reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2011

reklama
a ja mam tez pytanie z tym zwiazane. Z tego co wiem to po kapieli przed snem sie powinno zakropic nosek zeby dziecku sie dobrze oddychalo, szczegolnie w lato jak powietrze jest wysyszone. Czy jest to prawda? czy moze uzywa sie tego plynu do noska w przypadku kiedy dziecko ma katar? bo pytalam sie szwagierki i mowi ze ona co dzien nie uzywa tylko jak ma katar, ale ona to tam sie nie zna wiec wole zapytac was :-D

dzień dobry kobietki:)
zaczynam także drżeć na myśl o godzinie zero - mimo że czeka mnie cc do dumam co by było gdyby wcześniej się zaczęło....oby spokojnie mała czekała do 39 tyg
i u nas kąty domowe przybierają kształty własćiwe:) jeszcze wykładzine musimy w sypialni zmienić ale to dopiero jak dadzą nam cynk że łózko jest w sklepie do odbioru.
Wczoraj zamówiłam na allegro takie cos fajnego:) Chicco osuszacz do butelek i smoczków NOWY ! (1599631755) - Aukcje internetowe Allegro bierze mnie na gadżety:)
idę dzis zakupić kilka kaftaników bo mam raptem jeden z prawdziwego zdarzenia a reszta to koszulki czy bluzeczki.
Co do wózka- xlanderek xq z nową gondolką kolor czerwony- decyzja zapadła. Wstawię na wątek wózkowy zdjęcie;)

Corin a jakie to kropelki? Pewnie masz jakieś sprawdzone. wprawdzie z niką nie było problemu ale chłopaki maja inaczej. A tak swoją drogą skąd mu się wzięło to 52?

Nie mam pojęcia skąd ta liczba, poprostu jest zorientowany inaczej ;-)

Kropelki sprawdziłam na Agnieszce, pisałam wam wczesniej już :-) Nazywają się Lefax firmy Bayer, mozna dawać bezpośrednio dziecku albo mama może sobie je pić a maluszek z mleczkiem wypija. Ja stosowałam i jedną i drugą metodę i skuteczniej jest dawać od razu dziecku. Niestety w Polsce nie są dopuszczone do obrotu, w Czechach jest jakaś podróba innej firmy, więc dopiero w Niemczech można je dopaść :(

Maqnio, tak teściowa z nami i już zostanie na zawsze. Radzi sobie jak może, ale ma momenty wycofania i wtedy jest cieżko. Albo siedzi cały dzień i burczy coś pod nosem i nic do niej nie dociera, albo ma napad i wymyśla na wszystkich dookoła (nie na nas, tylko na byłych sąsiadów, panie ze spółdzielni itp) Ogólnie nie jest źle, wyobrazalam sobie ze będzie gorzej. Problem tkwi we mnie, bo nie potrafię jej do końca zaakceptować u nas. Jestem przyzwyczajona ze mieszkamy sami i nagle jak pojawila się teściówka to w pewnym sensie przeszkadza mi jej obecność, ale walcze z tym. Poprostu muszę się przestawić, przyzwyczaić i będzie dobrze :-)

Ostatnia edycja:
właśnie w dziendobry tvn mówili o pozycji dziecka do spania...oglądałyście? a ja się nad tym klinem zastanawiałam bo ktos mi radził a tu jednak jak dziecko zdrowe to na płasko zupełnie

Frida jest godna polecenia, ja uzywalam tylko wtedy , gdy dziecko mialo problemy z oddychaniem, wydaje mi sie niepotrzebne podraznianie sluzowki jezeli wszystko jest w porzadku. Majtki elastyczne nie sa dobre na kregoslup, wiec nie powinno ich sie uzywac w pologu, kiedy wszystko jest rozluznione, nie mowiac o tym , ze nie maja wentylacji, dzieki materialom z ktorych nsa wykonane, wg mnie to dobry gadzet na wielkie wyjscie, ale nie na codzienne uzywanie. Wiadomo rozrastamy sie 9 miesiecy, to obkurczenie tez tropche musi trwac, jak sie karmi idzie to szybciej.
Emka co do bolu biodra zaangazuj samca do pomocy, poloz sie w miare prosto na jednym boku, podkurcz noge (lezaca na lozku) do kolana (pieta przy kolanie), zewnetrzna noga wyprostowana, biodra wypchniete do przodu, zadaniem partnera bedzie uciskanie biodra na wysokosci wyrostka kolczystego i delikatne bujanie calej miednicy, tak przez pare minut i zmiana strony. Nastepnie stan przy scianie stopy jakies 30 cm od niej, zaloz rece tak by czolo polozyc na stykajace sie dlonie, wypchnij miednice, a partner niech Cie zlapie po obu stronach bioder i delikatnie kolysze przod-tyl. Staraj sie tez w ciagu dnia posiedziec troszke w miare wyprostowanym kregoslupem z nogami ulozonymi tak, ze stopy scisle do siebie przylegaja, gwarantuje poprawe , a w konsekwencji zniwelowanie bolu.

Em_ka Kochana moja przyjaciółka do małej też używa tego sprayu ale tylko wtedy gdy ma katarek :-)
Konwalianka u nas nawet w każdym sklepie dziecięcym jak kupujesz aspiratorek to pytają czy masz spray do noska a jeśli nie to zalecają kupić

reklama
Na Lefax trzeba uwazac, bo sa dwie wersje, kropelki zawieraja alkohol, dlatego dla maluchow kupuje sie wersje ze sprayem. Ta druga wersja to nic innego jak kminek, koper wloski, majeranek. A wiec ziolka, ktore normalnie sa dostepne. Ale produkt sam w sobie jest dobry i polecany przez lekarzy. Corin Twoja kolezanka ma male dzieci, jesli tak moze wziasc recepte na Lefax i dostanie go za darmo w aptece.

Do góry