reklama
No dobra to zaczynam od CZEKOLADY.......w czasach PRL smakowała wyborowo, a teraz nie ukrywam, ze jeszcze lepiej, a do tego ile wspomnień......
SKŁADNIKI:
1,5 szkl cukru
0,5 szkl mleka ( zagotować na małym ogniu)
1 cukier waniliowy
3/4 kostki margaryny
25 dkg mleka w proszku
5 dkg kakao
bakalie ( co lubicie i co macie: orzechy, rodzynki, migdały .....)
Kakao zmieszać z mlekiem w proszku i dosypywać do w/w produktów. Blachę wysmarować ( myślę, ze w naszej dobie to można wyłożyć papierem do wypieków) i wlać masę. Postawić do zastygnięcia. Wstawić do lodówki.......SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!
WAFLE PRZEKŁADANE
SKŁADNIKI :
4 paczki wafli
1 opakowanie mleka w proszku
1 margaryna w kostce
1 szkl wody
1,5 szkl cukru kakao do ciemności
Wodę, cukier, tłuszcz zagotować. Zestawić z ognia i dodać mleko z kakao. Porządnie wymieszać. Potem szybko smarować wafle, bo zastyga. Dobrze złożyć wafle i przycisnąć ciężkim, schłodzić.....następnie kroić i wcinać. SMACZNEGO !!!!!!!!!!!
SKŁADNIKI:
1,5 szkl cukru
0,5 szkl mleka ( zagotować na małym ogniu)
1 cukier waniliowy
3/4 kostki margaryny
25 dkg mleka w proszku
5 dkg kakao
bakalie ( co lubicie i co macie: orzechy, rodzynki, migdały .....)
Kakao zmieszać z mlekiem w proszku i dosypywać do w/w produktów. Blachę wysmarować ( myślę, ze w naszej dobie to można wyłożyć papierem do wypieków) i wlać masę. Postawić do zastygnięcia. Wstawić do lodówki.......SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!
WAFLE PRZEKŁADANE
SKŁADNIKI :
4 paczki wafli
1 opakowanie mleka w proszku
1 margaryna w kostce
1 szkl wody
1,5 szkl cukru kakao do ciemności
Wodę, cukier, tłuszcz zagotować. Zestawić z ognia i dodać mleko z kakao. Porządnie wymieszać. Potem szybko smarować wafle, bo zastyga. Dobrze złożyć wafle i przycisnąć ciężkim, schłodzić.....następnie kroić i wcinać. SMACZNEGO !!!!!!!!!!!
Ostatnia edycja:
ooooooo wafelki :-) dzięki Kinderek
a proszę....smacznego..........
sieczunia
Fanka BB :)
Kinderek, moja mama te wafle robiła jak byliśmy jeszcze dziećmi
flower_ka
Fanka BB :)
Widzę, że czekoladowe przepisy baaardzo popularne.
Podrzucam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które robi się z pieczeniem mniej niż godzinę, a zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Składniki suche:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 tabliczki czekolady mlecznej pokrojone w kosteczkę
cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
2 jajka
2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
Mieszamy składniki suche. Składniki mokre miksujemy, potem wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Pieczemy w 175 stopniach około 40 minut. Ja na górę robię albo polewę czekoladową, albo roztapiam 2 tabliczki czekolady z 3 łyżkami mleka i łyżką masła.
Może się ktoś skusi :-)
Podrzucam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które robi się z pieczeniem mniej niż godzinę, a zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Składniki suche:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 tabliczki czekolady mlecznej pokrojone w kosteczkę
cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
2 jajka
2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
Mieszamy składniki suche. Składniki mokre miksujemy, potem wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Pieczemy w 175 stopniach około 40 minut. Ja na górę robię albo polewę czekoladową, albo roztapiam 2 tabliczki czekolady z 3 łyżkami mleka i łyżką masła.
Może się ktoś skusi :-)
sieczunia
Fanka BB :)
jeju i jak ja mam schudnąć jak Wy przepisy na takie słodkości zostawiacie??
reklama
flower_ka
Fanka BB :)
Szyszki to ja robię z ryżu preparowanego, krówek i mleka.
Ostatnia edycja:
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 70
- Wyświetleń
- 7 tys
G
Podziel się: