reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2023

ja 177 cm a dziecko crl ma raczej w średniej dla danego tygodnia, ale z kolei co przychodzę na usg jest starsze niż poprzednio, czyli przychodzę radośnie Np w 13+ a tu już jest 14+ itp co jest ciekawe bo akurat chodziłam na monitoring cyklu i doskonale wiem kiedy byla owulacja 🤔 a Bejbik rośnie jak chce 😅
Ja 175cm i tez doskonale wiem kiedy miałam owulacje wiec termin z miesiączki jest poprawny, a małe na usg 4 dni do przodu. Ale ja byłam podobno bardzo długim i prawie 4kg noworodkiem wiec może moje dziecko będzie po mamie. Muszę z teściowa sprawdzić jaki mąż był, ale on niski jak na mężczyznę wiec pewnie był w normie :)

reklama
Co do kawy odrzuciło mnie totalnie. Wcześniej piłam rozpuszczalną, teraz nie ruszam a na zapach sypanej mnie mdli. Pije za to herbatę, której wcześniej raczej nie piłam do tego czasami melisa, mięta. Co polecacie do picia na ciepło? W sobotę mam wizytę jak będzie ok to miałam iść na zwolnienie, córka obudziła się z gorączka więc zmiana planów mam wolne już dzisiaj ;)
Rumianek, mieta, woda z dodatkiem np imbir, cytryna, goździki; herbata z dodatkiem lub sama, kakao, czekolada. Co tam lubisz.

jak to jest z dentysta w ciazy wypadła mi plomba dosyć duża i dzisiaj zaczęło bolec trochę dzislo obok czytałam coś ze amalgantowej nie można zakładać bo costam przenikać może do płodu jedynie i ze znieczulenie można podawać spokojnie normalnie nie biorę znieczulenia nigdy ale to jest 8 i dosyć duży ubytek wiec pewnie costam będą chcieli wiercić
Mi wypadła plomba gdy byłam w 7 miesiącu, musiałam na szybko szukać dentysty z wolnym terminem i trafiłam na takiego, co nie chciał znieczulać. Miałam uzupełnianą białą plombę, ale ja tylko takie robię.

jedyne co to chyba trzeba wziąć pod uwagę, że małe dziecko dużo śpi Np. w wózku i przez to może być mu chłodniej bo się nie rusza cały czas tak jak my :-) rodzimy latem, więc tu z kolei trzeba pamiętać o nie przegrzaniu :-) ochronie przed słońcem itp. ;-) z drugiej strony przynajmniej nie będziemy musiały się męczyć z kombinezonami itp.
Moja była z maja i odrazu na dwór w 2 dzień bo ciepło było. W lecie w domu w pieluszce fikała, a jak spała w dzień w domu to pieluchą tetrową okrywałam. Na dwór wychodziłam pod wieczór jak chłodniej i krótkie body ubierałam z czapunią cienką (bo o uszach wszyscy wkoło mówili że przewieje), jak czułam zimne nóżki lub karczek to ubiarałam skarpetki, przykrywałam pieluchą tetrową. Trzeba karczek sprawdzać czy nie zimny lub nie mokry, stópki i rączki. Dzieci lubią się pocić wiec trzeba też w wózku sprawdzać czy plecki nie mokre -ja w upały małą na boczek przekładałam.

Ja 175cm i tez doskonale wiem kiedy miałam owulacje wiec termin z miesiączki jest poprawny, a małe na usg 4 dni do przodu. Ale ja byłam podobno bardzo długim i prawie 4kg noworodkiem wiec może moje dziecko będzie po mamie. Muszę z teściowa sprawdzić jaki mąż był, ale on niski jak na mężczyznę wiec pewnie był w normie :)
Powiem ci, że mój mąż urodził się bardzo długi (jakoś 62 cm), a jest przeciętnego wzrostu. Odkąd to usłyszałam, to już w ogóle nie patrzę na takie rzeczy.

Moja była z maja i odrazu na dwór w 2 dzień bo ciepło było. W lecie w domu w pieluszce fikała, a jak spała w dzień w domu to pieluchą tetrową okrywałam. Na dwór wychodziłam pod wieczór jak chłodniej i krótkie body ubierałam z czapunią cienką (bo o uszach wszyscy wkoło mówili że przewieje), jak czułam zimne nóżki lub karczek to ubiarałam skarpetki, przykrywałam pieluchą tetrową. Trzeba karczek sprawdzać czy nie zimny lub nie mokry, stópki i rączki. Dzieci lubią się pocić wiec trzeba też w wózku sprawdzać czy plecki nie mokre -ja w upały małą na boczek przekładałam.
ja to mam już niezła jazde z nastrojami, czytam to co napisałaś i już się rozczuliłam ❤️❤️

reklama
ja 177 cm a dziecko crl ma raczej w średniej dla danego tygodnia, ale z kolei co przychodzę na usg jest starsze niż poprzednio, czyli przychodzę radośnie Np w 13+ a tu już jest 14+ itp co jest ciekawe bo akurat chodziłam na monitoring cyklu i doskonale wiem kiedy byla owulacja 🤔 a Bejbik rośnie jak chce 😅
Ciekawe, ja z usg zawsze ta sama data przewidywanego porodu. A właśnie jest jeszcze ten pomiar pctl na usg i podane jest w procentach w moim przypadku przy crl 4.40 w 11+1 było ponad 60%. I pytanie czy to oznacza siatkę percentylową która informuje ile statystycznie jest w takim tygodniu ciąży dzieci o takich wymiarach?

Do góry