reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
a oto moje dzieło.:-)
20140109_100552[1].jpg
 

Załączniki

  • 20140109_100552[1].jpg
    20140109_100552[1].jpg
    28,3 KB · Wyświetleń: 126
Składniki
200g masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą. 2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 15 minut


Smacznego :-)
 
Ciasto bananowe mojego pomysłu

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

Ubijamy białka z jajek, dodajemy żółtka i na końcu sypkie składniki i olej. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180stopni.

Gdy biszkopt ostygnie przygotowujemy resztę.

3 tabliczki czekolady mlecznej
6 bananów
2 galaretki cytrynowe
paczka migdałów plasterki
0,75 litra kremówki

banany kroimy w plasterki takie grubsze. Rozpuszczamy czekolady w niewielkiej ilości mleka. Smarujemy biszkopt połową czekolady, na to układamy banany i znowu smarujemy czekoladą. Wstawiamy na chwilę do lodówki aby czekolada zastygła. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 2 szklankach wody i studzimy, tak aby zrobił się kisiel. Gdy będą już gęste to ubijamy schłodzoną kremówkę z łyżką cukru pudru, na koniec wlewamy do tego kisiel i szybko miksujemy (kisiel nie może być mocno ścięty, bo wszystko za szybko się zbije i nie damy rady zmiksować). Wylewamy natychmiast na czekoladę na cieście i posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. Trzymamy w lodówce.
 
Ostatnia edycja:
Ciasto bez pieczenia

1 litr mleka
2 szklanki mleka
2 paczki krakersów solonych
3/4 szklanki cukru
2 śmietany w proszku typu śnieżka
paczka płatków migdałowych
paczka żelatyny w proszku
cukier waniliowy
kostka masła
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
łyżka mąki ziemniaczanej
puszka krówki np. bakalland

Blachę o ciasta wykładamy krakersami. Bierzemy litr mleka, z tego odlewamy trochę i w tym musimy rozrobić budynie, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, najlepiej zmiksować bo opornie się miesza. Gdy już wszystko rozpuścimy do pozostałej części mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy to co rozrobiliśmy i gotujemy, aż zrobi się budyń. Trzeba dobrze mieszać bo gęste wychodzi. zagotowujemy i dobrze schładzamy. Gdy już jest schłodzone ściągamy z góry warstwę bo robi się taka cieniutka skorupka zastygła, miksujemy masło i do tego dodajemy po łyżce ten budyń, ubijamy. Ubitą masę wylewamy na krakersy i znowu przykrywamy krakersami. Schładzamy w lodówce. Gdy wszystko zesztywnieje smarujemy krakersy krówką i znowu do lodówki. Teraz w 2 szklankach zimnego mleka ubijamy śmietany śnieżki na bitą śmietanę. w międzyczasie rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku 3 kopiaste łyżki żelatyny i czekamy aż przestygnie. Gdy żelatyna będzie już chłodna, ale nadal lejąca, wlewamy do ubitej bitej śmietany, miksujemy cały czas i potem na krówkę i posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. Trzymamy w lodówce.
 
reklama
Do góry