reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

Może powiem tak od strony pracodawcy:) mam nadziejej że to nie wywoła kolejnej burzy ;)
Oczywiście nikogo nie potępiam i wiadomo że są różne sytuacje i nje raz od pierwszy tygodni kobieta musi iść na l4. Ale niestety nasze prawo dla pracodawcy jest coraz gorsze. Miałam pracownice która się zatrudniła wiedząc że jest w ciąży nie byłam zła jak mi powiedziała. Ale 2 dni po podpisaniu umowy poszła na l4 więc wyszło tak że nic nie zarobiłam a byłam tylko stratna za pierwszy miesiąc l4 i zus a później jeszcze musiałam wypłacić urlop za 2 lata :( pomimo że chciałam żeby dziewczyna po macierzyńskim wróciła do pracy i mogłyśmy się dogadać do do godzin pracy żeby każda że stron była zadowolona już nie wróciła.

A z drugiej strony ja na swojej działalności nie mam nic marne l4 gdzie i tak miesieczna składkę Muszę zapłacić. Na macierzyńskim raczej będę musiała zamknąć firmę bo ciężko mi będzie pracować tak jak do tej pory płacić wynajem zus itp a mój macierzyński będzie wynosić 1000 zł:(
Może powiem tak od strony pracodawcy:) mam nadziejej że to nie wywoła kolejnej burzy ;)
Oczywiście nikogo nie potępiam i wiadomo że są różne sytuacje i nje raz od pierwszy tygodni kobieta musi iść na l4. Ale niestety nasze prawo dla pracodawcy jest coraz gorsze. Miałam pracownice która się zatrudniła wiedząc że jest w ciąży nie byłam zła jak mi powiedziała. Ale 2 dni po podpisaniu umowy poszła na l4 więc wyszło tak że nic nie zarobiłam a byłam tylko stratna za pierwszy miesiąc l4 i zus a później jeszcze musiałam wypłacić urlop za 2 lata :( pomimo że chciałam żeby dziewczyna po macierzyńskim wróciła do pracy i mogłyśmy się dogadać do do godzin pracy żeby każda że stron była zadowolona już nie wróciła.

A z drugiej strony ja na swojej działalności nie mam nic marne l4 gdzie i tak miesieczna składkę Muszę zapłacić. Na macierzyńskim raczej będę musiała zamknąć firmę bo ciężko mi będzie pracować tak jak do tej pory płacić wynajem zus itp a mój macierzyński będzie wynosić 1000 zł:(
Oj też mam swoją działalność i to jest straszna lipa z tym.niskim macierzyńskim

reklama
Dziewczyny ja w nocy jak sie przekrecam z boku na bok to czasem mam silny ból przez sekundy tak jakby jajnika tzn zawsze z lewej strony. Ma może ktoras coś takiego?
ja mam coś takiego... Ale nie tylko z jednej strony ale czuję taki mocny ból jakbym się naciągała w podbrzuszu ( nie wiem jak to wytłumaczyć)

ja mam coś takiego... Ale nie tylko z jednej strony ale czuję taki mocny ból jakbym się naciągała w podbrzuszu ( nie wiem jak to wytłumaczyć)

Ja za to przy kichaniu czasami jak tak mocno mi się kichnie to przez minute mocno kłuje gdzieś w okolicy macicy jakby, ale nie umiem dokładnie zlokalizować. Jakby coś ścisnęło i ukłuło i zaraz puszcza, ale tez mówią, ze to normalne

Z drugiej strony jeśli ktoś rozpoczął pracę w ciąży i da radę pracować przez prawie całą .. myślę że to jest ok

Matko jak wy drukujecie 😱 Staram się nadrobić a mi stron przybywa 🤣 Dobra odniosą się do części postów i idę składać pranie i czytać dalej 😬
@Miętusek nie do końca, sama nie zakładałam wątku prywatnego ale z tego co wiem jak byłam na prywatnym to trzeba napisać do administratorki że chcemy wątek zamknięty i podać osoby które mają mieć do niego dostęp.

