reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2011

reklama
wisienko, ale ta herbatka ma w tym pomóc? w tym łatwiejszym porodzie? bo ja myślałam, że tylko w przyśpieszeniu porodu.. czy takie jest działanie wiesiołka? Bo tego drugiego nie mam.. to moze i ja zaczne pić od jutra.. a jakieś efekty widzisz? bo na opakowaniu tej herbatki mam napisane, że ma właściwości oczyszczające organizm..

Konwalianka bo to o to chodzi :-) takie coś znalazłam :-)
Herbatka z liści malin

Od stuleci mieszkanki Afryki, Ameryki i Azji z powodzeniem stosują napar z liści malin jako środek skutecznie wywołujący poród. Herbatka z liści malin (tak – z liści, nie z owoców) działa stymulująco i sprawia, że sam poród postępuje szybciej. Wywar zaczyna jednak działać dopiero po kilkunastu dniach. Należy więc go zacząć pić od ok. 38 tygodnia ciąży. To metoda, którą często zalecają lekarze i położne, bo herbatka z liści malin dobrze przygotowuje szyjkę macicy do porodu. Sprawia też, że skurcze są skuteczniejsze, a sama akcja porodowa przebiega szybciej. Wywar dobrze wpływa także na ilość i jakość pokarmu.

Pamiętajmy jednak, że herbatka z liści malin może dodatkowo powodować krwawienie.

Olejek rycynowy

Od stuleciu stosowany jest na całym świecie jako środek wywołujący poród. Substancje w nim zawarte zmiękczają szyjkę macicy. Olej rycynowy przyśpiesza także perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienie – dzięki temu główka dziecka przesuwa się niżej, co często może wywołać poród.

Wypicie oleju rycynowego do przyjemnych metod na pewno nie należy. Najłatwiej przełknąć go, kiedy ok. 2 łyżki oleju zmieszamy ze szklanką skoku pomarańczowego – taką mieszaninę najczęściej polecają przyszłe mamy.

Stymulacja sutków

Uznawana za jedną ze skuteczniejszych metod wywoływania porodu. Kobiety, które już mają dzieci i karmiły piersią na pewno doświadczyły tego, że macica podczas karmienia kurczy się. Podobnie dzieje się w momencie stymulacji. Podczas tego zabiegu uwalniania jest bowiem oksytocyna – hormon powodujący skurcze macicy. Zaleca się stymulowanie piersi przez ok. godzinę dziennie – można po 15 minut na każdą pierś.

Stymulacja sutków daje największe efekty w połączeniu ze stosunkiem płciowym – szczególnie gdy termin porodu jest bardzo blisko.

Ostatnia edycja:
dzięki wydrusia.. ja to taki leń, że mi się nawet szukać nie chciało..a ten wiesiołek.. hmm.. to może ja zacznę faktycznie pic tą herbatkę, ale od wtorku..gdy skończy się 36tydzień :)

dobrej nocki psotko

Hej rybcie...

orchi, no ja zawszze na noc mam szklankę wody na stole, i jak chodze pisiu, to sobie troszku popijam..a rano zawsze mi sie chce pić i pije prawie calą szklankę na raz..

Madzia, chyba zakupie sobie otręby i dodam do jogurtów..kiedys też tak robiłam:)

konwalijanka, nawet nie wiesz jak twój post mnie ucieszył!!! Bedę pierwsza, bede pierwsza!!! tralalala..;-);-) haha oby byl proroczy heh :-D
no ale jeszcze tak z tydzień lub dwa niech mała poczeka, co będe miała wszystko gotowe:)

kurcze chyba musze gdzies u mnie poszukać tej herbatki.. tylko nie wiem gdzie mogliby mieć..może w sklepie ze zdrową zywnościa?

dobry wieczor
wpadlam tylko sie przywitac jak psotka bo taki gorac ze przy kompie nie da rady siedziec w pokoju mam okna na wschod i poludnie, w lecie piekarnik w zimie zimno chyna ze slonko nagrzeje za dnia to calkiem przyjemnie
fajne te herbatki ale ja jak wydrusia na razie odpadam bo niby ma byc cc ale boje sie ze roznie moze byc mimo ze lekarz tak mowi bo roznie sie moze potoczyc nie bede spokojna jak nie bede miala skierowania od gina na cc a on bedzie pod koniec czerwca:(
mi puchna nogi tzn stopy i troce palce ale rano jest ok to moze przez te upały
dobrej nocki zycze brzuchatkom
a propo ruchow moj dzicek szaleje wierci sie ze hoho ale to dobrze przynajmniej jetem spokojna
dobranoc

reklama
dziewczyny nie wiem co sie ze mna dzieje, od samego rana padam na pysk ze zmeczenia, oczy czerwone jak u wscieklego lisa, ledwo co na nie widze, na czas siesty zasnac nie moglam i podejrzewam ze dzisiaj jak zasne to tez sie obudze w nocy :-(
jedyne co mnie cieszy ze dorwalam w koncy tego pi** swierszcza przez ktorego mialam haje :-D to jedyna dobra wiadomosc.
Chyba sobie miete wypije na noc, moze mnie jakos wyciszy, mozliwe ze z nerwow jestem taka, mozliwe ze to przez te tabletki witaminowe na bol, ze moga powodowac wzrost energii a zarazem jej obnizenie, bo skoro jestem taka nakrecona ze nie moge spac to pozniej odczuwam zmeczenie poczwornie.. :-(

Emka ja gdy chodzilam do podstawowki nie mialam takich problemow ale wtedy czesto przyjezdzala pielegniarka teraz podobno juz nie wiadomo kiedy byla i sa skutki...
Ja mam coraz wiecej rozstepow juz nie tylko na udach na brzuchu i piersiach tez, kurde kremy na mnie nie dzialaja ale z drugiej strony gdybym nie stosowala pewnie byloby wiecej(takie pocieszenie):tak:

Anula a ja pociesze Cie tym, ze jak mowilam o moich rozstepach wystepujacych jedynie na piersiach to okazalo sie, ze na biodrach i na tylku tez mi wyskoczyly :wściekła/y: jakas masakra, no ale na szczescie nawet jak zaloze dol od stroju kapielowego to ich widac nie bedzie. Oby sie wiecejnie zrobilo np na udach bo serio...

ja zmykam, poczytalam co tam wypisalyscie, jestem na bierzaco wiec jutro sie pojawie na forum. DObrej nocki zycze robale :*

Do góry