reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2009

Hej Dziewczyny.

Jak dobrze, ze dziś piątek, w sensie, że jutro będzie sobota i będę mogła sobie dłużej pospać :-) :-) :-) . Tak mi się dziś ciężko wstawało... :baffled:.

Jeśli chodzi o przepisy w sprawie tego becikowego, to też uważam, ze byłoby lepiej, gdyby państwo zjechało z cenami za produkty, które często trzeba kupować dla maluszka jak pieluchy.

reklama
Witam dziewczyny :)
....no niestety z tym "becikowym" to prawda - przepis juz obowiązuje i jest absurdalny.
Zapewno zrobi sie za jakis czas zadyma z tegi powodu, bo oczywiście wymóg jest z kosmosu i pewnie go uchylą :)
sa rózne sytuacje wżyciu i nie zawsze brak opieki lekarskiej od 10 tc wiąże się z zaniedbywaniem ciąży.

Wrzuciłam do mojego albumu w profilu fotkę mojego "dziobaczka" z wczorajszego USG - zapraszam zainteresowane :)

Hej Hej:-):-):-)

Wiecie co?? z tym becikowym to ja uważam, że mają trochę racji a to dlatego, że często kobiety mieszkające za granicą jadą do Polski tylko na poród i pobierają becikowe po czym wracają znów za granicę i pobierają ten sam zasiłek tam:baffled::baffled: Kiedyś czytałam o takich przypadkach:tak: Uważam, że nie w porządku są tacy ludzie bo od podatków uciekają a zasiłki to chcą:baffled::baffled:

Tak pozatym to miłego dnia:-) Ja idę dzisiaj z moim bąblem do lekarza, żeby posłuchał czy oskrzela ma czyste po tym kaszlu ostatnim:-)

Hej Babeczki

Wczoraj nie dalam rady nic napisac bo walczylam z hormonami.. Najpierw chdzilam naburmuszona pol dnia a jak mezu wrocil z pracy to polaly sie lzy, nie wiedzial biedny co sie stalo(ja zreszta tez nie) az w koncu polecial do sklepu po zakup smakolykow no i pomoglo:-D Dzisiaj jest juz znacznie lepiej i idziemy z malym nakarmic kaczuchy.

Ja do szkoly rodzenia tez nie chodzilam i byo ok z oddychaniem ale wcale nie uwazam ze to zly pomysl na pewno duzo sie mozna dowiedziec. Mysle ze przede wszystkim dobre jest to dla facetow bo cialo kobiety i tak samo wie jak rodzic ale dla nich to czarna magia i dobrze jest ich wczesniej uswiadomic co ich czeka:tak: i jak powinni pomagac kobiecie.

Bardzo sie ciesze ze wszystkie wyniki super:-) ja mam jeszcze ponad 2 tyg stresow no ale jakos dam rade. Trzymam mocno kciukasy za kolejne badania

sylwia nie można wrzucic wszystkich do jednego worka - wyłudzacze są i będą (oni napweno sobie poradzą), a stracą tak naprawdę bogu ducha winne kobiety.

Ostatnia edycja:
Witam sie i ja w piatkowy ranek.
Anetka83 oczywiscie ze Cie pamietamy, mam nadzieje ze wszystko w porzadku u Ciebie. pozdrawiam cie goraco.
Sylwia mam nadzieje ze z Twoim Marcelkiem wszystko bedzie dobrze. szkoda zeby taki aniolek chorowal.
pozdrawiam wszystkie lipcoweczki.

Witam Dziewczynki.:-)

Przez 2 dni mało mnie tu było ale to za sprawa mojego męża, który był w domku. I albo zajmował komputer na okrągło albo staraliśmy nadrobić zaległości w byciu razem. Ale teraz cały tydzień będzie znowu na okrągło pracował to i ja będę pewnie tu częściej bywać....

