reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2023

A co do l4 ja nigdy nie brałam dłuższego niż 7dni... teraz czuję się jak na urlopie 😆 ale potrzebowałam odpoczynki mimo wszystko, praca z dziecmi to wyzwanie 😅😆

Ja mam podobnie co do L4, rzadko brałam, już naprawdę jak było źle i teraz przez te 1.5 miesiąca w domu się czuje dziwnie 😅 teraz już może się trochę przyzwyczaiłam, ale pierwsze 2..3tygodnie to dziwnie się czułam, ze co ja robię tyle w domu 😄

reklama
Z tego co czytałam to podwyżka obejmuje, poczytajcie dobrze przepisy.

Średnia liczą z 12 miesięcy poprzedzając miesiąc L4, więc ogólnie duże lepiej jest płatne na L4 w ciąży niż aby chodząc do pracy z tego względu, że liczone są wszystkie dodatki 🙂
Ale jak podwyżka jest tuż przed L4 albo i na L4 no to nie wylicza się nowej podstawy.
Między dwoma okresami L4, lub L4 a macierzyńskim musi być conajmniej miesiąc przerwy żeby obliczyć nową podstawę. I tak lepiej bo wcześniej były to 3 miesiące.
W jakim sensie ta podwyżka się wlicza?

Jestem już w domu. Moja lekarka zadziałała i przyjęli mnie zaraz po moim poprzednim wpisie. Niestety nie zbadała mnie osobiście, bo ma dziś dzień operacyjny i nie mogła się wyrwać. Zrobili mi USG i nie wiadomo jakiego pochodzenia jest ta krew. Możliwe że jest jakiś krwiaczek którego nie widać. Mam się oszczędzać i leżeć gdyby coś się działo zwiększyło się krwawienie mam wracać na IP. Niestety lekarz dziś również potwierdził że rokowania dla mojego synka są kiepskie. Obrzęk się nie zmniejszył a wadę serca widać na pierwszy rzut oka ☹️ Nie mniej jednak czekamy na wyniki z IMiD i mam nie tracić nadziei jakkolwiek to brzmi.

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie kciuki, dobre słowo jesteście kochane ❤️

Ale jak podwyżka jest tuż przed L4 albo i na L4 no to nie wylicza się nowej podstawy.
Między dwoma okresami L4, lub L4 a macierzyńskim musi być conajmniej miesiąc przerwy żeby obliczyć nową podstawę. I tak lepiej bo wcześniej były to 3 miesiące.
W jakim sensie ta podwyżka się wlicza?
Nie wlicza się ale podwyżki nas obowiązują. Po prostu jak wrócisz z macierzyńskiego to z wyższą pensja.

Ostatnio czytałam artykuł, poszukam i podeślę 🙂

Jestem już w domu. Moja lekarka zadziałała i przyjęli mnie zaraz po moim poprzednim wpisie. Niestety nie zbadała mnie osobiście, bo ma dziś dzień operacyjny i nie mogła się wyrwać. Zrobili mi USG i nie wiadomo jakiego pochodzenia jest ta krew. Możliwe że jest jakiś krwiaczek którego nie widać. Mam się oszczędzać i leżeć gdyby coś się działo zwiększyło się krwawienie mam wracać na IP. Niestety lekarz dziś również potwierdził że rokowania dla mojego synka są kiepskie. Obrzęk się nie zmniejszył a wadę serca widać na pierwszy rzut oka ☹️ Nie mniej jednak czekamy na wyniki z IMiD i mam nie tracić nadziei jakkolwiek to brzmi.

Kurcze, to jak to jest, że wcześniej na usg nie było widać ani obrzęku, ani wady serduszka i dowiedziałaś się dopiero na prenatalnych? ☹️☹️ Na poprzednich usg było okej? A może Wasz synek ma po prostu tylko jakąś wadę serduszka (stąd ten obrzęk), którą uda się leczyć po porodzie, a tak to będzie okazem zdrowia? Bardzo trzymam za Was kciuki ❤️ Popatrz, jaki już jest silny ❤️

U mnie też krew była niewiadomego pochodzenia i schodziła przez 3dni 🤔 więc mam nadzieję że u Ciebie też się na strachu tylko skończy ❤️ oby była to wada uleczalna za co mocno trzymam kciuki ✊

Kurcze, to jak to jest, że wcześniej na usg nie było widać ani obrzęku, ani wady serduszka i dowiedziałaś się dopiero na prenatalnych? ☹️☹️ Na poprzednich usg było okej? A może Wasz synek ma po prostu tylko jakąś wadę serduszka (stąd ten obrzęk), którą uda się leczyć po porodzie, a tak to będzie okazem zdrowia? Bardzo trzymam za Was kciuki ❤️ Popatrz, jaki już jest silny ❤️
Tez mnie to zastanawia czemu nie było widać wcześniej. Porównując USG z prenatalnych i z 2.5 tygodnia przed prenatalnymi to różnica niebo a ziemia tam nie było żadnego obrzęku. Tak istnieje malutka szansa że obrzęk jest tylko przez wadę serduszka. No ale Papa również wyszła tragicznie. Ryzyko wady genetycznej jest u nas bardzo duże. Czekam z niecierpliwością na telefon z IMiD chciałbym już wiedzieć.

Tez mnie to zastanawia czemu nie było widać wcześniej. Porównując USG z prenatalnych i z 2.5 tygodnia przed prenatalnymi to różnica niebo a ziemia tam nie było żadnego obrzęku. Tak istnieje malutka szansa że obrzęk jest tylko przez wadę serduszka. No ale Papa również wyszła tragicznie. Ryzyko wady genetycznej jest u nas bardzo duże. Czekam z niecierpliwością na telefon z IMiD chciałbym już wiedzieć.
Kochana a tłumaczył któryś z lekarzy że np z amnio może nie wyjść żadna z trisomii które badają pappa? Że może to być inna choroba? Masz u siebie w mieście jakąś klinikę genetyczną w razie czego? Skąd jesteś (pewnie pisałaś ale.nie zakodowalam)

reklama

Wiec może ta wada okaże się, ze można ją leczyć po porodzie, tak jak pisze Laurka. Lekarz sam powiedział, żeby nie tracić nadziei.
I my również zabraniamy tracić nadziei 🧡 Odpoczywaj teraz…

Do góry