kwoka - pierwsze słyszęjak mój mały nie robił kupki 24 godziny to położna powiedziała, że trzeba mu pomóc bo to zdecydowanie za długo jak na początek. Pomogliśmy mu patyczkiem z wazeliną i wyszła wielka kupa... na pewno mu przeszkadzała...
jezeli dziecko ma miekki brzuszek, nie puszcza bakow, jest spokojne to oznacza pelna przyswajalnosc matczynego mleka, na ogol jest tak, ze uklad pokarmowy maluszka jest nieuksztaltowany, stad te czeste kupy, ja mam to szczescie, ze moj maluch ladnie trawi, zreszta tu jest do poczytania
Kupa u niemowląt po karmieniu piersią
W pierwszych dniach po urodzeniu niemowlak wydala smółkę, czyli maź, która jest ciemnozielona i kleista. Następnie kupa u niemowląt zmienia się w tzw. stolce przejściowe - są luźniejsze niż smółka i stopniowo zmienia się ich kolor. Zielona kupa u niemowląt jest czymś normalnym. Już pod koniec pierwszego tygodnia kupa noworodka jest typowa i ma zapach kwaśnego mleka lub serwatki. Kolor bywa różny: od żółtego do seledynowego, barwa zmienia się na zieloną po zetknięciu z powietrzem. Konsystencja niemowlęcej kupy wygląda jak rozrzedzone ciasto naleśnikowe. Początkowo kupa u noworodka pojawia się bardzo często. Po trzech tygodniach występuje maksymalnie dwa razy dziennie. Mleko z piersi matki jest przyswajane niemal w całości, dlatego niektóre niemowlaki wypróżniają się raz na kilka dni.