reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

Basieniak-
mogłabym pokombinować, ale nie chcę. Lubię swoją pracę, a mały będzie miał dobrego niańka . :-)

Mój mały zjadł dzisiaj 200g(170ml) gotowanej zupki :-). Niestety słoiczki są dla niego za małe :-D.
Deserek też zjada cały na raz. A jak za wolno jest karmiony, to się awanturuje, awanturnik jeden :-D.

Oki, dziewczynki, spadam lulu. Muszę jeszcze wyprasować bojówki starszej latorośli, bo jak mówi " tylko bojówki wchodzą do jej 20-sto dziurkowych glanów" i krwawą koszulkę Sabatona.:szok:

reklama
witam wieczornie..
my dziś na szybko do idei bo lampę stojącą musiałam kupić.. wreszcie w salonie będzie trochę światła :)

psotka, ja daję małemu tylko jabłuszko na regulację kupek.. no i dzisiaj chciałam dać mu tą robianą przeze mnie wodę z śliwki, ale nie posmakowała mu..

kurcze, no to ja przeoczyłam moment z glutenem? bo Tymek zaraz 5 m-cy skończy..nie czaję tego

corin, ja w łóżeczku mimo ochraniacza mam zrobione "rynienki" z grubych koców.. chodzi o to, że Tymek nie lubi tyle przestrzeni, szczególnie przy główce..on po prostu obraca się na bok i nogę zarzuci czasem na tym ruloniku z kaca a głowę wtuli i śpi..dzięki temu nie ma mowy aby nóżki wyłaziły.. może i u Was to sie sprawdzi?

Gocha, oby szybciutko zleciało w pracy, miłego pierwszego dnia!

Miczka, hehe, czasem sie tak zdarza..oby dzisiaj pospał dłużej :)

baseniak,
super pomysł z tą wanną.. muszę tak zrobić, bo my sie wybieramy już w przyszłym tygodniu

kurcze czytam, że wy już tak ostro te kaszki dajecie, to może i ja spróbuje..ale ja to muszę jakieś dla alergika znaleźć..

corin, dodi,anula,
jak zaczynałyście dawać te kaszki? dajcie przed kąpielą czy po?

Tymek śpi..ale martwię się nocka, bo nie robił dziś kupy a to oznacza już 1,5 dnia bez kupy:szok: strach się bac..

konwalianka, ja daje koło 19, a kapie o 20..

Kurcze ja juz nie wiem co mam mysleć i robic, antybiotyk dawałam jej 10 dni,a teraz słysze że znowu kaszle, a wczoraj go skończyła.. nie wiem czy to jednorazowo teraz ten kaszel, czy znowu się wróciło!! odrywa jej sie znowu..

znalazłam w necie o glutenie..

Jak było do tej pory?
Lekarze i naukowcy zadecydowali w latach 70., aby produkty zawierające gluten podawać niemowlętom dopiero w 10. miesiącu, a jeśli malec ma skłonność do uczuleń - nawet po pierwszych urodzinach. Uznano, bowiem, że im młodsze dziecko, tym wrażliwość na gluten jest większa i skutkiem podania go zbyt wcześnie jest większe ryzyko alergii i ujawnienia choroby zwanej celiakią. Jednak po latach okazało się, że celiakia zaczęła się pojawiać, ale w innej formie, w tzw. postaci ubogoobjawowej (anemia z niedoboru żelaza, zespół przewlekłego zmęczenia, ubytki w szkliwie etc.)

Dlaczego wcześniej?
Pediatrzy zaczęli, więc szukać lepszego rozwiązania problemu i prowadzić badania mające na celu sprawdzenie, czy wcześniejsze podawanie niewielkich ilości glutenu uchroni dzieci przed celiakią. To tzw. ekspozycja na gluten, czyli stopniowe oswajanie organizmu niemowlęcia z tym składnikiem. Dostępne aktualnie wyniki badań (wiele z nich wciąż trwa) wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4. a 7. miesiącem życia dziecka.

Oswajanie z glutenem
W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie.

Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.

Kurcze to i my musimy pomyśleć nad tym glutenem. Swoją drogą byłam teraz na szczepieniu to mogłam zapytać. Ale lekarka też mogła coś na ten temat wspomnieć, w końcu u nas też już niedługo 6-ty miesiąc będzie :crazy:

Konwalianka u nas warzywka też super działają na kupki. Ostatnio po dyńce z ziemniaczkami była prawie od razu, a dzisiaj po zupce jarzynowej to samo. A wcześniej kupka była raz na 3-4 dni... A ja kaszkę daję po kąpieli. Ostatni cyc popołudniowy jest między 17 a 18, o 19 ćwiczenia i kąpiel i potem poprawialiśmy cycem przed spaniem a teraz w jego miejsce dałam kaszkę. Potem jeszcze przed naszym spaniem daję cyca na śpiocha - tak koło 23.

Basieniak fajnie z tą wanną. Tylko u nas trochę mała...

Corin, mam włączony nawilżacz, a ten kaszel to taki mokry, słychac jak jej sie odrywa, normalnie jak chruchel...no co to moze być.. byłam w środę u lekarza, to powiedziała że osłuchowo juz czysto,a gardełko ma czyste już w sumie od początku, nawet czerwonego nie miała, a ten kaszel już nas męczy ladne kilka tyg! najpierw antybiotyk augmentin przez 7 dni i nic... potem rtg i antybiotyk klacid przez 10 dni z inhalacjami...wczoraj go skończylam i dziś znowu kaszle, zobacze czy jutro sie nasili...

Corin EWa wyglada jakby miala peruke! Niemozliwe ma te wlosy!:tak:

Psota na basen chodzimy na ul. Lechicka (mam blizutko a to tez plus) do takiego hotelu (nie moge sobie przypomniec jak sie nazywa:zawstydzona/y:). Tam jest taki maly basenik i na nim sie zajecia odbywaja.

I cos jeszcze mialam pisac tylko nie apmietam kurcze co;)

reklama
Hello:-)
Wasze dzieciaczki pięknie jedzą, a Staś właśnie strajkuje - od kilku dni je, ale mało, aż piersi mnie bolą z przepełnienia:no:
On na razie tylko cycowy. A z glutenem to lekarka-alergolog kazała nam wprowadzić w 6 miesiącu. Ciekawe jak, skoro mówiła, żeby na razie nie wprowadzać jeszcze nic do jego diety... hmm...
Dodi no to nieciekawie. Właśnie jak Łukaszek miał to swoje zapalenie płuc jak miał 3 latka chyba, to niestety ciągnęło się naprawdę długo. Powtarzaliśmy co jakiś czas ten antybiotyk (z tej grupy co Klacid). Gdyby Biancia kaszlała sucho to może byłoby to poinfekcyjnie, ale jak mokro to może niech znów lekarz ją osłucha? Współczuję Ci naprawdę.
Psocia kobieto, jakie Ty masz piękne nogi!!!!!!!!!!!!!!!! A jaka suknia boska. No, no, no!:tak:
Konwalianko Uważaj na śliwki, bo to owoce pestkowe - lubią uczulać. A kaszka to nam chyba zostaje na Bebilonie Pepti albo Nutramigenie.
Corin fakt - Ewunia jest boska!

Do góry