Myślę że nie warto tak się ,, unosić " wątek ogólny będzie dalej funkcjonował i będziemy normalnie tu pisać . Wątek zamknięty ma na celu żeby można było dzielić się bardziej prywatnymi wątkami, zdjęciami czy swoimi historiami . A to że w pierwszej ,,turze " nie dostanie się dodanym to myślę że nie jest nic strasznego . Rozumiem że część dziewczyn dopiero znalazły wątek itp ale to że ktoś się nie odzywa bo może coś się wydarzy to nie jest argument bo każda z nas się martwi itd i niestety ale prawda jest brutalna że wydarzyć może się coś na każdym etapie ciąży 😔
Jeżeli chodzi o góry ... To myślę że zależy od Ciebie czy czujesz się na siłach i można by lekarza zapytać czy nie widzi przeciwwskazań 😉 Ale podziwiam ją czasem wychodząc po schodach z pralni łapie zadyszkę 🙈
Edit: Nie wiem czy łapie się na wątek zamknięty bo z aktywnością różnie. No wiadomo ,,życie " ale jeżeli nie to rozumiem 🙂 To ma być ekipa zgrana 🙂
toż Ty od początku bodajże 🤪 o i tu się z Tobą zgodzę bo w drugiej ciąży przeszliśmy z dziewczynami na grupę tajna na fb i byliśmy tak zżyte a ja w 32tc musiałam ją opuścić 😭 nie ukrywam że do tej pory niektóre z dziewczyn pyta na priv co u mnie a minie zaraz 5lat 😱 więc jak już kiedyś pisałam takie grupy prywatne to jak rodzina tam się wszystko dzieje 🤣

Ja mam tak zazwyczaj tylko w nocy przy zmianie pozycji i to nie zawsze albo właśnie przy kichnięciu więc myślę że albo wiązadła albo jakieś zrosty po cc bo w się przed ciążą też tak sporadycznie mialam

Ja mam kotkę i zastanawiam się jak ten mały urwis będzie się zachowywał jak przyjdzie dziecko. Ostatnio jest strasznie pobudzona, bardzo zwraca na siebie uwagę, przeskakuje przez telewizor (w każdej chwili może go zrzucić) bo widzi moją reakcje czyt. zrywam się na proste nogi a dla niej to super zabawa, bo ucieka i myśli że będę ja gonić 😅 ostatnio jak spałam sprzedała mi z płaskiego w twarz a raz nawet zapolowała i lekko ugryzła (w formie zabawy) w łuk brwiowy! Wiem, że to wszystko jest dla niej zabawą, jest absolutnie nieagresywnym kotkiem, no ale jak zacznie mi tak trzaskac dzieciaka dla zabawy to nie wiem 😋 i tez muszę poczytać czy są jakieś zabezpieczenia na łóżeczko przed tym urwisem moim.

reklama
Hej dziewczyny 😃 nie było mnie zaledwie 1,5 dnia, bo z mężem spędzaliśmy więcej czasu razem, a tu już ponad 30 stron do nadrobienia 🧐😃😂 szok!
Ja dziś jestem po wizycie u mojego gin, bobo ma 10 cm i wazy 170 gram. Jest ogromne w porównaniu z tym co było ostatnio 19 grudnia! 😃
Jest śmiesznie, bo mamy dwie wersje co do płci. Mój gin w 12 tygodniu twierdził ze obstawia dziewczynkę, później na prenatalnych lekarka stwierdziła na 90% chłopca, wiec już cieszyliśmy się z chłopaka, a teraz w 16 tygodniu mój gin powiedział, ze na 99% procent widzi dalej dziewczynkę ! 😃😂 wiec jest ogromny szok i dalej nie wiemy co mamy myśleć.
Oczywiście będziemy sie cieszyć z każdej płci, to nasze pierwsze dziecko, ważne żeby było zdrowe ☺️

Do góry