reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcówki w kuchni

Oooooooooooooo a jak byście chciały to mam trochę takich starych i fajnych przepisów, np. na czekolade co mój tata nam roił jak nie było w sklepach, na wafle przekładane, itp.;-)

reklama
No dobra to zaczynam od CZEKOLADY.......w czasach PRL smakowała wyborowo, a teraz nie ukrywam, ze jeszcze lepiej, a do tego ile wspomnień......:-D
SKŁADNIKI:
1,5 szkl cukru
0,5 szkl mleka ( zagotować na małym ogniu)
1 cukier waniliowy
3/4 kostki margaryny
25 dkg mleka w proszku
5 dkg kakao
bakalie ( co lubicie i co macie: orzechy, rodzynki, migdały .....)

Kakao zmieszać z mlekiem w proszku i dosypywać do w/w produktów. Blachę wysmarować ( myślę, ze w naszej dobie to można wyłożyć papierem do wypieków) i wlać masę. Postawić do zastygnięcia. Wstawić do lodówki.......SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!

WAFLE PRZEKŁADANE

SKŁADNIKI :

4 paczki wafli
1 opakowanie mleka w proszku
1 margaryna w kostce
1 szkl wody
1,5 szkl cukru kakao do ciemności

Wodę, cukier, tłuszcz zagotować. Zestawić z ognia i dodać mleko z kakao. Porządnie wymieszać. Potem szybko smarować wafle, bo zastyga. Dobrze złożyć wafle i przycisnąć ciężkim, schłodzić.....następnie kroić i wcinać. SMACZNEGO !!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Widzę, że czekoladowe przepisy baaardzo popularne.
Podrzucam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które robi się z pieczeniem mniej niż godzinę, a zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

Składniki suche:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 tabliczki czekolady mlecznej pokrojone w kosteczkę
cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:
2 jajka
2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju

Mieszamy składniki suche. Składniki mokre miksujemy, potem wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Pieczemy w 175 stopniach około 40 minut. Ja na górę robię albo polewę czekoladową, albo roztapiam 2 tabliczki czekolady z 3 łyżkami mleka i łyżką masła.

Może się ktoś skusi :-)

reklama
Do góry