reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

Wróciłam, bobo rośnie i wszystko w porządku 🥰 kolejny pakiet badań zlecony i dalej odpoczywamy na zwolnieniu lekarskim.
Wg usg 9w3d wg OM 9w5d. Pierwszy raz miała badanie przez powłoki brzuszne.
I jak wyszło? U mnie dziś 11+6 lekarz próbował ale cóż, nie Bardzo był widać. Jednak tłuszczyk i blizny daje się we znaki. Obwiam się trochę prenatalnych za 5 dni 🙈
Melduję, że też dzisiaj miałam prenetalne i odpukać narazie wszystko wygląda dobrze i nie ma się do czego przyczepić. Jak chcę to mogę zrobić jeszcze PAPP-e i zamknąć temat prenetalnych badań.
Wrzucam jedno z wielu zdjęć bobaska.
Na 75% płci męskiej
@Dzika93 @Karka_Krk serdeczne gratulacje 🥰
W którym dokładnie dniu jesteś przy pomiarze 5.69? Mnie dzisiaj wyszło 5.2, jestem dokładnie 11+6 i zastanawiam się czy to dobry pomiar.

A propos opisu Karki, to jak w ogóle powinno wyglądać normalne USG prenatalne na NFZ. Nastawiałam się na coś jak z opisu Karki, czy to było jakieś super specjalne a na NFZ będzie szybciutkie? 🤔🤔 Czy jak będę niezadowolona to mogę potem iść prywatnie 2-3 dni potem, czy to za często na takie "zaawansowane" USG?

Po pierwsze byłam na takich prywatnych badaniach, które sprawdzają nie tylko podstawowe trisomnie i wady genetyczne, ale analizują całe dziecko anatomicznie od głowy do stop. U mnie wszystko jest super. Głupio mi o tym pisać w kontekście tego, co wydarzyło się dziś u Pszczółki, ale mam nadzieje ze da to Wam wszystkim nadzieje. Moja córka - okazało się ze to dziewczyna 😍- rośnie jak na drożdżach i znowu jest większa niż zakładany tydzień z ostatniego usg- aktualnie ma wymiary na 14 tydzień i był to ostatni moment na badanie 1. Trymestru. Termin porodu tez na ten moment przesunął mi się na 28 czerwca, ale mam nadzieje ze nie wydalicie mnie z grupy, bo się z Wami zżyłam :-) Lekarz sprawdził przepływy dziecka w wątrobie, sercu i mózg, pokazał wszystkie narządy, pomierzył bardzo dużo rzeczy i opisał wynik na 2 strony stwierdzając, ze jest wszystko super! Powiedział tez, jeśli chodzi o badania z krwi pappa, ze to jest tylko badanie pomocnicze i absolutnie nie jest ani miarodajne ani do końca wiarygodne i nie należy do niego przywiązywać wagi (co ponoć robi się na Fundusz, bo taka jest procedura, stad tak wiele biopsji kosmowki, gdzie wszystko wychodzi ok).

reklama
Mnie po prostu lekarz tłumaczył, ze na nfz przywiązuje się zbyt duża wagę do testu pappa i ze nie zawsze sprawdzane jest coś więcej poza 3 trisomniami, ale myśle szczerze mówiąc ze to zależy od lekarza, który robi usg…

Dziewczyny cieszę się że ten dzień skończył się mimo wszystko pozytywnie, jeszcze będzie dobrze ❤️ Ja mam w piątek i też bardzo się stresuje,nie wiem czego się spodziewać jedynie trochę uspokaja mnie fakt że będzie wykonywał badanie mój lekarz tylko w innym miejscu mam nadzieję że będzie wszystko dobrze widać i będą już wyniki pappa... Mój lekarz z kolei mówił że trzeba podejść do pappa ostrożnie ale nie tylko pokazuje wady genetyczne i jednak mimo wszystko dobrze je wykonać 🤔

I jak wyszło? U mnie dziś 11+6 lekarz próbował ale cóż, nie Bardzo był widać. Jednak tłuszczyk i blizny daje się we znaki. Obwiam się trochę prenatalnych za 5 dni 🙈

@Dzika93 @Karka_Krk serdeczne gratulacje 🥰
W którym dokładnie dniu jesteś przy pomiarze 5.69? Mnie dzisiaj wyszło 5.2, jestem dokładnie 11+6 i zastanawiam się czy to dobry pomiar.

A propos opisu Karki, to jak w ogóle powinno wyglądać normalne USG prenatalne na NFZ. Nastawiałam się na coś jak z opisu Karki, czy to było jakieś super specjalne a na NFZ będzie szybciutkie? 🤔🤔 Czy jak będę niezadowolona to mogę potem iść prywatnie 2-3 dni potem, czy to za często na takie "zaawansowane" USG?
Według USG 12+2, a według OM 11+6 heh ale już się pogubiłam.
Moje USG też było takie dokładne jak wspomina Karka, trwało co najmniej 30 minut.

Mnie po prostu lekarz tłumaczył, ze na nfz przywiązuje się zbyt duża wagę do testu pappa i ze nie zawsze sprawdzane jest coś więcej poza 3 trisomniami, ale myśle szczerze mówiąc ze to zależy od lekarza, który robi usg…
Na NFZ dostaje się skierowanie, to od was zależy jakie miejsce wybierzecie oczywiście z uwzględnieniem placówki gdzie takie skierowanie na NFZ jest akceptowane. I na każdym prenatalnym sprawdzaja wszystkie narządy dziecka etc. Nie ma czegoś takiego, że w jednej placówce sprawdzą a w drugiej nie.

Po drugie pamiętajcie, że macie swoje prawa !!!

Po trzecie wasz lekarz prowadzący jest od tego, aby przed takimi badaniami udzielić wam informacji w razie waszej nie wiedzy.

Jesteście na wizycie to dopytujcie o wszystko, nie pamiętacie to zrobić kartę z pytaniami i problem z głowy.

Nie ma sensu tutaj straszyć że na NFZ jest do dupy, bo potem połowa z was kombinuje i się stresuje!!!

reklama
Mam takie pytanko bo jakiś czas temu miałam momentami takie jakby skurcze/ kłucia w środku tak jakby w szyjce macicy sekundę dwie i tak Mac 3 razy na dzień i tak np co dwa dni na poprzedniej wizycie powiedziałam to lekarce ona mówiła ze to nie jest ok i zaprosiła na fotel w celu sprawdzenia czy może infekcje mam jakaś jak mnie zbadała to powiedziała ze nie widzi nic niepokojącego . Uspokoiło się na jakiś czas , Dzisiaj rano znowu miałam te kłucia i to co chwile chyba z 10 razy trochę mnie to niepokoi a wizyta dopiero 09.1
Co o tum sądzicie????

Do góry