reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

reklama
Norma w 11-12 tygodnia 28-42. Ja mam 104. Jest to dużo poza norma wiec się przestraszyłam. Usg prenatalne mam dopiero 17.01. Czy komuś ten wynik wyszedł wyższy?
Interpretacja testu podwójnego jest bardziej skomplikowana niż np. podstawowej morfologii i nawet mając wszystkie dane można zgłupieć. Na pewno jeden parametr jeszcze o niczym nie świadczy. Nie wiadomo nawet czy te normy, które Ci wpisali uwzględniają Twój wiek, czy to jest po prostu mediana dla wieku ciąży.
Poczekaj spokojnie do USG. Masz tą komfortową sytuacje, że lekarz od razu będzie Ci coś mógł powiedzieć, mając w ręce wyniki z krwi.

Ja dopiero w czwartek odbieram moje wyniki, ale one będą już łączone z USG, więc nie wiem jak fizycznie wygląda wydruk - czy tam będą poszczególne normy itp. 🤷‍♀️ Moja znajoma też miała robione USG i krew w tym samym dniu i na wyniku miała już wpisaną tylko ocenę ryzyka i jakieś wykresy, przepływy. Na tyle ile to odczytała ryzyko wyszło małe, ale szczegóły dopiero lekarz jej wyjaśnił.

Ale masz podane ogólne normy?

Tak są tam jakieś podane normy. Tez spanikowałam w pierwszym momencie, ale nie czytaj sama naprawdę tych wyników bo nic Vi to nie da:)
Lekarz musi zbadać tez wszystko na usg żeby cokolwiek moc odczytać z wyniku pappa.
Ja wolna betę hcg np mam 68,64 i kompletnie nie wiem wiem co to oznacza.

A ja mam pytanie o suplementy jakie przyjmujecie w ciąży? Ja z suplementow biorę prewenit intensive, Wit D3 2000j, magneB6.
Zastanawiam się nad włączeniem jeszcze czegoś z zelazem i kwasami DHA. Wiem, że zalecają też jod, chociaż ja akurat mieszkam nad morzem. Bierzecie coś jeszcze?
Mnie dosyć mocno męczą mdłości i wymioty, więc mam problem z utrzymaniem dobrej diety :(

A ja mam pytanie o suplementy jakie przyjmujecie w ciąży? Ja z suplementow biorę prewenit intensive, Wit D3 2000j, magneB6.
Zastanawiam się nad włączeniem jeszcze czegoś z zelazem i kwasami DHA. Wiem, że zalecają też jod, chociaż ja akurat mieszkam nad morzem. Bierzecie coś jeszcze?
Mnie dosyć mocno męczą mdłości i wymioty, więc mam problem z utrzymaniem dobrej diety :(
Ja biorę duphavit pregna. Szwagierka farmaceutka, która również jest w ciąży mi poleciła.

Ja biorę Symvital Mama.
Magnezu tam dużo nie ma, ale u mnie na razie nie ma niedoborów. Najwyżej będę suplementować osobno.

reklama
Pregna plus, folian solgara, wit b6, wit b12, mumomega.
Też proszę o dostęp do wątku zamkniętego.

Do góry