reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lista lutowych mamuś

Jeśli mogę coś wtrącić jako mężczyzna odnośnie tych szkół rodzenia to ja z Basią chcemy tam chodzić. Nasi znajomi maja synka i przez 3 miesiące spali nad łóżeczkiem pilnując go czy maluch się nie udusi i czy wszystko jest ok. nie mieli pojęcia o kąpaniu o wszystkich sprawach związanych z dzieckiem. Osobiście uważam, że tak ja uczymy się wszystkiego to i tego musimy się nauczyć. Nikt bowiem nie jest osobą, która wie wszystko. Mi się zdarza być w pracy i życiu przemądrzałym, ale odnośnie dzidziusia to milczę. Wiem bowiem, że to duża odpowiedzialność dbać o niego i sprawić by się dobrze rozwijało, by nie miało problemów ze zdrowiem. Dlatego też po 28-30 tygodniu zaczniemy z Basia chodzić do szkoły rodzenia by ponosić sobie lalkę i uczyć się jak powinno się jej zmieniać pieluchy, jak karmić i jak dbać o nią. Uważam, że taka wiedza pozwoli nam na to by się nie bać opieki nad dzieckiem, ogólnie nie być przerażonym. trzeba dmuchać na zimne .....

reklama
tez uważam że ludzie którzy nie mają pojęcia o zajmowaniu się dzieckiem powinni przejść taki kurs... :) Arek współczuje Twoim znajomym, rzeczywiście musieli siać niezłą panikę :)
dobra, lecę na zakupy :)

Mhm.... zglupialam.... to to w koncu jest szkola rodzenia, czy opieki nad niemowleciem??? ;-)
Wiem, ze ucza tez zajmowac sie dzidzia, ale..... ja w sumie tego nie potrzebuje (przeszlam intensywny kurs z bratem i potem z innymi dziciaczkami), a moj mezczyzna...... on tym bardziej :-)

przyszpitalne szkoly rodzenia najczesciej wlasnie to oferuja - opieka nad niemowlakiem.... a prywatne najczesciej oprocz tego jeszcze cwiczenia, techniki odprezajace...i takie tam....

Mnie glownie zalezy na nauce oddychania (ja jestem panikara i w sytuacjacdh lekowych mam bezdechy), zaswiadczeniu i ewentualnie na innych rzeczach, ktore ulatwia mi sam porod.... a opieka nad niemowlaczkiem.... czega ja nie pamietam, to pamieta tatus :-) Wychowal juz sobie syncia, to teraz tez da rade :-)

no to masz od kogo sie uczyc..tatus juz wyszkolony i to w praktyce.....musisz spytac sie w szpitalu jak to jest co obejmuja te szkolenia....

Kira tylko z tz opieka to chyba tez sie troszkę zapomina. Ja już nie wszystko pamiętam, bo maluszka mieliśmy 5 lat temu. No ale mam nadzieję, że sobie poradzimy.
a w szkole ucza i opieki i opisuja poród - co, jak i kiedy. U nas (szkoła rodzenia na Karowej w Wa-wie) uczyli o tym jak przebiega ciąza, potem poród, połóg no i jak opiekować się maluszkiem. Byly tez ćwiczenia na ciążę i poród

w zwiazku ze szkola rodzenia, mam male pytanko: mozecie mi polecic jakies stronki dotyczace tej samej tematyki co w szkolach rodzenia, chodzi o takie typowo techniczne sprawy jak porod i pielegnacja niemowlecia. Wiem, ze jest tysiace roznych stron, sama mam troche ksiazek, ale moze macie takie szczegolnie godne polecenia, cos w rodzaju szkoly rodzenia on line :), poniewaz do takowej chodzic nie bede mogla :(. Troche poszperalam w necie, ale nic nowego i sensownego nie znalazlam.

reklama
Do góry