reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2009

witam piatkowo
ech kolejny tydzien stuknal, powiem wam ze na razie z kazdym tygodniem jestem spokojniejsza, bo bardzo sie balam po tym jak mi sie szyjka zaczela otwierac... a na razie jeszcze nie mysle o porodzie - u mnie jeszcze 15 tygodni, wiec pewnie za jakis miesiac bede zaczynac panike ;-)

co do wskazania do cesarki ze wzgledu na wage, to chyba duzo od szpitala zalezy, nie wiem czy pamietacie chyba z 2 lata temu w szczecinie urodzil sie najwiekszy noworodek swiata, dziecko mialo 7 kg i ostatnio szukajac w necie opinii na temat szpitali natknelam sie na info o lekarzu ktory odbieral ten porod, i bylo napisane ze ta kobieta rodzila SN :szok::szok::szok:

reklama
co do porodu to tak prawdę powiedziawszy jest mi wszystko obojętne byleby maluszkowi nic się nie stało i żeby było już po wszystkim, a u mnie jeszcze 15 długich tygodni...... na razie nic nie wskazuje na cesarkę i oby tak pozostało...

witam sie i ja w piatkowy poranek
wczoraj po calym dniu lazenia padlam wieczorem.
i wiecie co??? wczoraj endokrynolog mi powiedziala ze nastepny poziom tsh mam zbadac pod koniec czerwca i jezeli beda mi hormony tarczycy szalaly to ona bedzie wnioskowac o CC. nawet nie wiedzialam ze to moze byc przyczyna. i chyba tak na prawde zaczelam zdawac sobie sprawe z tego co mnie czeka. jakos wczesniej nie docieralo do mnie ze to juz tak nie duzo czsu zostalo.

leci czas leci :-) i dobrze :tak: ja mam dość ciężkiego brzucha :-D
jeśli masz wskazania do CC to walcz o nie, ja miałam ale i tak kazali mi rodzić SN a efekt był taki, że mało nie straciłam syna. Trzeba niestety twardo stawiać sprawę.

Anika - to Ty dzielna kobieta jesteś!!! Ja zawsze jak szaleję tak na szmacie to puszczam sobie piosenkę Kasi Klich 'będę robić nic' i jakoś zawsze mi łatwiej idzie :-)

dziękuje :zawstydzona/y: nic mi innego nie pozostało, już dawno pokazałam że jestem zaradna i teraz nikt nawet nie zapyta czy pomóc zresztą to nie praca w kamieniołomach żebym se nie dała rady ;-)
ja sobie puszczam Swing, albo Buena Vista Social Club i wtedy też mam powera. Ostatnio męczę też Amy Winehouse :-) Lubię pracować przy dźwiękach retro :-)

Witam w ten kolejny słoneczny dzień:-), dziś nie pospałam, czuję się padnięta:-( Mały mój chyba odkrył w brzuszku jakąś zdolność i obkopał mi w nocy cały brzuch, dosłownie wszędzie i robił to chyba przez godzinę:tak: Ja jeszcze takich nocy to nie miałam, a potem zasnąć już nie mogłam. Ale to chyba moja wina bo na wieczór pochłonęłam porcję lodów z polewą tofii i waflem cukrowym:-p i chyba miał za dużo energii:laugh2:
dziewczyny a słysząłyscie cos ze jelsi na usg dziecko ma powyzej 56 cm i powyzej 4,5 kg wagi to od razu jest robiona cesarka ? bo mnie kiedys ktos cos takiego powiedzial ale nie mam gdzie sprawdzic tej informacji !

U nas choć uwielbiają naturalne sposoby, to jeżeli dobrze ocenią wagę, to powyżej 4kg jest cesarka. Tylko z tą oceną wagi jak słyszę są też wielkie problemy. Choć lekarz mi ostatnio powiedział, że mam ćwiczyć nożyce trzy razy dziennie po pięć razy w górę i na boki bo chłopcy są więksi:tak:

Iwon, goteczka to Wy chyba jedne z pierwszych będziecie z naszego grona, przynajmniej wg. terminów.
robaczek masz dobre podejście:tak:, też muszę w ten sposób myśleć
Beatko, nie ma to jak lepszy humor po wizycie:-) super niech się tylko polepsza twoje zdrówko.

Ostatnia edycja:
Oj tak :tak: czas leci na łeb na szyję ;-) Pamiętam jak dziś dzień kiedy wyszły dwie kreseczki i świat zwalił mi się na głowę :-) A teraz za chwilę mała Roxanka odwróci na świat do góry nogami :-):-):-) Wkońcu musi być wesoło :-):-):-)

Kochanie w Twojm przypadku po tych egzaminach i obronie p.l. poród to już będzie miły dodatek :-):-):-) Ściskamy mocno kciuczki i powodzonka , a tak z ciekawości Kasiurku u kogo bronisz ???
tzn nie wiem czy znasz u dr Korzeniewskiej, jest psycholożka :] a broanie sie na politechnice śląskiej ;]
Witam w ten kolejny słoneczny dzień:-), dziś nie pospałam, czuję się padnięta:-( Mały mój chyba odkrył w brzuszku jakąś zdolność i obkopał mi w nocy cały brzuch, dosłownie wszędzie i robił to chyba przez godzinę:tak: Ja jeszcze takich nocy to nie miałam, a potem zasnąć już nie mogłam. Ale to chyba moja wina bo na wieczór pochłonęłam porcję lodów z polewą tofii i waflem cukrowym:-p i chyba miał za dużo energii:laugh2:

U nas choć uwielbiają naturalne sposoby, to jeżeli dobrze ocenią wagę, to powyżej 4kg jest cesarka. Tylko z tą oceną wagi jak słyszę są też wielkie problemy. Choć lekarz mi ostatnio powiedział, że mam ćwiczyć nożyce trzy razy dziennie po pięć razy w górę i na boki bo chłopcy są więksi:tak:

