reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

reklama
la luna -3.7 wcale nie oznacza, ze dziecko będzie chore w niektórych krajach norma jest do właśnie 3.0 lub nawet 3.5
[FONT=Georgia, Times, Times New Roman, sans-serif]także spokojnie, już około 5 to coś jest raczej nie tak.Będzie dobrze.[/FONT]

witam
vikni,ania2221-witam nowe mamusie
seorise-moja woga spadla jakies 0,5kg
anilewe-gratuluje chlopaka
ja bylam dzisiaj na wizycie u gina i mam zle wiadomosci przeziernosc karkowa 3,7dziesiatego mam dodatkowe badanie i dzisiaj wzieli mi krew na genet.male mierzy 8cm i termin porodu mam na 2 07
mam dola i juz mnie glowa boli od myslenia i szukania info........:no::-:)-:)-(

Ojoj. mam nadzieję, że to jednak nic poważnego.. Bardzo duży ten Twój bobas, może już za duży jak na pomiar?

Kopacz ja akurat widziałam, ale mnie takie widoki nie ruszają raczej;-)

la luna, a nie za późno pomiar robili? bo to juz u ciebie 13tc leci a może i owulacja była wcześniej niż myslisz. Kiedy masz odebrac wyniki z krwi?

witam
ja bylam dzisiaj na wizycie u gina i mam zle wiadomosci przeziernosc karkowa 3,7dziesiatego mam dodatkowe badanie i dzisiaj wzieli mi krew na genet.male mierzy 8cm i termin porodu mam na 2 07
mam dola i juz mnie glowa boli od myślenia i szukania info........:no::-:)-:)-(

Nie martw się na zapas i nie czytaj i nie szukaj po internecie bo bzdury piszą to nie jest jakaś straszna liczba, dzieciaczki się ruszają może Ci źle zmierzył, wystarczy sprzęt mniej dokładny jest dużo czynników także łatwo coś przeoczyć. Bedzie dobrze trzymam kciuki:tak:

Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:

• CRL powinien wynosić 45–84 mm
  • optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
  • niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
  • istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
  • płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
  • należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
  • największy wymiar NT (między skórą a miękkimi tkankami nad kręgosłupem szyjnym) powinien być zmierzony kilkakrotnie, a obraz z USG powinno się zarchiwizować
  • płód powinien znajdować się w swobodnym ułożeniu, przygięciowe lub odgięciowe ułożenie główki może fałszować wynik badania
  • w 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru NT.

Ostatnia edycja:
La luna, trzymam kciuki zeby wszystko było dobrze! Staraj sie nie czytać za duzo bo oszalejesz. Napij sie meliski na uspokojenie. Kiedy beda wyniki testu z krwi?

U

Dasz sobie rade :) gorzej mamy my dziewczyny ktore nie mamy wsparcia od facetow bo samotne mamuski bedziemy. Ja to sie boje ze sama moge nie dac rady po porodzie ;(

Mam nadzieję. Masz rację, jednak odpowiedzialny facet to bardzo duże wsparcie dla kobiety. Mam nadzieję, że u was wszystko się ułoży.

witam
mam dola i juz mnie glowa boli od myslenia i szukania info........:no::-:)-:)-(

La luna, wiem, że łatwo się mówi i że tak na prawdę nic Cię w tym momencie dostatecznie nie uspokoi, ale też znam przypadki gdy przezierność wychodziła wysoka, nawet PaPPa nie za ciekawy a maluchy rodziły się zdrowe. Jeszcze nic nie jest przesądzone. 3 mam kciuki za Twojego bobasa.

Cześć Mamusie, witam jak zawsze wieczorową porą. Miałam dziś zalatany dzień. Byłam u internisty a potem u swojego gina na USG. Dzidzia ruszała się śmiesznie, ma 28 mm - gigant :-D kurczę wy wszystkie macie takie "duże" dzieciaczki w brzuszkach. Martwię się, że wszystkie się rozpakują a ja będę samiuteńka na placu boju :-(
Zabieram się za lekturę waszych postów
Przezierność itp
ja w pierwszej ciąży nie robiłam w ogóle bo jakoś tak wyszło, wesele, biegania pełno i wyjeżdżaliśmy.
Laluna terminy porodów są tylko tak informacyjnie bo nikt nie wie dokładnie kiedy nastąpiło zapłodnienie. Owulacja nie zawsze musi być centralnie w 14 dniu. Trzymam za Ciebie mocno kciuki i tak jak piszą dziewczyny - nie czytaj informacji na necie bo zwariować można. Masz lekarza prowadzącego i ja wierzę, że jesteś pod dobrą opiekę i z dzidzią będzie wszystko dobrze! Czekamy na wyniki.

Kopacz
tomój szef to świr, po 5ciu latach pracy z nim to stwierdzam. Dobrze, że sobie odchodzi już do innej firmy ale mimo wszystko z jego akcji będę się "leczyć" długo. eh

Ninja często szpitale organizują szkoły rodzenia, szczególnie w większych miastach. A dasz sobie świetnie radę zobaczysz. Ja też za pierwszym razem byłam zdołowana, że ja taka zakręcona i mam sie maleństwem opiekować i że biedne dziecko :-D ale dałam radę, jakoś instynkt podpowie a jak nie to zawsze dobra dusza się znajdzie i też podpowie. No i masz nas, więc jak nie dasz rady, kiedy dasz! :tak:

Jagódka
masz rację z ubrankami, że te dla niemowlaków mają zero oznak noszenia. Bo to jeszcze nie jest etap pokarmów innych niż mleko. No i dzieciaczki szybko z nich wyrastają. Faktycznie nie warto płacić kupę kasy.

Ana ja nie wierzę w takiego pecha. Trzeba spojrzeć racjonalnie na wszystko. Mamy sporo czasu do porodu. Najpierw zacznij kupować ciuszki dla siebie :-D bo niedługo każda z nas będzie sie toczyć a nie chodzić i większość naszych ubrań pójdzie w odstawkę :-D ja czekam na płeć. Mam mnóstwo ciuszków po córce i po cichu liczę, że druga córa będzie :-p przy córce nie szalałam od początku. Zaczęłam powoli kompletować wyprawkę w zaawansowanej ciąży. Sporo ciuszków dostałam od rodziny i znajomych. Może i u Ciebie będzie podobnie?

to jak z tymi prenatalnymi? ja mam następną wizytę 3.01 to bedzie juz koniec 13 tyg.. i o prenatalnych moj lekarz nic nie wspominal.. moze w niemczech jest tak ze robią to automatycznie bez wiekszego umawiania się? I na krew bylyscie na czczo?

reklama
Na krew chodzę na czczo. A co do badań to niestety nie umiem Ci pomóc. Wiem tylko, że co kraj to obyczaj. Może po prostu je wykona na wizycie. Ja sie mam umówić do lekarza za 3-4 tygodnie czyli powiedzmy planowo ale dodatkowo zrobi mi właśnie dokładne badania, a więc na 1 wizycie i nie muszę się umawiać specjalnie. Może w Niemczech też tak jest?

Do góry