości idzie ;-)

Anek moja Natalka waży 6300 i mierzy 73 cm i nikt nie mówi, ze jest za chuda! Myślę, ze ta lekarka przesadza. Wazne zeby trzymała sie na centylach i już.

anek rozumiem ze masz na mysli kaszke manne ktora chcesz sama ugotowac? Czy taka kaszke mleczno-przenna np z Bobovity? Mozna to dac do mleczka i podac butelka ale powiem szczerze ze ja tak nie lubilam robic bo mi Maciek niechetnie pil geste mleczko i to jeszcze z tym smoczkiem trójprzepływowym aventu.
Wiec ja gluten wprowadze raczej w formie gestej kaszki podanej łyżeczka. I nie kaszki manny - raczej nie bedzie mi sie chcialo gotowac jej na MM. zreszta mleko modyfikowane zagotowane traci jakieś tam wartosci odzywcze. Wiec albo podam kaszke mleczno przenna Bobovity, albo kaszke manne do zupki wlasnorecznie robionej.

Myślałam o takiej mleczno-pszennej, bo gotować mi się nie che. Ale póki co, jestem zielona w asortymencie kaszek... bo ja cyckowa jeszcze jestem, to i niedouczona. Ale zdaje mi się, że off topic zrobiłam, bo to chyba tu być powinno [h=3]kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka upppps :-p[/h]

reklama
Anek ale Twoja mała wystrzeliła ze wzrostem!:szok: ja to ich mierzenie traktuję z przymrużeniem oka, bo często dzieci nawet potrafia się "skurczyć". moim zdaniem nic sie nie martw :-)

Do góry