reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

Veronique i dobrze,że jej ten szew założą dziwie sie,że wcześniej takiej decyzji nie podjęli..
Corin pomysł jak najbardziej cudny ,,,aż zazdroszczę Wam tym które macie domki ...
zuzu :*:* no bez klapsa sie jakos obejdze hihi :-D ale zaglądaj częściej do nas cholerko jedna Ty :D Ja jutro sie przekonam ile do przodu mam hihi
A ja spadam troszkę na spacerek ... :*

Ostatnia edycja:
reklama
Maqnio jest pozytywnie nastawiona :) wczoraj pytałam mojego ginka i powiedział że nie zawsze kończy się to źle :) wręcz przeciwnie :) jutro albo w piątek jej założą ten szewek i 2-3 tyg poleży dostanie leki silnie rozkurczowe i zaś do lipca w domciu będzie siedzieć :) więc jest wielka nadzieje :) ja wierze z cały sił że jej się uda :) jest silna i bez walki się nie podda :)

takie znalazłam info o szwie:
Macica, w której rozwija się dziecko, ma kształt gruszki. Jej dno zwrócone jest ku górze, a jej dolną część stanowi szyjka. Owa szyjka podzielona jest na dwie części: nadpochwową (to ta, która łączy się z trzonem macicy) i pochwową (tę część obejmuje pochwa). Szyjka macicy jest bardzo wąskim kanałem; powinna rozwierać się dopiero wtedy, gdy zaczyna się akcja porodowa. Niestety, bywa i tak, że ma jakąś wadę anatomiczną i kanał szyjki macicy jest zbyt szeroki.
Jeśli powoduje to kłopoty z utrzymaniem ciąży, lekarz może założyć tzw. szew szyjkowy lub specjalny krążek. Chodzi o to, by zamknąć od dołu kanał szyjki macicy i utrzymać ciążę. Szew zakłada się w szpitalu, natomiast krążek może być założony w warunkach ambulatoryjnych, w gabinecie.
Przed wykonaniem tego zabiegu musisz jeszcze wykonać posiew z kanału szyjki macicy (przed założeniem szwu lub krążka w posiewie nie powinno być chorobotwórczych bakterii).
Szew można założyć na każdym etapie ciąży, najczęściej jednak lekarze zakładają go do końca II trymestru. Krążek można założyć również później. Zdejmuje się go po ukończeniu 37. tygodnia ciąży.

Bedzie dobrze !!!! :)))) Mowie Wam musi byc :) naprawde rzadko kiedy sie zdaza ze ten szew nie pomaga :/ moze inaczej ze przy internwencji chirurgicznej dochodzi do porodu . Trzeba zaufac lekarzom ... wszystko w ich rekach

reklama
Ja znalazłam takie coś:

Przy niewydolności szyjki macicy zakłada się na nią tzw. szew okrężny. Pozwala on zamknąć szyjkę macicy i w 80 proc. przypadków utrzymać i donosić ciążę. Szew ten zdejmuje się, gdy rozpoczyna się akcja porodowa.

Do góry