reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

Corin z tego co kojarzę to nie jest .. wbijają głebiej igiełkę i przebijają ta opone twardą a w zzo nie więc wydaje mi się,że zzo jest bezpieczniejsze może się mylę,ale chyba łatwiej o uraz jakiś skoro sie przedostają do opony twardej

reklama
Corin Znieczulenie podpajęczynówkowe – forma znieczulenia regionalnego z grupy blokad centralnych, w której leki wywołujące przerwanie przewodnictwa nerwowego podaje się bezpośrednio do płynu mózgowo-rdzeniowego znajdującego się w worku oponowym otaczającym rdzeń kręgowy drogą punkcji lędźwiowej. Ze względów bezpieczeństwa nakłucie opony twardej wykonuje się w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, gdzie nie istnieje ryzyko uszkodzenia rdzenia kręgowego. Znieczulenie charakteryzuje się bardzo szybkim początkiem działania, przewidywalnym rozkładem obszaru znieczulenia oraz stosunkowo krótkim czasem działania.

Orchidea ja miałam już w kręgosłup i do dziś mnie boli na zmiane pogody i mam szpary pomiedzy kregami czy cos takiego :wściekła/y:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kurka, no to teraz nie wiem. Przy Młodym uspili mnie zupełnie do CC, przy Agnieszce mialam na 100% ZZO, a teraz mi namieszałyscie :-D Wypytam przy najbliższej wizycie jakie mają znieczulenie.

Weszlam teraz na stronę "mojej" kliniki i tam jest napisane tak: Poród oraz zabiegi okołoporodowe w znieczuleniu przewodowym, poród przez cięcie cesarskie w znieczuleniu przewodowym

Czyli?

Corin Podczas całej operacji będzie nad tobą czuwać anestezjolog. To on podejmuje decyzję o rodzaju znieczulenia, a potem kontroluje, w jakiej jesteś formie, i dba, żeby nic nie bolało.
Jeśli zabieg jest planowany, najczęściej przeprowadza się go w tak zwanym znieczuleniu przewodowym. Lekarz anestezjolog wkłuwa cienką igłę między 3. a 4. krąg lędźwiowy i podaje przez nią leki, które powodują czasowo bezwład ciała od pasa w dół. Samo wkłucie nie boli, ale bywa określane przez niektóre kobiety jako nieprzyjemne. Zanim do niego dojdzie, będziesz musiała położyć się na boku z podciągniętymi nogami i odpowiednio wygiąć kręgosłup, by ułatwić precyzyjne ukłucie. Lekarz pomoże ci przyjąć właściwą pozycję. Kiedy tylko znieczulenie zacznie działać, zwykle już po 2–3 minutach, operacja się zaczyna. Nie będziesz odczuwała żadnego bólu, a jednak pozostaniesz przytomna. Możliwe, że oprócz środków znieczulających otrzymasz dożylnie antybiotyk. Jest szczególnie wskazany wtedy, gdy masz infekcję, którą mogłoby zarazić się dziecko.
Jeśli cesarka jest nagła, prawdopodobnie zostanie przeprowadzona w znieczuleniu ogólnym, tzw. narkozie, polegającej na pełnym uśpieniu, bo nie będzie czasu, by przygotować cię do znieczulenia przewodowego.

Corin Kochana o znieczulenie mi chodzi:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry