reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

Oooooooooooooo a jak byście chciały to mam trochę takich starych i fajnych przepisów, np. na czekolade co mój tata nam roił jak nie było w sklepach, na wafle przekładane, itp.;-)

reklama
No dobra to zaczynam od CZEKOLADY.......w czasach PRL smakowała wyborowo, a teraz nie ukrywam, ze jeszcze lepiej, a do tego ile wspomnień......:-D
SKŁADNIKI:
1,5 szkl cukru
0,5 szkl mleka ( zagotować na małym ogniu)
1 cukier waniliowy
3/4 kostki margaryny
25 dkg mleka w proszku
5 dkg kakao
bakalie ( co lubicie i co macie: orzechy, rodzynki, migdały .....)

Kakao zmieszać z mlekiem w proszku i dosypywać do w/w produktów. Blachę wysmarować ( myślę, ze w naszej dobie to można wyłożyć papierem do wypieków) i wlać masę. Postawić do zastygnięcia. Wstawić do lodówki.......SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!

WAFLE PRZEKŁADANE

SKŁADNIKI :

4 paczki wafli
1 opakowanie mleka w proszku
1 margaryna w kostce
1 szkl wody
1,5 szkl cukru kakao do ciemności

Wodę, cukier, tłuszcz zagotować. Zestawić z ognia i dodać mleko z kakao. Porządnie wymieszać. Potem szybko smarować wafle, bo zastyga. Dobrze złożyć wafle i przycisnąć ciężkim, schłodzić.....następnie kroić i wcinać. SMACZNEGO !!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Widzę, że czekoladowe przepisy baaardzo popularne.
Podrzucam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które robi się z pieczeniem mniej niż godzinę, a zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

Składniki suche:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 tabliczki czekolady mlecznej pokrojone w kosteczkę
cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:
2 jajka
2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju

Mieszamy składniki suche. Składniki mokre miksujemy, potem wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Pieczemy w 175 stopniach około 40 minut. Ja na górę robię albo polewę czekoladową, albo roztapiam 2 tabliczki czekolady z 3 łyżkami mleka i łyżką masła.

Może się ktoś skusi :-)

reklama
Do góry