Iwon to ty chyba jedna z pierwszych będziesz z naszego grona, przynajmniej wg. terminów.
robaczek masz dobre podejście:tak:, też muszę w ten sposób myśleć
Beatko, nie ma to jak lepszy humor po wizycie:-) super niech się tylko polepsza twoje zdrówko.

hmmm a co maja nozyce do wzrostu dziecka ?
PWiecie pytam o tą wage i wzrost bo w sumie prawdy powiedziawszy to ja sie urodzilam 53 cm i mialam ponad 4 kilo , ale moj byl ogormny urodzil sie 63 cm i wałyzl cos kolo czy ponad 5 kilo ! i ogolnie był duzy bo wszyscy dawlai mu po pordzione 3 miesiace (ze na tyle wygladał) a boje sie bo nasz synus przy ostanim usg byl dorpzodu z wymiarami i waga o 2 tygodnie , i pani a wąłsciwie lekarze ktorzy mi robili usg (bylam u kilku w sprawie serduszka małego) powiedzieli ze to bedzie DORODNY chłopak !

Moja położna mowila ze jej pacjentka poszła sobie rodzic do prywatnego spiztala w gliwicach no i tam w jakis cudowny sposob wymieryzli jej , ze dzidzia wazy 3 kilo wiec moze "pchac" spokojnie okazało sie po paru godiznach ze dziecko to olbrzym i ze musi miec cesarke , skzoda tylko ze dziewcyzna sie mecyzla a jej dziecko mialo okolo 4,500 ale byl tez długi . i Podobno to sie kwalifikuje z miejsca na cesarke , no ale jak widze co kraj to obyczaj. Szczerze mówiąc ja bym woła cesarke :( boje sie bardzo bolu zwiaznego z parciem, pozniej z gojeniem sie krocza. a do ran brzucha jestem przyzwyczajona bo mialam juz kilka zabiegów na przepuchline.

Ostatnia edycja:
Kasiurek1983 mam to samo = tzn. moj Synek tez ma byc dlugi i tlusciutki wedle prognoz Pani doktor, wazy juz wiecej niz powinien w tym etapie ciazy i jest dlugi... Ja jak sie urodzilam to bylam mala, ale kluska (51cm, 3,900kg), maz z kolei byl dluzszy. No i rowniez slyszalam ze sa problemy z ocenieniem przez lekarzy wymiarow dziecka, ale mimi wszystko mam nadzieje ze nie skonczy sie u mnie, jak w przypadku mojej znajomej = wywolywali 12h = 12h sie meczyla, po czym zrobili jej cesarke i stweirdzili ze i tak by nie urodzila bo jest za waska w biodrach!!! Parodia!!! Ja mysle o naturalnym, ale oczywiscie nie mam nic przeciw cesarce jesli przyjdzie taka potzreba

jak w przypadku mojej znajomej = wywolywali 12h = 12h sie meczyla, po czym zrobili jej cesarke i stweirdzili ze i tak by nie urodzila bo jest za waska w biodrach!!! Parodia!!!

mnie w ten sposob prawie zalatwili, jak mama mnie rodzila to jakis lekarz chcial zeby rodzila sn ale polozna go ochrzanila i w koncu zrobili cesarke, wyciagneli mnie juz podduszona, a u mamy sie okazalo ze ma cos nie tak z miednica i jej sie nie "rozsuwa" tak jak powinna, wiec by nie urodzila w zaden sposob :no::no:
ja pod koniec maja ide do kardiologa i ciekawe co mi powie, w sumie jakbym miala gwarancje ze szybko pojdzie to moge rodzic sn, ale kto mi taka gwarancje da hehe ;-)
nie wiem czy nie powinnam sie jeszcze skonsultowac z ortopeda - bo to tez moze byc czynnik krytyczny... w sumie to przed nastepna ciaza chyba zrobie komplet badan i dopiero bede zachodzic ;-)

Witam sie piatkowo.

Mnie niestety 3 dzien przeziebienie trzyma i jakos nie polepsza sie . Yhh A mialam jutro jechac na dzialke do kolezanki - robi bociankowe , bo rodzi w sierpniu. Cos czuje, ze nie pojade, albo pohade na 1 dzien...
Wiecie co z ta wielkoscia noworodkow i wyborem sposobu rodzenia to wszystko w rekach lekarza , co przyjmuje porod - jakie on ma podejscie do tego i na ile trafnie umie ocenic predyspozycje (budowe) kobiety czy da rade takiego duzego szkraba urodzic.
Moja mama jest niska i urodzila mnie bez problemu , a ja mialam 62cm.

GOTECZKO- kurcze o tym praskim to same plusy slysze... I raz bylam w medicoverze u lekarza, ktory pracuje w Praskim - i to chyba byl najlepszy lekarz u jakiego w zyciu bylam... Tylko dla mnie ten remont mostu - to masakra przedostac sie do tego szpitala.... A teraz jak piszesz, ze oni powanie podchodza do kobiet ze wskazaniem do cesarki to juz wogole duzy plus dla tego szpitala:tak:

reklama
Stopi zdrówka zycze. oby szybko minelo.
mnie mama rodzila przez cc bo miala jakies tam wczesniejsze operacje które nie pozwalaly jej na naturalny porod.
a powiedzcie mi czy dla dziecka "lepszy" jest porod naturalny czy cesarka??? slyszalam wiele roznych opini, np. ze dziecko urodzone z cc nie ma przechodzi takiej traumy jakim jest porod naturalny, lub ze dziecko z porodu sn jest silniejsze niz urodzone przez cc.

Do góry