reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2009

Jestem jak najbardziej za nowa ustawa! moze przynajmnie troche ochlodzi to entuzjazm "meneli", ktorzy chca dziecka dla becikowego, a pozniej oddaja biednego malucha do domu dziecka.

reklama
*Alicja* widzę, że masz dość ostre podejście do becikowego. Ale nie jesteś ciut za krytyczna??:confused: Przecież jest mnóstwo kobiet, które do lekarza idą dopiero po 10 tygodniu ciąży a potem są pod stałą opieką lekarza.:happy:

Hej Kobietki!
Jak samopoczucie? Moje dziś zdecydowanie lepsze, temperatura niższa i katar jakby mniej dokuczliwy. Tylko Miki ciągle chce by go na rękach nosić, dziś się zbuntowałam i powiedziałam koniec ciągłego noszenia, bo już nie jest taki lekki. Popłakał troszkę i zasnął.

Hej Hej:-):-):-)

Wiecie co?? z tym becikowym to ja uważam, że mają trochę racji a to dlatego, że często kobiety mieszkające za granicą jadą do Polski tylko na poród i pobierają becikowe po czym wracają znów za granicę i pobierają ten sam zasiłek tam:baffled::baffled: Kiedyś czytałam o takich przypadkach:tak: Uważam, że nie w porządku są tacy ludzie bo od podatków uciekają a zasiłki to chcą:baffled::baffled:
Zgadzam się. Wiem, że wiele ustaw wydaje nam się absurdalnych (i pewnie część takich jest), ale ufam, że nie wymyślił ich ktoś bez powodu. Niestety nie da się dogodzić wszystkim. Jestem idealistką.;-)

Hej Babeczki

Wczoraj nie dalam rady nic napisac bo walczylam z hormonami..
Oli ja też miałam wczoraj hormonalny dzień, a złe samopoczucie z powodu choroby jeszcze to pogłębiło. Najważniejsze, że to mija :-)

dziewczynki a tak zmieniajac temat to chcialam Wam powiedziec ze wczoraj moj m zaciagnal mnie do sklepu z akcesoriami dla dzieci. ogladalismy wozki i lozeczka. jak na razie tak zeby sie zorientowac, ale dla mojego m to i tak juz duzy postep. a wieczorem gdy mial posmarowac brzusio olejkiem to najpierw przystawil ucho i sluchal. stwierdzil ze slyszy pukanie.
jeszcze go takiego nie wiedzialam i bardzo mnie ciesza jego reakcje. na poczatku ciazy bardzo sceptycznie do niej podchodzil. nie chcial o niej rozmawiac. bal sie ze znow pojdzie cos nie tak.
Dosia to Twój mężuś wreszcie zaczyna cieszyć się ciążą i dobrze, ważne żeby razem być w ciąży.:-)

Miłego dnia życzę. :-)

A ja uważam że becikowe to kpina. Żeby pomóc rodzinie Państwo powinno zmniejszyć VAT na artykuły dziecięce: na ubrania, odżywki, art. higieniczne itp.
Dzieci w wieku przedszkolnym powinny mieć dostęp do państwowych przedszkoli. To byłaby jakaś pomoc rodzinie. Prywatne przedszkole w dużym mieście to wydatek rzędu 800zł miesięcznie i jak się to ma do tysiaka becikowego.
Same "zalecane" szczepionki w pierwszym roku życia dziecka to wydatek kilkuset złotych. A gdzie koszty prowadzenia ciąży, koszty badań, leków itp.
Nie mówię o przypadkach, w których ciąża przebiega książkowo i wtedy rzeczywiście nie generuje ona mega obciążeń finansowych.
Pewnie, że miło jest dostać coś od "Państwa" tylko na co ma to wystarczyć?:baffled:

Ja tez zgadzam się z e_mamą. Niestety taka jest prawda :-(. Ten 1000 zł to tylko kropla w morzu. Wiadomo, ze zawsze lepsze to niż nic, ale ja tez byłabym bardziej za tym, aby zmniejszyć VAT albo żeby państwo przyznawało comiesięczny dodatek na utrzymanie dziecka (jak to jest bodajże w Irlandii). To niestety tylko marzenie...

