reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2009

Znalazlam objasnienie tych rozbieznosci:
"Uwaga! Pamiętaj, że wiek ciążowy służy ocenie zaawansowania ciąży. Jeżeli lekarz mówi, że jesteś w 12. tygodniu, myśli o wieku ciążowym. Oznacza to, że ostatnia miesiączka zaczęła się 12 tygodni temu, ale zapłodnienie miało miejsce ok. 10 tygodni temu. W naszych kalkulatorach przyjmujemy 40-tygodniowy czas trwania ciąży (WIEK CIĄŻOWY)."

reklama
"Przyjmuje się, że ciąża trwa 9 miesięcy kalendarzowych (inaczej 10 miesięcy księżycowych każdy po 28 dni), czyli 280 dni. Za jej początek bierze się pierwszy dzień ostatniej miesiączki – jest to tzw. reguła Naegelego.
Obliczony za pomocą tej reguły czas trwania ciąży to wiek ciążowy – i nim będzie się posługiwał lekarz, prowadząc Twoją kartę ciąży. Wiek zapłodnieniowy – czyli liczony od momentu, gdy rzeczywiście doszło do poczęcia – jest co najmniej dwa tygodnie krótszy. Gdy więc lekarz mówi o 10. tygodniu ciąży, to znaczy, że do zapłodnienia doszło osiem tygodni temu. W rzeczywistości ciąża trwa więc nie 280 dni, lecz 266 od momentu poczęcia. Należy pamiętać, że termin porodu wyznaczony dzięki regule Naegelego jest jedynie orientacyjny. Poród może bowiem odbyć się dwa tygodnie wcześniej lub dwa tygodnie później od wyznaczonego w ten sposób terminu. Jedynie pięć procent kobiet rodzi dokładnie w wyznaczonym terminie."

Matylda tak to jest, że właściwie w momencie poczęcia jesteśmy juz dwa tygodnie w ciąży:-D:-D Ale nawet biorąc zwykły kalendarz do ręki i licząc od pierwszego dnia OM to wychodzi mi 13t5d a nie 14t5d jak pokazuje kalendarz BB:baffled:
Zresztą jaka to różnica:-D:-D:-D

Iwon napisałam do moderatora w tej sprawie, zobaczymy co dalej:-)

witam mamuski:)

a propo wieku ciazowego...
na moim suwaczku jet 12 tygodni dwa dni ciazy:)
czyli skonczylam 12 i leci juz drugi dzien z 13:)
a na forumowym kalkulatorku pokazuje 13 tydzien 2 dzien dlatego ze chodzi o drugi dzien trzynastego tygodnia...
tak mi wyjasnili w domu:-)

Anika
myślę że coś w tym jest co piszesz, bo masz dziecko i musisz się nim opiekować, sprzątać itp, tak samo jest z pracą, a ja siedzę w domu, nie mam dziecka, mieszkam z całą rodziną więc nie mam całego domu na głowie bo niby dlaczego mam sprzątać część siostry albo jak jej dzieciaki nabałaganią, obiady gotujemy różnie, czasem ja czasem mama czasem siostra więc nie mam zbytnio się czym zajmować
zresztą zauważyłam ze rano jest nawet ok, gdzieś do południa mam siły a potem dopada mnie osłabienie i senność, dziś też drzemałam ok 2 godz bo nie miałam na nic sił
Iwon
trochę ci zazdroszczę męża, tzn jego podejścia, mój niestety nie chce patrzeć jak inny facet będzie coś mi pchał między nogi:-D
a ze smakami to wiele kobiet ma że jedzenie smakuje całkiem inaczej niż wcześniej
chętnie bym wkleiła swój brzuszek ale nie mam się jeszcze czym chwalić:-(niby jest troszkę większy ale marzy mi się już taki duży ładniutki:-)

Taką dostałam odpowiedź odnośnie naszego działu zamkniętego:-)

Elżbietka pisze:
najpierw zróbcie listę osób, kórym chcecie dac dostęp do działu zamkniętego. następnie wymyślcie nazwę działu i wraz z listą osób (proszę o dokałdne pisanie nicków osób) wyślijcie do administratora (aniaslu lyb Bestyja :p) i cierpliwie czekajcie na utworzenie działu :-)

Pozdrawiam

Elżbietka

Musimy dziewczynki ustalic na jakiej zasadzie ma działac nasz dział zamknięty. Czy dostęp do niego dostanie każda dziewczynka, która dopisze się do naszego wątku czy dopiero po jakimś czasie jak uzyskamy pewnosc, że jest godna zaufania i zostanie z nami na dłużej.
Ja osobiście jestem za drugą opcją:tak:
A co Wy o tym myślicie??

Sylwuś tu masz racje. Niech dostęp mają te z dziewczyn, które są już jakiś czas. Zaufanie to podstawa, zwłaszcza jeżeli chodzi o bardzo poważne tematy.

ja tez jestem za!!
wiec do roboty dziewczyny:-)

a tak z innej beczki...
dzisiaj dostalam telefon ze wygralam dektor,
taki ktorym mozna podsluchac malenstwo:-D
juz nie moge sie doczekac kiedy paczka przyjdzie;-):-D:-D:-D:-):-):-)

reklama
zarejestrowac sie na takiej jednej stronce co mi polozna polecila:))
i zdazylam bo rejestrowalam sie wczoraj a dzisiaj bylo losowanie:-)
hmmm tazke ta szzwecja taka zdziczala nie jest, nie bede sie tak martwic ze usg dopiero na koniec stycznia:)
podslucham sobie i bede wiedziala ze z malenstwem ok:)):-D

Do góry