Poruszyłyście dobry temat tego "becikowego" i wiecie co to jest totalna głupota. Sylwia poruszyła temat tych które wykorzystują swoja sytuacje ale to jest tylko zapewne niewielki %. Ja poszłam na pierwszą wizytę w 5 tc. W 11tc miałam założoną kartę. Ale np. moja koleżanka poszła do lekarza dopiero w 12 czy 13 tygodniu. A nie twierdzę że nie dba o siebie czy coś w tym stylu.... Na sama wizytę czekała ponad 2 tygodnie. Becikowe powinno być dla każdej mamy! Bez dwóch zdań!!!

dziewczynki a tak zmieniajac temat to chcialam Wam powiedziec ze wczoraj moj m zaciagnal mnie do sklepu z akcesoriami dla dzieci. ogladalismy wozki i lozeczka. jak na razie tak zeby sie zorientowac, ale dla mojego m to i tak juz duzy postep. a wieczorem gdy mial posmarowac brzusio olejkiem to najpierw przystawil ucho i sluchal. stwierdzil ze slyszy pukanie.
jeszcze go takiego nie wiedzialam i bardzo mnie ciesza jego reakcje. na poczatku ciazy bardzo sceptycznie do niej podchodzil. nie chcial o niej rozmawiac. bal sie ze znow pojdzie cos nie tak.

reklama
Zaczęłam szukać informacji na temat becikowego i znalazłam już 2 wersje ( jak zawsze)!

1. Od stycznia 2009 roku, starając się o becikowe lub zapomogę z tytułu urodzenia dziecka, rodzice będą musieli przedstawić albo zaświadczenie wystawione przez lekarza, który opiekował się matką, albo kartę ciąży.

2. USTAWA z dnia 21 listopada 2008 r.o zmianie ustawy – Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw
Art. 18.
Obowiązek potwierdzenia opieki medycznej nad kobietą w ciąży, o którym mowa w art. 9 i 15b ustawy zmienianej w art. 7, stosuje się od dnia 1 listopada 2009 r.

I teraz jak to sprawdzić która opcja jest zgodna z prawdą???
No i znalazłam!!!

"Zgodnie z nowymi przepisami ciężarne kobiety, aby otrzymać becikowe i dodatek po urodzeniu dziecka, będą musiały podczas ciąży pozostawać pod opieką medyczną, czyli regularnie chodzić do lekarza.

Obecnie urodzenie się dziecka jest jedynym warunkiem wypłaty becikowego. Wkrótce przepisy te ulegną zmianie. Przyjęta przez Sejm tzw. ustawa rodzinna uzależnia wypłatę becikowego i dodatku rodzinnego (każde z tych świadczeń wynosi 1000 zł) od pozostawania przez kobietę ciężarną pod opieką medyczną. Regularne wizyty u lekarza konieczne będą już od 10 tygodnia ciąży aż do dnia porodu. Ubiegając się o wypłatę becikowego, trzeba będzie przedłożyć zaświadczenie lekarskie, którego wzór określi minister zdrowia w odpowiednim rozporządzeniu.

Ustawa wejdzie w życie 1 stycznia 2009 r., przepisy dotyczące pozostawania pod opieką lekarską zaczną zaś obowiązywać od dnia 1 listopada 2009 r. Tak więc kobiety, które zaszły w ciążę przed 1 stycznia 2009 r., nie będą objęte tym przepisem.

Zmiany te mają na celu zminimalizowanie liczby kobiet, które nie chodzą do lekarza ginekologa, będąc w ciąży. Powszechnie wiadomo, że zaniedbania takie mogą być niebezpieczne zarówno dla matki, jak i jej nienarodzonego dziecka. Miejmy tylko nadzieję, że każda ciężarna kobieta będzie miała zapewnioną opiekę medyczną."

Artykuł pochodzi ze strony: http://www.eporady24.pl/zmiana_w_zasadach_wyplaty_becikowego,aktualnosci,69.html

Ostatnia edycja:
Do góry