reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

No ten dzień to jakis obłęd. Wczoraj sobie pisalysmy o l4 w ciąży itd. Ja przekonana ze za marzec płaci mi zus, napisałam do księgowego z firmy czy się orientuje w jakim terminie dostanę pieniądze (w pracy zazwyczaj to 30 każdego miesiaca) a księgowy pisze do mnie ze to pracodawca wypłaci świadczenie, ale na razie jest wstrzymane bo nie mam l4 za marzec... ja na to, niemożliwe l4 mam w karcie wpisane od 29 lutego do 29 marca, na co on mi wysłał potwierdzenie ze l4 mam od 29.02 do 29.02. Dziewczyny przysięgam , że umarła na zawał serca!
Dzwonie zatem do mojej przychodni i trąbie żeby dr natychmiast oddzwonił, w mej głowie oczywiście czarny scenariusz ze będę bez wypłaty cały miesiąc, że co ja zrobię itd nakrecilam się strasznie, bo wiem ze lekarze moga wystawiać wstecz max 3 dni l4.
Dr oddzwonil , sprawdził, wystawił zaległe i po kłopocie. ..
Jutro mają mi tylko z pracy potwierdzić ze jest juz ok.
No jak zły dzień, to do kwadratu.
@niunia2324 masakra, współczuję takiej akcyjki. Cieszę się że wszystko dobrze się skończyło. Od czasu kiedy L4 jest elektroniczne nie masz szans sprawdzić dat ani nie masz poświadczenia że L4 przeszło przez system. Dlatego ja zawsze proszę o potwierdzenie z kadr na maila i wtedy śpię spokojnie.

reklama
No ten dzień to jakis obłęd. Wczoraj sobie pisalysmy o l4 w ciąży itd. Ja przekonana ze za marzec płaci mi zus, napisałam do księgowego z firmy czy się orientuje w jakim terminie dostanę pieniądze (w pracy zazwyczaj to 30 każdego miesiaca) a księgowy pisze do mnie ze to pracodawca wypłaci świadczenie, ale na razie jest wstrzymane bo nie mam l4 za marzec... ja na to, niemożliwe l4 mam w karcie wpisane od 29 lutego do 29 marca, na co on mi wysłał potwierdzenie ze l4 mam od 29.02 do 29.02. Dziewczyny przysięgam , że umarła na zawał serca!
Dzwonie zatem do mojej przychodni i trąbie żeby dr natychmiast oddzwonił, w mej głowie oczywiście czarny scenariusz ze będę bez wypłaty cały miesiąc, że co ja zrobię itd nakrecilam się strasznie, bo wiem ze lekarze moga wystawiać wstecz max 3 dni l4.
Dr oddzwonil , sprawdził, wystawił zaległe i po kłopocie. ..
Jutro mają mi tylko z pracy potwierdzić ze jest juz ok.
No jak zły dzień, to do kwadratu.
jak zły dzień, wszystko się dobre skończyło :)

Hej, dziewczyny wystarczy założyć profil ZUS pue i można kontrolować zwolnienia, tam wszystko jest wypisane co lekarz podał jaki kod jaki zakres dat :) polecam :)
@niunia2324 masakra, współczuję takiej akcyjki. Cieszę się że wszystko dobrze się skończyło. Od czasu kiedy L4 jest elektroniczne nie masz szans sprawdzić dat ani nie masz poświadczenia że L4 przeszło przez system. Dlatego ja zawsze proszę o potwierdzenie z kadr na maila i wtedy śpię spokojnie.

Hej, dziewczyny wystarczy założyć profil ZUS pue i można kontrolować zwolnienia, tam wszystko jest wypisane co lekarz podał jaki kod jaki zakres dat :) polecam :)
Dokładnie. Dodam, ze ja mam powiadomienia na maila, wiec jeszcze jak jestem w gabinecie to sprawdzam sobie daty. E-recepty tez mam z powiadomieniami, to tez od razu wiem, ze doszło. :)

Juz po wizycie. Dostałam glukometr i mam mierzyć cukier 4 razy dziennie. Jak będzie ok , to kontrolną wizyta za msc. Jak te cukry po posiłku nadal będą wysokie to za dwa tyg mam się stawić. O dzizas jakby problemów było za mało 😣 no nie mój dzień dzisiaj 😔
Będzie dobrze abyś dietę trzymała 👍 co w ciąży wiem sama ze nie jest łatwe.

3 razy dziennie? Nie za dużo?
Czasem się brzuch napina jak dzieciną przekręca się z boku na bok, jest to uczucie napięcia jakby całego łożyska że aż ukrwienie do płuc podchodzi. To normalne
Ja też 3 razy dziennie biorę magne b6 i do końca ciąży mam brać. Tak zalecił lekarz.

Będzie dobrze abyś dietę trzymała 👍 co w ciąży wiem sama ze nie jest łatwe.

Ja też 3 razy dziennie biorę magne b6 i do końca ciąży mam brać. Tak zalecił lekarz.
Powiem Ci ze zachodze w główe dlaczego to takie ważne skoro złe wyniki mam po 1 godz tylko. Dzisiaj pomiary są ok. Pytałam lekarza jakie konsekwencje niesie za sobą cukrzyca ciążowa, on jedynie powiedział, że dzidziuś może być pulchniutki. Nie rozumiem juz nic z tego. A jak na złość jak wiem ze nie mogę, to marzą mi się słodycze 😎😍
Co do magnezu, gin wspomniał tez o 3 razy dziennie magne b6 (nawet po 2 tabletki) jeśli brzuch się stawia.
P. S mój brzuch jest ogromny 💙

Ostatnia edycja:
Powiem Ci ze zachodze w główe dlaczego to takie ważne skoro złe wyniki mam po 1 godz tylko. Dzisiaj pomiary są ok. Pytałam lekarza jakie konsekwencje niesie za sobą cukrzyca ciążowa, on jedynie powiedział, że dzidziuś może być pulchniutki. Nie rozumiem juz nic z tego. A jak na złość jak wiem ze nie mogę, to marzą mi się słodycze 😎😍
Co do magnezu, gin wspomniał tez o 3 razy dziennie magne b6 (nawet po 2 tabletki) jeśli brzuch się stawia.
muszą kontrolować, czy się ten cukier nie pogarsza, bo to dla dzidzi jest bardzo niebezpieczne i jeśli urośnie za duże to będzie konieczność cesarki

reklama
ja w ramach słodyczy robię np galaretkę z owocami, może trochę da się Twój apetyt oszukać, ja na diecie z niskiem indeksem glikemicznym jestem od 3 lat, bo mam problem z insuliną i naprawdę da się z tym wytrzymać, trzeba tylko kilku zasad przestrzegać, choć zmiany przy naszych zachciankach nie są proste :)
P.S. ja prawie nie mam brzucha, już nawet mnie to wkurza, rano to wogóle nie widać, że w ciąży jestem, po południu trochę się zaokrągla ten brzuszek, ale też nie jakoś bardzo

Do góry