reklama
karolinaOK
Fanka BB :)
Jutro robię blok ))) a wafle w weekend, aż sie poslinilam, pyszne te rzeczy były!!!!!!!
Składniki
200g masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą. 2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 15 minut
Smacznego :-)
200g masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą. 2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 15 minut
Smacznego :-)
flower_ka
Fanka BB :)
Ciasto bananowe mojego pomysłu
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Ubijamy białka z jajek, dodajemy żółtka i na końcu sypkie składniki i olej. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180stopni.
Gdy biszkopt ostygnie przygotowujemy resztę.
3 tabliczki czekolady mlecznej
6 bananów
2 galaretki cytrynowe
paczka migdałów plasterki
0,75 litra kremówki
banany kroimy w plasterki takie grubsze. Rozpuszczamy czekolady w niewielkiej ilości mleka. Smarujemy biszkopt połową czekolady, na to układamy banany i znowu smarujemy czekoladą. Wstawiamy na chwilę do lodówki aby czekolada zastygła. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 2 szklankach wody i studzimy, tak aby zrobił się kisiel. Gdy będą już gęste to ubijamy schłodzoną kremówkę z łyżką cukru pudru, na koniec wlewamy do tego kisiel i szybko miksujemy (kisiel nie może być mocno ścięty, bo wszystko za szybko się zbije i nie damy rady zmiksować). Wylewamy natychmiast na czekoladę na cieście i posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. Trzymamy w lodówce.
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Ubijamy białka z jajek, dodajemy żółtka i na końcu sypkie składniki i olej. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180stopni.
Gdy biszkopt ostygnie przygotowujemy resztę.
3 tabliczki czekolady mlecznej
6 bananów
2 galaretki cytrynowe
paczka migdałów plasterki
0,75 litra kremówki
banany kroimy w plasterki takie grubsze. Rozpuszczamy czekolady w niewielkiej ilości mleka. Smarujemy biszkopt połową czekolady, na to układamy banany i znowu smarujemy czekoladą. Wstawiamy na chwilę do lodówki aby czekolada zastygła. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 2 szklankach wody i studzimy, tak aby zrobił się kisiel. Gdy będą już gęste to ubijamy schłodzoną kremówkę z łyżką cukru pudru, na koniec wlewamy do tego kisiel i szybko miksujemy (kisiel nie może być mocno ścięty, bo wszystko za szybko się zbije i nie damy rady zmiksować). Wylewamy natychmiast na czekoladę na cieście i posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. Trzymamy w lodówce.
Ostatnia edycja:
flower_ka
Fanka BB :)
Ciasto bez pieczenia
1 litr mleka
2 szklanki mleka
2 paczki krakersów solonych
3/4 szklanki cukru
2 śmietany w proszku typu śnieżka
paczka płatków migdałowych
paczka żelatyny w proszku
cukier waniliowy
kostka masła
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
łyżka mąki ziemniaczanej
puszka krówki np. bakalland
Blachę o ciasta wykładamy krakersami. Bierzemy litr mleka, z tego odlewamy trochę i w tym musimy rozrobić budynie, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, najlepiej zmiksować bo opornie się miesza. Gdy już wszystko rozpuścimy do pozostałej części mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy to co rozrobiliśmy i gotujemy, aż zrobi się budyń. Trzeba dobrze mieszać bo gęste wychodzi. zagotowujemy i dobrze schładzamy. Gdy już jest schłodzone ściągamy z góry warstwę bo robi się taka cieniutka skorupka zastygła, miksujemy masło i do tego dodajemy po łyżce ten budyń, ubijamy. Ubitą masę wylewamy na krakersy i znowu przykrywamy krakersami. Schładzamy w lodówce. Gdy wszystko zesztywnieje smarujemy krakersy krówką i znowu do lodówki. Teraz w 2 szklankach zimnego mleka ubijamy śmietany śnieżki na bitą śmietanę. w międzyczasie rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku 3 kopiaste łyżki żelatyny i czekamy aż przestygnie. Gdy żelatyna będzie już chłodna, ale nadal lejąca, wlewamy do ubitej bitej śmietany, miksujemy cały czas i potem na krówkę i posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. Trzymamy w lodówce.
1 litr mleka
2 szklanki mleka
2 paczki krakersów solonych
3/4 szklanki cukru
2 śmietany w proszku typu śnieżka
paczka płatków migdałowych
paczka żelatyny w proszku
cukier waniliowy
kostka masła
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
łyżka mąki ziemniaczanej
puszka krówki np. bakalland
Blachę o ciasta wykładamy krakersami. Bierzemy litr mleka, z tego odlewamy trochę i w tym musimy rozrobić budynie, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, najlepiej zmiksować bo opornie się miesza. Gdy już wszystko rozpuścimy do pozostałej części mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy to co rozrobiliśmy i gotujemy, aż zrobi się budyń. Trzeba dobrze mieszać bo gęste wychodzi. zagotowujemy i dobrze schładzamy. Gdy już jest schłodzone ściągamy z góry warstwę bo robi się taka cieniutka skorupka zastygła, miksujemy masło i do tego dodajemy po łyżce ten budyń, ubijamy. Ubitą masę wylewamy na krakersy i znowu przykrywamy krakersami. Schładzamy w lodówce. Gdy wszystko zesztywnieje smarujemy krakersy krówką i znowu do lodówki. Teraz w 2 szklankach zimnego mleka ubijamy śmietany śnieżki na bitą śmietanę. w międzyczasie rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku 3 kopiaste łyżki żelatyny i czekamy aż przestygnie. Gdy żelatyna będzie już chłodna, ale nadal lejąca, wlewamy do ubitej bitej śmietany, miksujemy cały czas i potem na krówkę i posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. Trzymamy w lodówce.
reklama
beatag7
Fanka BB :)
Dzieki Flo obydwa na pewno są przepyszne ja zrobie chyba pierwsze- dla mnie jest mniej pracochłonne
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 70
- Wyświetleń
- 7 tys
G
Podziel się: