reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

Naprawdę cieszę się,że znalazłam w końcu tylko cycowe mamy, bo już zaczęłam wątpić w słuszność swojego planu karmienia wyłącznie piersią tak długo ile się da(ile polecają specjaliści).Mam po sąsiedzku kilkoro dzieciaczków w wieku podobnym do mojej córy ale wszystkie już na mm i wszystkie wcinają różności.

agatakat-moja też ważyła 3340. Pytałam pediatrę co z glutenem i poradziła to co Ty. Łyżeczka kaszki manny do każdego posiłku(jak już zacznę podawać takowe).

lasotka-ja mam do czynienia z kupami po szyję CODZIENNIE:-) Nasz poranny standard to tak po śniadanku w bujaku. Zawsze jak już słychać bulgotanie jest akcja,żeby ratować bujaczek,co nie zawsze się udaje :-pI pobudki w nocy na papu to norma. Od kąpieli(około 20ej)do 1-2 jest błogi sen a potem to już tak mniej więcej co godzinę do 7-8 rano.

elzu-wspieraj swoją cierpliwością moją cierpliwość :-Ddostałam ostatnio od hippa kupon zniżkowy i już chętnie wykupiłabym pół rossmana a nawet nie wiem,czy moje dziecko w ogóle będzie miało ochotę na ich słoiczki.

eirma-a kiedy Twój synuś wypiął się na mleko?Kiedy spróbował innych smakołyków?

reklama
o, to będę robić tak jak anbar. Zastanawiałam się właśnie jak połączyć tę mannę z przetworami z marketu. Poczekam ino jeszcze na to tydzień.
Dziś pierwszy raz dodałam do zupki oliwę z oliwek - ok pół łyżeczki. A zupki gotuję co drugi dzień (dodaję dynię ze słoiczków które jesienią zrobiliśmy z T), a co drugi dzień danie firmowe. Eh, nie wiem co zdrowsze. Jak patrzę na te przerośnięte marchewki z warzywniaka, to się zastanawiam na czym do licha rosły te mutanty (pamiętacie jeszcze jak wyglądają marchewki z czasów kiedy byłyśmy małe?), kiedy widzę różowe mięso kurczaka, to też się zastanawiam skąd ten kolor (pamiętacie jak powinno wyglądać mięso wiejskiego kurczaka? Na pewno nie jest różowe)
A z drugiej te wszystkie afery słoiczkowe. O ostatniej Gerbera pewnie czytałyście.
Eh. Co za czasy.

Zatrważające jest to, że wystarczyło 60lat skoku cywilizacyjnego, żeby prawie całkowicie zatruć pestycydami itd naszą ziemię i na tyle skomplikować procesy produkcji żywności, że spokojnie możemy powiedzieć, że sami się zatruwamy.
Jak jeszcze dopuscimy GMO to koniec ludzkości będzie można sięgnąć wzrokiem.

paulinka, u nas z karmieniem piersią też były duże problemy.k iedy mała poczuła że z butli leci szybciej (miałam jakiś chwilowy kryzys laktacyjny, chyba ze stresu i nie miałam pokarmu dałam więc mm), prawie całkowicie odrzuciła pierś - ssała tylko przez sen, a w dzień wymuszała krzykiem butlę. Byłam totalnie załamana, po każdej bezskutecznej próbie podania piersi podawałam butlę.
Aż pewnego dnia po prostu tej butli nie podałam. W ciągu 2 dni Hanak zrozumiała, że mleko jest tylko z piersi i tak nam zostało.

Elzu, a jakie macie objawy alergii? U nas też może być alergia, choć ze krwi tego nie nie stwierdzono. Nikt nam nie sugerował żeby od piersi odstawić

Ninka11 Ja rowniez karmie moja Ninke tylko piersia i do ukonczenia 6-go miesiaca nie planuje wprowadzac nic innego. Sloiczki juz czekaja w szafce i niech czekaja... Jeszcze zdazymy sie nakarmic dzieci roznymi 'specyfikami'.
Przepraszam za brak polskich liter ;-)

lasotka-dopadło Cię wieczorne rozżalenie:-) Chciałoby się rzec o tempora, o mores! Pamiętam marchewki sprzed lat. Nawet ich smak pamiętam. U sąsiadki w ogródku rosły najsmaczniejsze:-D Niestety nasze dzieci będą rosły już w innej epoce. Strach pomyśleć, co będzie dalej.

Izula82-a co z ekspozycja na gluten? Niby mamy zacząć nie później niż w 6 miesiącu a najlepiej po 5.Będziesz dodawać do ściągniętego pokarmu czy czekasz?

paulinka, wyglada na to, ze przez to ze malutki dostawal mm w szpitalu twoja laktacja nie rozkrecila sie na tyle, zeby sie najadal. Ehh czasami jest tak, ze nie mamy na cos wplywu.. najwazniejsze, ze jest zdrowy i szczesliwy! :) A co do "odbijania przy kolejnym dziecku" to juz planujesz drugiego bobaska? :)

ninka11, to super, ze chcesz i mozesz karmic piersia, takze nie patrz na inne mamy, ktore przechodza na mm bo chca, bo Twoj plan jest super i zazdroszcze, bo sama chcialam dlugo karmic :) a co do stalych pokarmow, to zanim alergolog kazal przejsc na mm to dalam Julkowi jabluszko i marchewke i bolal go brzuszek, wywnioskowalam z tego, ze jednak jeszcze jego organizm nie byl gotowy na nowosci. I na nas przyjdzie pora karmienia maluszkow lyzeczka :)

lasotka, u nas wysypka - na policzkach, na pleckach, dekoldzie, zgieciach stopek, wlasciwie wszedzie po troche, raz slabsza, innym razem bardziej ja widac, a czasami wrecz wypukla, a na policzkach wygladal jakby go lakierem bezbarwnym ktos pomalowal.. jak alergolog go zobaczyl, to od razu powiedzial, ze to alergia pokarmowa (chociaz wczesniej pediatra tez tak ocenila). No i te zmiany go swedzialy, po glowie i buzi caly czas sie probowal drapac i jak sie go trzymalo na rekach to sie strasznie wiercil (widocznie plecki swedzialy). Od poltora tyg jest na mm i powoli zmiany ustepuja, ale jeszcze dluga droga przed nami.. lekarz powiedzial, ze moze to potrwac nawet miesiac, zeby mial skore ladna. Ponizej wklejam fotke - ono jest z grudnia, ale ta wysypka wlasnie tak wyglada (troche niewyrazne zdjecie). Zauwazylam poprawe, ze juz sie nie drapie tak mocno (potrafil w nocy sie budzic bo go swedzialo). A lekarz doradzil podawanie mm, bo dieta nie pomagala..
P1000152.JPG

Ehh.. ja tez pamietam warzywa i owoce.. niektore prosto z grzadki albo krzaka. Nawet jeszcze pare lat temu, jak przyjezdzalam do Polski na urlop to czulam roznice ze warzywa i owoce takie "swojskie" nawet te ze sklepu byly ok, a teraz wszystko sztuczne i jalowe.. nie mowiac o tym, ze w malo ktorym markecie mozna ladne kupic warzywa - czesto zgnile, albo jakies wiotkie..

Co do tego glutenu to ja nie wiem co robic, bo naczytalam sie ze trzeba podawac, a nasz lekarz powiedzial, ze to sie dopiero zmienilo niedawno, ze 50% specjalistow byla za zmiana w podawaniu glutenu, a druga polowa przeciw i ze przez podawanie w 10 miesiacu wyeliminowano w Polsce ta chorobe (alergie na gluten) i polecil zeby nie dawac narazie..

Chcialam sie tylko jeszcze pochwalic, ze moj synek zasnal dzis w dzien sam (wieczorem juz umie) :) tzn ze smokiem i kolysankami z plyty, ale bez bujania, lulania i w ogole mojej obecnosci :) dla mnie to takie wazne, bo do tej pory zawsze trzeba bylo wlasnie go lulac.. ach.. zeby mu juz to zasypianie weszlo w krew!

elzu super ze Julek zasnal sam :) Amanda od miesiaca sama spi w lozeczku, w dzien czasem trzeba ja po nosku poglaskac, a na noc T. ja kladzie to gasi swiatlo a ona w 2 minuty zasypia na 12 godz :)) a jak Ci sie uklada w pl ? nie tesknisz za uk hehe ?

reklama
Elzu, moja miała coś takiego w styczniu, ale tylko na główce - alergolog stwierdził że kontaktowa (choć mi sie wydaje, że za dużo soku z malin się napilam w ramach zwalczania przeziębienia) i dostałam polecenie używania preparatów z a-dermy (bardzo polecam), wysypka zeszła w ciągu 3 dni stosowania. Zanim jednak byłyśmy u specjalisty, moja lekarz rodzinna polecała oilatumsoft - ale zawiera alko i mała bardzo płakała przy stosowaniu, za to kąpiel w krochmalu pomagała.
A i nie wolno na skórę atopową stosować zwykłej oliwki
Poza tym u nas wysypka pojawiła się parę dni po szczepionce, alergolog stwierdził, że możliwe, że to przez to uaktywniła się alergia, bo organizm został postawiony w stan gotowości.
W każdym razie kąpię małą w olejku a-dermy i od czasu do czasu smaruję kremem i nie ma śladu po uczuleniu

Szkoda tego karmienia, ale cóż, jeśli to pomaga.

Do góry