e_mamo masz100% racje!
Z jednej strony mów się że jest mały przyrost naturalny, że średnia wieku mam się zwiększa, że wpierw myślimy o karierze zawodowej a potem dopiero o dzieciach i rodzinie... Ale z drugiej strony jak tu żyć inaczej skoro młodym małżeństwom państwo nic nie daje. Mieszkanie drogie, a dostać kredyt na to mieszkanie to pogranicze z cudem. No chyba że cała rodzina się zadłuży...Albo zarabia się po 3 tyś. miesięcznie?
Ciuszki drogie jak i dla mam w ciąży tak i dla dzieci. Akcesoria dla maluchów także....
Kiedyś od kogoś usłyszałam że dziecko to studnia bez dna... Wydajesz, wydajesz, wydajesz....
Popatrzcie na te urlopy macierzyńskie czy wychowawcze... 20 tygodni to w sumie nie za wiele.... A chcąc wychowywać dziecko dalej musisz iść na wychowawczy, który jest bezpłatny. I Polska to kraj prorodzinny tak???

wkurzyłam się dziś w tym urzedzie pracy, rejestrowałam się na początku grudnia i okazało się wtedy że skoro mąż pracuje to musi mnie ubezpieczyć u siebie w pracy, no ok pojechał do zusu z szefem, wyrobił legitymację i było, 1 stycznia przepisy się zmieniły i to urząd ma mnie teraz ubezpieczać a nie mąż i on musi mnie wycofać z ubezpieczenia a ja muszę przyjść do urzędu ze stara legitymacją i mi podbiją, ale pani w urzędzie nie obiecuje że to się znowu nie zmieni:wściekła/y::wściekła/y: zwariować można z tymi przepisami

z tym becikowym to chyba własnie chyba chodzi o to aby matki które zaniedbują opiekę lekarską nie dostawały becikowego, może to je zmusi do dbania o dziecko, bo wiadomo że jest mnóstwo kobiet które są w ciąży i traktują dziecko jako zło konieczne ale skoro jest to przynajmniej kasa będzie:-( to są patologie ale niestety i tak bywa
Iwon
tez o tym czytałam że to od listopada ma być i dotyczyć kobiet które dopiero zajda w ciążę
e mama
masz oczywiscie rację, bo ja dostanę 2000 ale tak naprawdę jeśli dla dziecka nie mam nic to co to jest te 2 tys?? a potem co mam zrobić z zasiłkiem w wysokości 43zł miesięcznie???
nasza sytuacja się pogorszyła, bo ja nie pracuję i teraz nie mam na to szans, u męża w pracy nie najlepiej, kryzys ich także dopadł i nie wiem jakie będą te wypłaty, gdyby nie to że mieszkamy z moją rodziną to byłoby kiepściutko:-(
ja chciałabym mieć 3 dzieci ale nie wiem czy się zdecydujemy nawet na drugie jak tak dalej będzie
niestety Polska nie sprzyja powiększaniu rodziny...

Witam wszystkie ciężarówki w koncu dotarłam do domku po wizycie u gin ,zaniosłam kolejne zwolnienie do pracy no i wizyta u rodzicow. Moj lekarz jest jakis zakrecony robilam 5 grudnia USG a on dzis czemu ja jeszcze nie mam USG a on poprostu nie wpisal jego w karte ciazy a tak to wszystko jest ok pobral mi wymaz na cytologie.
A co do becikowego to zgadzam sie z przedmowczyniami co do naciagania mam kolezanke ktora specjalnie pzryleciala z Angli zeby urodzic w kraju wziela kase a za pare miesiecy wyjechala do meza spowrotem i tam tez wziela kase :no:

reklama
Witam się i ja :)

wczoraj niespodziewanie dziadek odwiedził nas no i tak Jagoda ma super zabawe na 2-3 dni :) kocha się bawić z dziadkiem, który ma szalone pomysły :)

co do becikowego, to myśle, że dobra sprawa, ale jednak wolałabym mieć tańsze pampersy, albo pozniej na mleko... jak to wiadomo przy dzieciach idzie dużo kasy

Do góry