reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lista lutowych mamuś

Jejku własnie wyczytałam na styczniówkach, że macierzyński nie jest wydłużony :o :o :o Czy któraś z was cos wie dokładnie? A może w tej gazecie prawnej coś bylo na ten temat? Byłaby kompletna załamka gdyby to była prawda

reklama
Antares wniosek o becikowe sklada sie do urzedu gminy w ktorej jestes zameldowana....tak bylo napisane w gazecie prawnej...Misia gdzies zamiescila linki do tego artykolu noi ze mamy 3 miesiace na zlozenie podania..

karola7 pisze:
Jejku własnie wyczytałam na styczniówkach, że macierzyński nie jest wydłużony  :o :o :o  Czy któraś z was cos wie dokładnie?  A może w tej gazecie prawnej coś bylo na ten temat?   Byłaby kompletna załamka gdyby to była prawda

Karola, bo urlopy macierzyńskie nie miały byc wydłużone już w tym roku, tylko w 2007-mają zacząć od 22 tygodni. Osobiście jestem raczej przeciwna.

Wlasnie, ze mowili ze mialy byc przedluzone o 2 tyg., przynajmniej brali takie cos pod uwage. Ale teraz martwa cisza, tak samo jak z becikowym dla wszystkich matek. Ustawa ma obowiazywac 14 dni po ogloszeniu w DZ.U., ale tego jeszcze nie oglosili, wiec jesli nie ma w niej zapisu, ze obowiazuje od 1 stycznia 2006, to bedziemy mogly sie z tymi pieniazkami pozegnac.

Co do macierzyńskiego to zdaje się ze zmienili projekt, bo przed nowym rokiem mowili ze jeszcze w 2006 roku zwiekszą o 2 tygodnie, a teraz ostatnio słyszalam, że dopiero od 2007 będzie wydłużony o 4 tyg.
W ustawie o becikowym jest tylko zapis: "Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia." ale moze być tak jak z tą poprzednią ustawą o becikowym. Niby obowiązuje od 1 stycznia a łapią się też dzieci urodzone w 2005r. Wiec moze to zależeć od interpretacji.

http://orka.sejm.gov.pl/proc5.nsf/ustawy/40_u.htm

mam takie male pytanko, moze niezbyt odpowiedni watek ale jestem ciekawa czy seksik z mezem mozemi zaszkodzic...? ::)
wiem ze to moze spowodowac wczesniejszy porod ale nie wiem czy juz na tym etapie? ::)
a jak u was z "tymi " przyjemnosciami???

reklama
Do góry