reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
a oto moje dzieło.:-)
20140109_100552[1].jpg
 

Załączniki

  • 20140109_100552[1].jpg
    20140109_100552[1].jpg
    28,3 KB · Wyświetleń: 121
Składniki
200g masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą. 2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 15 minut


Smacznego :-)
 
Ciasto bananowe mojego pomysłu

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

Ubijamy białka z jajek, dodajemy żółtka i na końcu sypkie składniki i olej. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180stopni.

Gdy biszkopt ostygnie przygotowujemy resztę.

3 tabliczki czekolady mlecznej
6 bananów
2 galaretki cytrynowe
paczka migdałów plasterki
0,75 litra kremówki

banany kroimy w plasterki takie grubsze. Rozpuszczamy czekolady w niewielkiej ilości mleka. Smarujemy biszkopt połową czekolady, na to układamy banany i znowu smarujemy czekoladą. Wstawiamy na chwilę do lodówki aby czekolada zastygła. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 2 szklankach wody i studzimy, tak aby zrobił się kisiel. Gdy będą już gęste to ubijamy schłodzoną kremówkę z łyżką cukru pudru, na koniec wlewamy do tego kisiel i szybko miksujemy (kisiel nie może być mocno ścięty, bo wszystko za szybko się zbije i nie damy rady zmiksować). Wylewamy natychmiast na czekoladę na cieście i posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. Trzymamy w lodówce.
 
Ostatnia edycja:
Ciasto bez pieczenia

1 litr mleka
2 szklanki mleka
2 paczki krakersów solonych
3/4 szklanki cukru
2 śmietany w proszku typu śnieżka
paczka płatków migdałowych
paczka żelatyny w proszku
cukier waniliowy
kostka masła
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
łyżka mąki ziemniaczanej
puszka krówki np. bakalland

Blachę o ciasta wykładamy krakersami. Bierzemy litr mleka, z tego odlewamy trochę i w tym musimy rozrobić budynie, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, najlepiej zmiksować bo opornie się miesza. Gdy już wszystko rozpuścimy do pozostałej części mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy to co rozrobiliśmy i gotujemy, aż zrobi się budyń. Trzeba dobrze mieszać bo gęste wychodzi. zagotowujemy i dobrze schładzamy. Gdy już jest schłodzone ściągamy z góry warstwę bo robi się taka cieniutka skorupka zastygła, miksujemy masło i do tego dodajemy po łyżce ten budyń, ubijamy. Ubitą masę wylewamy na krakersy i znowu przykrywamy krakersami. Schładzamy w lodówce. Gdy wszystko zesztywnieje smarujemy krakersy krówką i znowu do lodówki. Teraz w 2 szklankach zimnego mleka ubijamy śmietany śnieżki na bitą śmietanę. w międzyczasie rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku 3 kopiaste łyżki żelatyny i czekamy aż przestygnie. Gdy żelatyna będzie już chłodna, ale nadal lejąca, wlewamy do ubitej bitej śmietany, miksujemy cały czas i potem na krówkę i posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. Trzymamy w lodówce.
 
reklama
Do góry