reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2009

dzień dobry lipcu!
śniegu dosypało, mężczyzn mych wyprawiłam na sanki, sama wzięłam długą kąpiel i krótko mówiąc łapie ostatnie godziny lenistwa bo od jutra wracam do rzeczywistości :-) a dziś obiad serwuje mama z okazji urodzinek więc wyżerka przede mną :happy:
e_mama czy dobrze doczytałam, spacerek do Sopotu? to my ziomalki jesteśmy kochanieńka, ja mieszkam tuż za Gdańskiem

reklama
Witam:-):-):-)

MamusiaM no no, fajna lista:-) Postarałaś się:tak: Dziękujemy:-)

Anika ja pierwotnie z Gdańska jestem:tak::-)

Betiinka mnie też ruchy dzidzi tak wcześnie wydają się mało wiarygodne. Ale nie da się ukryc, że ja też coś czuję:-) Ja czuję bardziej na środku więc to chyba nie jelita:-D Najśmieszniejsze jest to, że przecież jestem raczej doświadczoną mamą i powinnam wiedziec czy to ruchy czy nie bo przecież już to przeżyłam:-D
Ale z poprzedniej ciąży to ja raczej pamiętam te mocne pod koniec ciąży, kiedy aż cały brzuch się ruszał a tych pierwszych nie pamiętam:-(

Ja też siedzę w domu. Z tym, że u mnie z tym L4 też ciut inaczej się sprawa miała. Na zwolnienie poszłam w sierpniu z innych przyczyn zdrowotnych i tak się przeciągnęło, że chorowałam ponad 3 miesiące. Z zus`u miałam 2 kontrole, czyli byłam wzywana na komisje lekarską. Już miałam składać wypowiedzenie w pracy kiedy okazało się że jestem w ciąży. Wizyta u ginekologa i pierwsze (następne!) zwolnienie L4 tylko, że już na ciążę. Nie chcieliśmy ryzykować utraty następnego dzidziusia! Cały czas jestem na podtrzymaniu. Ginka tylko mi raz wytłumaczyła co z tymi zaświadczeniami rehabilitacyjnymi zus. się robi. Jedno wypisuje ona, drugie zakład pracy i potem ja. I oddaje komplet papierów do zus`u. Z tego co żeśmy rozmawiały to sejm i senat mieli zmienić ustawę o tych zwolnieniach dla kobiet w ciąży i miało być przedłużone bodajże do 270 czy 240 dni ale jest chyba cisza na ten temat! Czyli nici z tego! Sejm zatwierdził tylko zmiany o urlopach macierzyńskich. Ale dobre i to. A do 2014 roku znowu macierzyński ma mieć 26 tygodni.....

Dziewczyny znalazłam informacje dotyczące urlopów i zwolnień na forum mam marcowych.

Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej nr 237 z roku 2008 - fotokopia

O Zwolnieniach: strona 4 Art.8

Zmiany zostały już opublikowane wiec jest 270 dni zwolnienia, oraz 20 tygodni macierzyńskiego:-D.

Ostatnia edycja:
mamusiaM lista faktycznie fajna ale mam mala propozycje:sorry2:Wiem ze liste juz zrobilas kochana i nie chcialabym za bardzo mieszac ale moze zamiast w kolejnosci alfabetycznej lepiej byloby zrobic ja wg daty ktora pierwsza itd? W ten sposob bedzie chyba bardzie czytelna. Zdecydujcie same.

Witam Was Lipcóweczki sobotnio :-)

Jeśli chodzi o listę, to chciałam ją zrobić początkowo właśnie wg dat porodu, tylko nie wiedziałam, którą bardziej brać pod uwagę (OM czy USG) :confused:.
Dziś przeczytałam wiadomość od matyldy1405, żeby zrobić tabelę, w której kolejność mam będzie ustalona na podstawie terminu porodu wg OM. Myślę, ze to faktycznie dobry pomysł. Zwłaszcza, że termin porodu wg USG bedzie się czesto zmieniał, a wg OM jest niezmienny.
Zostawiłabym taki spis jaki jest teraz, a dodatkowo wkleiloby sie taką tabelę. |Co o tym myslicie?

Pozdrawiam serdecznie :-)

oli09 dobra uwaga:tak: Mnie tez się wydaje że w tedy będzie bardziej czytelnie. Choć nie chciałabym żeby Nasza mamusiaM miała za dużo roboty przy tym a potem pretensje.....:sorry2:

MamusiaM to jest dobry pomysł z listą według terminów OM:-) Myśle, że zeedytowac tą listę, którą już zrobiłaś tylko poprzesówac:-) Ale to tylko propozycja:tak::-)

Niedługo już nie będę mogła wcale z Wami pisac o moje dziecko wyrwało kolejny klawisz z klawiatury:wściekła/y::-D Szkodnik mały:-D

ale szalejecie, już nie nadążam ;-)
ja też jeszcze pracuje i planuje dalej choć nie wiem jak to będzie, bo w weekendy studia i czasami oddycham skarpetkami ze zmęczenia. No ale dopóki dm rade to będę:tak:
też jestem za tą listą wg daty OM, choć wstyd się przyznać i moja nie jest wiarygodna bo dokładnie nie pamiętam daty:zawstydzona/y: biorę poprawkę o tydzień więc powinno być oki

Kleo
to masz trochę skomplikowaną sprawę bo ten zasiłek rehabilitacyjny jest przyznawany gdy "chory" ma szansę wyzdrowieć w ciągu 3 miesięcy. gdy jest jest na zwolnieniu do 6 miesiąca ciąży to normalne że w 3 miesiace ciąża się skończy a nie wiem co zrobią z tobą, ale trzymam kciuki za pozytywne załatwienie sprawy
Oli
ja bywam tu dość często i ciagle pojawia się ktoś kogo nie znam więc pewnie troszkę wody upłynie zanim się poznamy wszystkie dość dobrze;-)
Kaśka
ty już znasz płeć?? przeczucia czy lekarz coś już podejrzał??

co do listy to chyba lepsza byłaby według terminu porodu

mnie na zmianę pogody boli głowa już 3 dzień, na szczęście są chwile że ból słabnie lub mija i jakoś dycham;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Robaczek, z tego co wiem to świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po okresie pobierania zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja rokują odzyskanie zdolności do pracy. Przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej niż przez 12 miesięcy. Może ZUS uzna mi tą ciążę jako nową "chorobę"...Zobaczymy...

Do góry