reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe kreski 🍁🍂🍁

To ja tylko zaznacze, że jeżeli miałyście w rodzinie przypadki raka piersi (prawdopodobnie dotyczy to też raka szyjki macicy, ale nie jestem pewna) to macie prawo do badań genetycznych sprawdzających, czy macie gen zwiększający ryzyko takiego raka. W tym celu należy umówić się do poradni genetycznej. Warto to zrobić.
Moja koleżanka jest pod opieką takiej poradni, bo w jej rodzinie były przypadki raka szyjki i piersi (mama, babcia, ciocie).
Badania USG też należy robić regularnie oraz dobrze poprosic swojego ginekologa, by nauczyl Was przeprowadzac samobadanie. Co więcej, wiele kobiet ma zmiany w piersiach o charakterze łagodnym, które trzeba tylko obserwować. Czasami trzeba wyciąć. 12 lat temu miałam taka zmianę i niestety USG nie dało jednoznacznego obrazu co do jej rodzaju i konieczna była operacja oraz usunięcie. Jest to ogrom stresu.
Przyznam, że mam problem z samobadaniem, bo mam bardzo grudkowate piersi i byłabym w stanie panikować za każdym razem... Niby teoretycznie umiem, ale nie za bardzo mam cierpliwość ;-)
Pamiętam, jak ćwiczyłyśmy to na zajęciach z pielęgniarką w szkole. Przyniosła nam do badania 2 sztuczne piersi ;-)
Miałyśmy znaleźć wszystkie zmiany - udało się znaleźć 3. Było 12!!!

reklama
Dziewczyny, ja wiem ze na forum jest jakaś głupia mania porównywania czy test ciemnieje i jak mantrę będę powtarzać, że test ciążowy nie jest od tego żeby pokazać czy beta rośnie prawidłowo. I jak zawsze wrzucam moje testy. Pierwszy wykonany 28 rano, drugi wykonany 29.07 również rano. Kreski prawie nie ma a beta 59💁‍♀️ czyli rosła pięknie bo poroniłam dopiero później jak już była dużo wyższa. Zapraszam do wyciągnięcia wniosków

Załączniki

• 1514c429-7b3c-4cf4-96d7-ba667713c70f.jpeg
    1514c429-7b3c-4cf4-96d7-ba667713c70f.jpeg
    35,2 KB · Wyświetleń: 134
Moja koleżanka jest pod opieką takiej poradni, bo w jej rodzinie były przypadki raka szyjki i piersi (mama, babcia, ciocie).

Przyznam, że mam problem z samobadaniem, bo mam bardzo grudkowate piersi i byłabym w stanie panikować za każdym razem... Niby teoretycznie umiem, ale nie za bardzo mam cierpliwość ;-)
Pamiętam, jak ćwiczyłyśmy to na zajęciach z pielęgniarką w szkole. Przyniosła nam do badania 2 sztuczne piersi ;-)
Miałyśmy znaleźć wszystkie zmiany - udało się znaleźć 3. Było 12!!!
rozumiem, bo też mam takie "grudkowe" piersi. Ale swoją zmianę znalazłam właśnie sama i powiem Ci, że jak ją wymacałam, to nie miałam żadnych wątpliwości, że tego nie powinno w tej piersi być. Ale też jak się obmacuję od tej pory, to czasami mam wątpliwości, dlatego to regularne USG jest tak ważne.

Dziewczyny, ja wiem ze na forum jest jakaś głupia mania porównywania czy test ciemnieje i jak mantrę będę powtarzać, że test ciążowy nie jest od tego żeby pokazać czy beta rośnie prawidłowo. I jak zawsze wrzucam moje testy. Pierwszy wykonany 28 rano, drugi wykonany 29.07 również rano. Kreski prawie nie ma a beta 59💁‍♀️ czyli rosła pięknie bo poroniłam dopiero później jak już była dużo wyższa. Zapraszam do wyciągnięcia wniosków
To się wyglupilam trochę, jeszcze raz przepraszam. Na jakimś wątku chyba testowym wyczytałam, ze musza ciemniec, ze beta wzrasta wiec testy tez powinni inne wychodzić. Nie chciałam zrobić zamieszania sorki.

To się wyglupilam trochę, jeszcze raz przepraszam. Na jakimś wątku chyba testowym wyczytałam, ze musza ciemniec, ze beta wzrasta wiec testy tez powinni inne wychodzić. Nie chciałam zrobić zamieszania sorki.
Na luzie, nie przepraszaj, wiadomo, że się martwisz, tym bardziej, jak przeszłaś już biochema. Rozumiemy to :)
Trzymam kciuki za bete i koniecznie daj znać.

nie wygłupiłaś się ani trochę, dopiero teraz bzdury o wygłupianiu się i robieniu zamieszania wygadujesz ;) niepokoisz się o ciążę, to wszystko. Mam nadzieję, że po słowach naszych mądrych Lady in blue i Zazuu jesteś już spokojna 😘

Absolutnie się nie wygłupiłaś.
Każda dziewczyna na Twoim miejscu zestresowałaby się tak samo. Dlatego się wkurzam jak ktoś plecie na forum trzy po trzy i nie ponosi konsekwencji. Bo teoretycznie owszem beta większa to i test ciemniejszy i pewnie gdyby za tydzień nie ściemniały to sama bym Ci powiedziała że coś nie tak, ale różnica 2 czy 3 dni to żadna różnica.
Beta z krwi służy do sprawdzania jak rośnie, a testy do stwierdzenia czy w ogóle jest jakaś

reklama
Do góry