reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

Oj Wy babska bezczelne, olalyscie moje pytanie?!:-p Pytalam czy dajecie dzieciakom takie zwykle chrupki czy sa jakies specjalne dzieciowe?? Bo tez bym sprobowała:tak:

A Karolina zwraca od wczoraj wszystko co zje poza mlekiem... Podaruje sobie chyba na pare dni stałe pokarmy, heh.

reklama
Wrócilismy od tego lekarza, zlecił nam badania z krwi, kału, wymazy z odbytu i test na obciążenie laktozą i dopiero jak będą wyniki, to będziemy wiedzieć co się dzieje. Badania oczywiście w większości płatne, więc jestem lżejsza o 6 stówek i jutro będę lżejsza o kolejne 2, polska służba zdrowia... Dawidek nie jest odwodniony, apetyt ma, więc nie jest najgorzej.

Aneta,
przyjdzie czas, to sam załapie łyżeczkę, a jak koniecznie chccesz go już męczyć nauką jedzenia, to Wisieńka, mówiła mi, że są takie specjalne butelki z łyżeczkową nakładą przeznaczone do tego celu.

Basieniak,
pewnie, że możesz:)

Sestinko,
Dawidek wysyła całuska dla Natalki:)))

Marzenko, dobrze, że nic jej nie jest, gdybym ja dała Dawidkowi to, co je Klaudusia, to nie byłoby wesoło... On ma czas;)

Anula,
mi gin odradził spiralę, jeśli chcę jeszcze zachodzić w ciążę.

Ania,
ja nie daję Dawidusiowi chrupek, więc nie pomogę;)

Ostatnia edycja:
Maqnio, witaj.

Ja już dawno po wizycie u lekarza. Nic groźnego się nie przypałętało, więc jest w miare dobrze.

Mam pytanie do mam karmiących stałymi pokarmami. Jak mam przestawić Filipa na jedzenie z łyżeczki. I w ogóle od czego zacząć, tzn. nie od jakich pokarmów, ale chodzi o bardziej praktyczne porady ;-)

aneta bo najlepiej jest dziecko przyzwyczajac od malego, chocby odciagnac pokarmu twojego troszke i kazdego dnia podawac lyzeczka. Teraz tez mozesz go nauczyc, wystarczy wziac troszeczke na mala lyzeczke( ja mam takie gumowe male) i czekac az otworzy buzke, a jesli nie chce otworzyc to rozweselic malucha i jak sie usmiechnie to wlozyc delikatnie, po kilku dniach cwiczen zalapie o co chodzi, ale musisz go uczyc gdy jest lekko glodny a nie po jedzeniu bo po jedzeniu to nawet Nico chyba by nie otwierala buzi :-D
NIco nauczona jescze zanim 2 miesiace skonczyla to podawalam jej takie syropki ziolowe na gazy i bol brzuszka i nigdy nie bylo problemu z lyzeczka.

Dziewczyny miala ktoras z was spirale?ja mysle nad tym ale w necie tyle sie naczytalam ze juz nie wiem:sorry2:kolezanka ma i bardzo sobie chwali
Anula slyszalam ze mlodym dziewczynom nie zaleca sie spirali, niby mowia ze po 1. dziecku mozna ale ja bym sie nie zdecydowala, wolalabym juz tabletke ta jednoskadnikowa. Kurcze bo jak jakies komplikacje beda to zeby nie bylo pozniej problemu z ponownym zajsciem w ciaze jesli chcesz kolejne dziecko... U nas to drogi dosc interes bo 100 E za wizyte + 150 E za spirale.

u nas nocka nawet nawet... nie obudzila sie po 40 min tylko po 3 h i co 3 h sie wybudzala takze nawet sie wyspalam. Daje jej juz od 2 dni te deserki owocowe i mega jej smakuja. Daje jej ok 18 wiec do 20 na kapanie jest przytkana i nie wrzeszczy tak jak wczesniej. Kupilam jej dzisiaj nawet sloiczek jablko, banan i ciastko bez glutenu. Zobaczymy jak posmakuje mojemu wszystkozercy :-D

wlasnie wstala moja klucha , zaliczyla juz 3 drzemki dzisiaj :-)

anula, ja mialam zalozona 5 lat temu? 6? :confused: jakoś tak i za spiralę + założenie płaciłam wtedy 900zl :baffled: Komfort niesamowity, do tego okres był taki jakby wogóle i początkowo byłam zachwycona. Ale jak zaczęły mi się drętwienia palcy (potrafiło mnie trzymać półtorej tygodnia) to juz mi tak do śmiechu nie było. Potem kostki zaczęły przypominać nogi słoniowe. Dyskomfort trwał chyba ze 3 miesiące zanim pokojarzyłam, że moze to od spirali. Kazałam sobie wyjąć i dosłownie po 2 tygodniach wszystko wróciło do normy, a gin się zarzekał że uwalniane przez spirale hormony działają miejscowo (czyli tylko w macicy) g... prawda. Już bym sobie nie założyła.

