reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

Ewika zdrówka dla Córci!
Wczoraj byłam z Zuzia na szczepieniu, bardzo dzielna była tylko troszkę zapłakała. Doszłam do wniosku ze lekarka do której chodzę jest beznadziejna wogóle ciężko się z nią rozmawia :no: Zmartwiłam sie troche bo Zuzia od ostatniej wizyty coś kiepsko przybrała na wadze:-( ostatnio (jakies 1,5 m-ca temu)ważyła 4250 a teraz 5100, niby ta doktorka sprawdzała na siatce centylowej i to jest w zasadzie dolna granica,pytałam czy dokarmiac ją MM to w sumie nic mi nie odpowiedziała mowiła ze może po mamie będzie drobna. Co za gadanie. Sama juz nie wiem co mam robić czy ją dokarmiać czy nie wiecie chodzi o to ze ona mi ani płacze jest pogodna i spokojna i super w nocy spi. Tak sobie myśle ze narazie pojedziemy jeszcze na samym cycu i bede ją w domu kontrlować na wadze jakby malutko dalej przybierała to wtedy ja dokarmie. Pokarmu mam sporo więc to nie jest w tym problem,inna sprawa że Zuzia je tylko 5 minut jednak tempo ma niezłe. Kochane a wy co mi radzicie?
Jak dla mnie to Twoja niunia dobrze przybrala na wadze ale jesli uwazasz ze wedlug Ciebie malo je i malo przybiera i jak piszesz masz duzo mleczka to moze jej nie dokarmiaj a czesciej w dzien przystawiaj do cyca :tak: nie trzeba od razu dokarmiac warto najpierw sprobowac inaczej ;-) a najlepiej jeszcze idz i skonsultuj sobie wage malutkiej z innym lekarzem tak do swietego spokoju ;-)

reklama
Anna- mojemu robi wyrosły takie,że nie chciał pić mojego z piersi jak go zaczęłam dokarmiać MM :-D później pierś mu wystawiałam, a on szału dostawał,że chcę butle

asia, pamiętaj też, że siatki centylowe dla dzieci karmionych piersią są inne niż dla dzieci na MM, a pediatrzy często sprawdzają na tych ogólnych, dopóki maluch mieści się w siatce ja bym nie dokarmiała, bo to pierwszy krok do zakończenia karmienia piersią, przystawiaj częściej i kontroluj wagę, jak będzie za mało przybierać to zaczniesz dokarmiać

Dziękuję Wam bardzo dziewczyny,macie takie samo zdanie jak ja:-) Rozmawiałam jeszcze z mężem wczoraj i stwierdzilismy ze na 100% nie będę teraz dokarmiać bo szkoda żeby Zuzia oduczyła się cycusia a ja poczuje butle to tak może być. Poczytałam jeszcze troche na ten temat w necie i tak jak piszesz pepsi właśnie siatki centylowe które są dostępne są dostosowane do dzieci karmionych MM a nie piersią, a i pisało jeszcze ze teraz maluszki będę mnie przybierac na wadze niż na początku. Narazie zostaje przy cycu jak zobaczę ze nie przybiera albo jest niespokojna to wtedy będę się martwić. Pepsi ja bym chciała ją częściej przystawiać ale jak to robię to ona nie ma ochoty na jedzonko widocznie nie jest godna i tyle.

asiu zgadzam się - najlepsza decyzja jaką mogłaś podjąć, co innego gdybyś miała malutko pokarmu i dzidzia byłaby głodna, ale i pokarm jest i mała się najada i przybiera! Więc ja też nie widzę sensu dokarmiać MM.

Pola waga wyjściowa ze szpitala 2860 , wczoraj prawie 5800 - a miesiąc temu było równe 5 kg - i ta lekarka mi gada, dobrzę przybrała, dobrze, że nie więcej bo lepiej jak szczupła, ale Pola wcale szczupła nie jest, grubiutka też jakoś nie, myślę, że normalnie, zdrowo wygląda, widzicie dziewczyny co lekarz to inna opinia!!!!

pepsi ​nie wiedziałam, że są siatki dla dzieci karmionych MM i naturalnie

PS Pola wczoraj ok po szczepieniu, sladu na nozce nie ma, spala bdb, ale dzis jest jakas marudna i cpi duzo , ale b, niepsokojnie

Ostatnia edycja:
Co do butelki to ja miałam też jaja jak Martyna miała z miesiąc dałam jej 2 razy pod rząd MM i potem miałam z nią przywalone wojna na całego nie chciała cycka płacz był niesamowity i więcej butli nie dałam...a teraz nawet nie chce napić się herbatki z butli robi sobie odruch wymiotny i w ogóle wypycha smoczek po prostu nie toleruje gumy:-D:-D
asia super decyzja cyc to cyc;-)
A wagą się nie przejmuj nadrobi spoko spoko :-)

gola i ja nie wiedziałam że są różne siatki :eek:

Patrycji nie robi różnicy czy to cyc czy butelka-zdarza się (rzadko bo rzadko ale się zdarza) że dostaje odciągnięte mleko w butelce i potem tak samo radośnie zasysa cycka :-D Z tym że u mnie z piersi chyba łatwo leci, bo czasami jak się "odepnie" w czasie karmienia to leci kilka strumyków na raz i wszystko jest zalane mlekiem :-D oczywiście w czasie karmienia z jednej z drugiej piersi jednocześnie idzie strużka

Kochana to u mnie mleko za każdym razem tak daje na odległość że szok..najpierw leci oki po jakimś czasie czuję taki guzek i w drugiej piersi taki nacisk i dopiero mleko tryska cały czas pieluchy tetrowe idą mała mokra ja mokra szok znajoma położna powiedziała że taki mój urok..a po tym nawale leci już wolniej :-)

reklama
Kochana to u mnie mleko za każdym razem tak daje na odległość że szok..najpierw leci oki po jakimś czasie czuję taki guzek i w drugiej piersi taki nacisk i dopiero mleko tryska cały czas pieluchy tetrowe idą mała mokra ja mokra szok znajoma położna powiedziała że taki mój urok..a po tym nawale leci już wolniej :-)

dzięki, bo już myślałam że jakaś dziwna jestem

Do góry