reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2023

Tam jest chyba 400? Czyli w ciąży 800 powinno się brać? 🤔 Mam folik w domu, ale bałam się, że przegnę z kwasem foliowym 🙆‍♀️

Kwasu foliowego nie „przedawkujesz” nadmiar wydalany jest z moczem 😊
Ja do 10tego tygodnia zgodnie z zaleceniem ginekologa brałam tylko kwas foliowy. Tabletka 0,4 ale brałam ich aż 4szt dziennie.

reklama
Kwasu foliowego nie „przedawkujesz” nadmiar wydalany jest z moczem 😊
Ja do 10tego tygodnia zgodnie z zaleceniem ginekologa brałam tylko kwas foliowy. Tabletka 0,4 ale brałam ich aż 4szt dziennie.
Ja z kolei słyszałam, że może się gromadzić w organizmie, przez co może np maskować niedobry wit b12 itd, jak jest go za dużo.

Ja z kolei słyszałam, że może się gromadzić w organizmie, przez co może np maskować niedobry wit b12 itd, jak jest go za dużo.

Na stronie apteki 😊

Załączniki

• IMG_3326.jpeg
    IMG_3326.jpeg
    165,3 KB · Wyświetleń: 34
Dobra mogę trochę odetchnąć na te święta.
Bobo rośnie jak szalone, ma już 3,76cm. Wychodzi, że przyspieszył 3 dni z terminem, ale poczekam aż mi na prenatalnych określą ostatecznie termin. Bardzo dużo się ruszał ❤️ machał rączkami i nóżkami 😍

Załączniki

• IMG_2887.jpeg
    IMG_2887.jpeg
    139,6 KB · Wyświetleń: 64
A moje pobolewanie brzucha prawdopodbnie wynika z infekcji. Jutro muszę zrobić badanie moczu i podesłać wynik lekarzowi. Wtedy zdecyduje czy mam brać leki.

Dobra mogę trochę odetchnąć na te święta.
Bobo rośnie jak szalone, ma już 3,76cm. Wychodzi, że przyspieszył 3 dni z terminem, ale poczekam aż mi na prenatalnych określą ostatecznie termin. Bardzo dużo się ruszał ❤️ machał rączkami i nóżkami 😍
Super! Przynajmniej możesz się zrelaksować teraz ❤️ Już powinno być wszystko dobrze ❤️

reklama
Na stronie apteki 😊
Chodzi o to, że syntetyczny kwas foliowy musi ulec aktywacji w organizmie, dzięki aktywności enzymów MTHFR i DHFR, a jeśli ktoś ma mutację, to aktywacja może nie nastąpić, przez co syntetyczny kwas foliowy ulega kumulacji w organizmie. O tym czytałam. A kumulacja daje takie objawy jak właśnie maskowanie niedoborów wit B 12, alergie, zatory itd. Przy czym podkreślam - jeśli ktoś ma mutację. A nie każda kobieta przed zajściem w ciążę to bada, więc dobrze by było jakby każda przyjmowała formę aktywną, bo skąd ma wiedzieć czy ma mutację czy nie. Tylko o to chodzi:)

Do góry