Aniu, my kupiliśmy chrupki na stoisku ze zdrową żywnością w dziale bezglutenowym. ale nastepne kupie juz normalne, bo to jest dokladnie to samo.

Psota,Emka cos o tym czytalam i dlatego sie waham ale ja do tabletek nie mam glowy nawet gdy mam alarm w komorce potrafie wyl i nie wziasc a szybciej niz za 7 lat nie chce dziecka...
Aneta lovi ma takie butelki z lyzeczkami o ktorych pisze Psota Butelka Butelki Wielofunkcyjna Silikon 230 Ml Lovi , Dla Dzieci ulubionysklep ja ma butelki z tej firmy, niekapek tez i jak dla mnie sa fajne;-)
Ania ja kupuje w ccrrefourze sa takie dlugie chrupki dla dzieci za zl;-)
Psota co poradzisz, tak wyglada nasza sluzba zdrowia mnie tez wkurza ze za wszystko trzeba
placic
Corin, no to chyba zrezygnuje z tego:sorry2:myslalam tez o zastrzyku ale podobno duzo kobiet ma skutki uboczne a tego cofnac sie nie da i trzeba sie meczyc 3 mies

Ostatnia edycja:
Ania, pewnie, że bezcenne, ja się wcale nie zastanawiałam, czy zrobić te badania, czy nie, ale za to zastanawiam się co mają zrobić ludzie, którzy zarabiają 2 tysiące miesięcznie i nagle mają do zrobienia badania za 8 stów, bo wizyta na NFZ to za 2 miechy... a przez 2 miesiące to się dzieko przekręcić może!

Psota ty mowisz o 2 tys. a Co ma zrobic rodzina z 3 dzieci i jednym rodzicem pracujacym badz samotna matka? niestety tak to wszystko dziala ze bez kasy nie ma praktycznie szans na normalne zycie, a mowia ze pieniadze szczescia nie daja... g... prawda!!

anula zrezygnuj z tego pomyslu, teraz psocia i COrin tez potwierdzily ze nie sprzyja to zdrowiu. Ja tez nie mam glowy do tabletek, zazwyczaj mi sie zapominalo brac ale wole to niz spirale. 1.12 mam gina to moze cos mi doradzi. Wiem ze te krazki dopochwowe sa na miesiac i sie fajnie sprawdzaja. Ale musialabys przestac karmic piersia bo to sa juz normalne hormonalne.

wiedzialyscie o czyms takim? Baby-Led Weaning | DZIECI SĄ WAŻNE | ekologiczne rodzicielstwo wczoraj mi to hanami wyslala, moje dziecko niejadkiem nie jest ale moze komus sie przyda? :-)

Ostatnia edycja:
Psota, my nie pracujemy i co mamy zrobic:sorry2:tez chodzimy prywatnie gdy trzeba takie czasy, szczpionki tez platne mamy...
Emka ja juz nie karmie, zastanowie sie jeszcze z tabletkami, najwyzej powisze sobie karke nad lozkiem:-D

reklama
halo Slonca!!

sestina fotki Nati w kojcu sliczne!!
psotka super, ze lekarz tak konkretnie do Was podszedł i całe szczescie, ze zlecil te badania, zrobicie i przynajmniej bedziecie wiedzieli na czym stoicie. a i wybacz, ze nie odbierałam ale Ty wiesz jak to u mnie jest, gdy nie ejstem sama w chalupce:*:*
aneta super, ze Filipek zdrowy. Jesli młody nie umie z łyzeczki to ja bym tak jak radziła psota zaczela od podawania jedzonka na smoczku. u nas nie było z tym problemu, Rózia otwiera bużke jak mały ptaszek i wcina własciwie wszystko:)
ania ja daje mlodej zwykle chrupki, nie za czesto 2,3 szt co 2,3 dni.

Do góry