reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2023

reklama
A to lepsze wynagrodzenie policzy do do zasiłku chorobowego i potem do macierzyńskiego? Bo wydaje mi się że średnią liczy się z 12 miesięcy. Właśnie ostatnio o tym myślałam że to niezbyt fajnie, bo teraz pewnie w mojej firmie będzie podwyżka inflacyjna, jednak wgl mnie to nie obejmie.
Dokładnie liczy się średnie z 12 miesięcy więc aktualna podwyżka niewiele daje

Ja też nie miałam wgl ciśnienia tam mierzonego 😱 ale nie stresuje się tym... Przez 30min lekarz z każdej możliwej strony mierzył i oglądał i dziecko i łożysko więc myślę że jeśli byłoby coś niepokojącego to by nam to powiedział 🙂

Też miałam takie podejście i najchętniej nie chciałam mówić nikomu... Jak wylądowałam w szpitalu to modliłam się żeby znajomą położna nie miała dyżuru bo wiedziałam że zaraz wszyscy będą wiedzieć o ciąży... Niestety na wyjściu trafiłam na nią ale twardo jej powiedziałam że nie chce żeby ktokolwiek wiedział bo rodzicom i córce zamierzam dopiero powiedzieć w święta i ona to zaakceptowała... Teraz już się nie hamujemy bo i tak zaraz wszyscy będą wiedzieć drogą pantoflową więc to nie uniknione... Pamiętam w drugiej ciąży ukrywałam prawie do 5msc a jak ktoś mnie pytał to zaprzeczam 🤦 skończyło się tak że w 32tc urodziłam martwego syna więc myślę że to czy powiesz teraz czy za miesiąc nie ma żadnego wpływu jak się sytuacja rozwinie... A wiem że ukrywaniem człowiek tylko stresuje siebie i dziecko

Też tak mam i nie wiem czy mój detektor jest taki beznadziejny czy wszystkie tak mają 🙈

Tak ja mam tak od kilku dni i już głupieje czy to normalne 🙈

Czekam z niecierpliwością na wieści oby to nic groźnego ❤️
@EJK85 czekamy niecierpliwie razem z Tobą i trzymamy kciuki ✊
I przy ostatnim poronieniu przyjechałam na IP i u mnie jest tak w szpitalu ze najpierw wszyscy idą do triage tak to się nazywa tam jest ratownik medyczny i mówię mu co jest powodem mojej wizyty w szpitalu trafiłam na mojego sąsiada mieszka drzwi obok i mieszka z moja kuzynka ciąże straciłam nigdy nie usłyszałam żadnego komentarza ani pytania na ten temat wie ze straciłam bo ślepy nie jest nigdy nie odczułam żeby ktoś o tym wiedział . Tak powinno być bo go chyba tez obowiązuje jakaś tajemnica

A to lepsze wynagrodzenie policzy do do zasiłku chorobowego i potem do macierzyńskiego? Bo wydaje mi się że średnią liczy się z 12 miesięcy. Właśnie ostatnio o tym myślałam że to niezbyt fajnie, bo teraz pewnie w mojej firmie będzie podwyżka inflacyjna, jednak wgl mnie to nie obejmie.
Z tego co czytałam to podwyżka obejmuje, poczytajcie dobrze przepisy.

Średnia liczą z 12 miesięcy poprzedzając miesiąc L4, więc ogólnie duże lepiej jest płatne na L4 w ciąży niż aby chodząc do pracy z tego względu, że liczone są wszystkie dodatki 🙂

Średnia z 12 miesięcy. Ja w ogóle miałam w poprzedniej ciąży taką sytuację że rodziłam w październiku'18 na zwolnienie poszłam początkiem września, czyli średnia powinna być wrzesień'17 - wrzesień'18. Ale na każdą wizytę brałam l4 (głupia ja.) Co miesiąc od stycznia kiedy jeszcze nie byłam w ciąży ale byłam chora, miałam 1 dzień zwolnienia. Przez to że nie miałam przerwy między l4 dłuższej niż 3miesiace to nie wyliczono mi nowej stawki i moja wypłata była liczona że średniej grudzień'16-grudzien'17. Moja podwyżka była duża, ponad 20% i byłam stratna kupę kasy... Zwróćcie sobie na to uwagę jeśli dostałyście podwyzki w ostatnim roku.
Ja miałam w tym roku dużo l4 pracowałam marzec kwiecień później l4 do końca lipca miesiąc bezpłatnego i wróciłam od września do pracy koniec listopada poszłam na l4 narazie dostałam wypłatę za ten listopad i wyszło tyle ile normalnie bum zarobiła a tez dostałam od września podwyżkę mała i w listopadzie więcej premi miałam zobaczymy jak teraz to wyjdzie ale ja jestem zadowolona pomimo moich nieobecności i bezpłatnego miesiąca

Hej ! Co do bólu bioder, tyłka, brzucha itp. Mnie tez ciągną biodra, od paru dni czasem mnie zakłuje jakby w środku w kroczu, może macica uciska gdzieś, nie wiem, ale nie jest to ból nie do wytrzymania, w sumie to nie ból nawet, tylko jakieś takie kłucia.
W dole pleców również często mnie boli.

Dziewczyny, miałam mieć badanie prenatalne 5.01, ale jako że się zwolnił termin na dziś, to przesunełam o te dwa dni 🙈🤩
Jestem już po wizycie, fasolka ma 7cm 😍 badanie trwało około 20min. Usg miałam dopochwowo i przez brzuch, lekarz mówił, ze dopochwowo można dużo więcej zbadać i wymierzyć (i nie chodzi tu o żadna warstwę tłuszczu, bo ja nie mam prawie żadnej, po prostu przez pochwę jest lepsze dojście żeby wszysrko dobrze zobaczyć 😊)
Lekarz badał przepływy, narządy wewnętrzne, gdzie ja tam nic nie widziałam tylko obraz bym wtedy w tym miejscu niebiesko-czerwony i dla mnie nic więcej, a lekarz mówi „ooo mamy tu żołądek, pęcherz, aortę„ itd…
Kość nosowa obecna, fałdy szyjne Ok, generalnie podczas badania i na opisie wszystko cały czas było „dobrze, w normie, w porządku” także kamień z serca… odetchnęłam mocno po tej wizycie. 🧡 Fasolka miała kciuka w buzi 🥰 Ale ogólnie nie kręciła się mocno. Serduszko 162 na minute 💓
Termin wychodzi na 9.07 i raczej będzie dziewczynka, aczkolwiek na dziś wiadomo nic na 100%.
Po usg poszłam na badanie PAPPA, po 10 dniach ma być wynik, lekarz poinformuje jak wyliczy ryzyko itp itd…
Mój mały tez na 9.07 i też 7cm 😁

reklama
Do góry