reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

reklama
Słuchajcie dziewczyny właśnie przeczyłam o tym becikowym bo mnie temat zainteresował że maja ostatni rok wypłacać
wiec tak podobno SLD chce zlikwidować becikowe dla rodzin których dochód przekracza 2016 zł na osobę :wściekła/y: normalnie masakra

2016zł na osobę to myślę,że prawie wogóle sie nic nie zmieni,bo ile jest rodzin które jakby podzielić pensje na na osoby z rodziny mało komu przekroczy 2000zł no chyba ,że każdy zarabia wielkie pieniądze :-D

2016 zł to jest dobre kryterium, ja bym je nawet zmniejszyła trochę. Dawanie wszystkim becikowego jest bzdurne. Bo najbiedniejsi kupią za to niemal cała wyprawkę (używaną ma się rozumieć) A najbogatsi kilkanaście ekskluzywnych ciuszków. Ja tam jestem za tym żeby pomagac najbardziej potrzebującym bo wtedy ta pomoc jest większa i naprawdę ma sens. Trzeba by zmienić system podatkowy by faktycznie wspierać rodziny i zreformować NFZ, żłobki itp. Bo dobrze działający sytem to dopiero jest polityka prorodzinna, a nie jakieś porąbane becikowe wrrrrrr
A jeżeli będziecie gdzieś koło MOPSÓW to weżcie sobie druk zaświadczenia o opiece lekarskiej w ciązy. Można go wypełnić przed porodem w 9 miesiącu i póżniej jak maluch się urodzi można mieć jeden problem mniej :-)

mailuj hmm ja nie kumata z MOPS-em po co mi takie zaświadczenie ??? Bo to od lekarza to wiem,że mam opiekę prenatalną,ale tamto nie słyszałam.

Orchiedea druk zaświadczenia o opiece prenatalnej, który póżniej wypełnia lekarz. U mnie w Koszalinie mops zrobił konkretny druk po prostu, który obowiązuje. Może u Was jest tak samo

Aaaaa dobrze wiedzieć pójdę tam jutro i zapytam czy mają takie druki czy poprostu od lekarza wystarczy dziękuję :*:*

Mailuj wyjasnij właśnie o co chodzi z tym zaświadczeniem bo też ie bardzo w temacie jestem.

Dzisiaj rozmawiałam z kolezanką właśnie o becikowym i o różnego rodzaju urlopach, i nie wiem jak to jest, bo mi powiedziano, że urlop płatny wychowawczy mi się nie należy ale przecież to zależy od dochodów moich i męża podobno. Nie orientuje się w tym w ogóle i musze udac się do jakiejś mądrej instytucji (tylko gdzie takową znaleść?) i zapytać o wszystko dokładnie bo trzeba kombinować jak kase od nich zgarniać, oni bz oporu i bez zahamowań nam zabierają to dlaczego my mamy im nie brać?

Patrycjaa jesli chodzi o takie pieniążki to ja jestem jak najbardziej ZA ,ale własnie jak napisała mailuj niech naprawdę dadzą tym co sie należy bo jak jedna osoba zarabia powiedzmy ok 5.000zł i druga ok 3.000zł to myśle ,że taka kwota spokojnie na polskie warunki życiowe starczać powinna a jeśli nie to niech sie zamienią z tymi co mają 700zł na czysto po opłatach na zycie z dwójką dzieci przykładowo,które chodzą do szkoły.. ale jesli dowiem sie i ja jako osoba która nie pracuje,że coś dodatkowo mąż może dostać przyda nam sie napewno ,bo z tych "bogatych" nie jestem

reklama
Orchidea no mi własnie o to chodzi, bo ja raczej po urlopie macierzyńskim nie będe mogła liczyć na to, że do pracy wrócę chociaż moja szefowa ma różne humory to będziemy walczyć o każde pieniążki, bo teraz cała moja wypłata idzie na opłaty mieszkania, rachunków itp, i zostaje nam wypłata męża który zarabia praktycznie najniższa krajową i trafia mnie jak ludzie którzy zarabiają po 4 tyś kombinują jeszcze jak koń pod góre bo im niby brakuje! na co? to jest kpina!! dlatego ja uważam, że nie sprawiedliwości i trzeba o nią walczyć!

Do góry