Morskawoda32
Fanka BB :)
Mieszkam w UK gdzie to duuuuzo inaczej wyglada. L4 jako takie nie istnieje, tym bardziej na ciąże. Maciezynski mi nie przysługuje od tego pracodawcy ponieważ trzeba mieć bodajże 39 tygodni wypracowanych w firmie przed porodem. Jedyne co musza mi dać to nieodpłatny urlop (dostanę pieniądze z urzędu ponieważ większość ciąży przepracuje).Może powiem tak od strony pracodawcy mam nadziejej że to nie wywoła kolejnej burzy
Oczywiście nikogo nie potępiam i wiadomo że są różne sytuacje i nje raz od pierwszy tygodni kobieta musi iść na l4. Ale niestety nasze prawo dla pracodawcy jest coraz gorsze. Miałam pracownice która się zatrudniła wiedząc że jest w ciąży nie byłam zła jak mi powiedziała. Ale 2 dni po podpisaniu umowy poszła na l4 więc wyszło tak że nic nie zarobiłam a byłam tylko stratna za pierwszy miesiąc l4 i zus a później jeszcze musiałam wypłacić urlop za 2 lata pomimo że chciałam żeby dziewczyna po macierzyńskim wróciła do pracy i mogłyśmy się dogadać do do godzin pracy żeby każda że stron była zadowolona już nie wróciła.
A z drugiej strony ja na swojej działalności nie mam nic marne l4 gdzie i tak miesieczna składkę Muszę zapłacić. Na macierzyńskim raczej będę musiała zamknąć firmę bo ciężko mi będzie pracować tak jak do tej pory płacić wynajem zus itp a mój macierzyński będzie wynosić 1000 zł
Niestety firma w której pracowałam niespodziewanie ogłosiła upadłość wiec nie jest to tak ze sobie poszukałam pracy w ciąży żeby kogoś w chusteczkę zrobić.
Niestety w stosunku do kobiet w ciąży ciagle istnieje ogromna dyskryminacja, a nie ma obowiązku informowania pracodawcy do 15 tygodnia PRZED planowanym porodem tutaj.
Z tego powodu wolałam nie wspominać o ciąży na rozmowie.