reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe kreski 🍁🍂🍁

A powiedz mi.... po co glukoza? Bo mi ginekolog też kazał to zbadać a nie wiem dlaczego
Ogólnie gospoadrka cukrowo - insulinowa ma wpływ na płodność, w takich badaniach może Ci wyjść insulinooporoność, hipogikemia reaktywna, to wszystko ma wpływ na jakość komórek jajowych i stan endometrium.
Jeśli robisz glukoze koniecznie oznacz insulinę też. Najlepsza jest krzywa glukozowa insulinowa 3 pktowa, ale na początek i na czczo dobre.

reklama
To fajnie spadło, ja też sprawdzałam tsh i konsultowałam wyniki z endo i ginem to zgodnie twierdzili, że przy staraniach o ciążę tsh nie powinno przekraczać 1.5. A zmieniłaś dietę? Masz jakieś podejrzenia dlaczego spadło? Bo mi też spadło i nie wiem dlaczego 😄
Jeśli mogę coś od siebie dorzucić. Na spadek TSH poleć selen 200 mg z cynkiem oraz olej z czarnuszki ( ale nie jest polecany dla kobiet w ciąży bo może powodować skurcze). Po covid miałam super skok TSH z 4 do 13 i właśnie tym sposobem zbilam plus ograniczenie węgli ..

Jeśli mogę coś od siebie dorzucić. Na spadek TSH poleć selen 200 mg z cynkiem oraz olej z czarnuszki ( ale nie jest polecany dla kobiet w ciąży bo może powodować skurcze). Po covid miałam super skok TSH z 4 do 13 i właśnie tym sposobem zbilam plus ograniczenie węgli ..
O tak, podbijam koleżankę! Selen potrafi zdziałać cuda 👍 Do tego jod i unikanie soi.

200.gif

@Nel331 @pluto_nova @lady_in_blue patrzcie, patrzcie! Coś mi w końcu dobrze wyszło 😀 przełożyłam sobie wizytę z grudnia na przyszły piątek :)

Załączniki

• CE728F45-37A8-441A-A0A9-9DD7BC93525F.jpeg
    CE728F45-37A8-441A-A0A9-9DD7BC93525F.jpeg
    1,2 MB · Wyświetleń: 130

O tak, podbijam koleżankę! Selen potrafi zdziałać cuda 👍 Do tego jod i unikanie soi.
Zgodzę się i się nie zgodzę.
Przed dodatkową suplementacją selenu po pierwsze warto go oznaczyć.
Oczywiście w naszej strefie klimatycznej jesteśmy narażeni na niedobór.

Po swoim poronieniu oznaczyłam jego wartość. No i konsultowałam ten temat z moją endo, bo cierpię na Hashimoto.
Powiedziała, że jeśli ktoś chce suplementować selen, to po przede wszystkim nie codziennie, tylko co 3-4 dni lub jeść 5-6 orzechów brazylijskich codziennie- one są bogate w selen.
Dawka 200 mg to spora ilość i można przedobrzyć.

Przy problemach z tarczycą ważna jest suplementacja cynku, jodu oraz witaminy D3.

Ooo nie wiedziałam, ale może tsh ostatnio wynioslo 1.19 wiec nie będę zbijać 😃
Ogólnie gospoadrka cukrowo - insulinowa ma wpływ na płodność, w takich badaniach może Ci wyjść insulinooporoność, hipogikemia reaktywna, to wszystko ma wpływ na jakość komórek jajowych i stan endometrium.
Jeśli robisz glukoze koniecznie oznacz insulinę też. Najlepsza jest krzywa glukozowa insulinowa 3 pktowa, ale na początek i na czczo dobre.
Ale masz wiedzę... dziękuję. Mega dużo nauczyłam się i wciąż sie uczę od Was na forum ❤ ja sprawdziłam na razie glukoze na czczo, bo tak mi zalecił gin a ja nie wchodziłam w szczegóły. No i wyszło dobrze, bo 86. W poniedziałek idę z tymi wynikami do gina.

Chciałabym sobie zrobić badania;

*prolaktyna
*kwas foliowy
*fsh,lh
*ferrytyna
*glukoza,insulina
*estrogeny

Czy na któreś z tych powinien być jakiś przedział cyklu kiedy najlepiej, czy mogę teraz? Dla przypomnienia, jestem w 33dc i wciąż bez @. Ostanie cykl trwał 40. Jeśli gdzieś jest ta informacja kiedy najlepiej to badać to przepraszam za ponownie pytanie, może ktoś podrzuci link jeśli coś takiego jest:)

reklama
Super! ♥️ Były terminy wolne, żeby tak przełożyć?

Moje wyniki właśnie pomału zaczynają spływać ale wizytę mam dopiero 21 listopada.
Znalazłam na fb dziewczynę, która chciała się zamienić na termin w połowie grudnia, a sama miała właśnie na teraz i się zamieniłysmy :)
Moje wyniki miały być po 15 dniach roboczych a spłynęły po 10 :) może i Twoje będą tak szybko, ale Ty masz duzo więcej niż ja 🤔

Do góry