reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Dziewczyny, w którym tygodniu miałyście wykonywane pierwsze badania prenatalne? Mój lekarz wskazał mi wizytę w 14. tygodniu, podczas gdy wszędzie jest napisane, że powinny zostać wykonane najpóźniej do 13 tyg. i 6 dnia ciąży. Boję się, że to za poźno... że badanie będzie niewiarygodne... :(
Równo w 14+0? A Ty robisz tylko usg czy tez pappa?

reklama
cześć Marta :) ja według OM tez mam termin na 3 lipca :) a prenatalne czekają mnie w czwartek, więc rozumiem Cię doskonale, też mi gorąco jak sobie o nich pomyslę.. plus taki ze mam do południa, bo jakbym miała wieczorem, to bym chyba padła... :)
Ja tez mam do poludnia bo o 10.20 wiec akurat ogarne sie rano i do lekarza.

Ja urodzilam pierwsze dziecko majac 23 lata, teraz mam 25.
Szczerze bardzo chcialam dziecka w mlodym wieku, ile mialam sie wyszalec to sie wyszalalam i czuje sie spelniona.
Mamy ustatkowana sytuacje.
Wychodzimy z mezem z zalozenia, ze dzieci podrosna a my bedziemy sie tez mogli skupic na sobie, korzystac z zycia - majac duzo wieksze mozliwosci niz majac 20lat, a dodatkowo ustabilizowane zycie rodzinne.
Wiem, ze medycyna sie rozwija i wszystko idzie do przodu, ale niestety biologi nie da sie w zaden sposob oszukac. Ja jestem na nie ciazy w wieku 40+, ale rozne sa sytuacje i naprawde nikogo nie oceniam czy nie patrze na to jakos negatywnie. Po prostu kazdy decyduje o sobie, nie zawsze tez mamy wybor i mozliwosc posiadania dziecka wczesniej.
Obserwujac mamy przed 40 widze, ze to juz nie takie kolorowe jak po 20. Mam w rodzinie kobiety ktore pierwsze dziecko urodzily po 20 a drugie przed 40 i same mowia, ze to niebo a ziemia. Pomimo doswiadczenia, wiekszej madrosci itp. jednak lepiej wspominaja ta pierwsza ciaze

Wg USG (moja ciąża jest o 2 tygodnie młodsza w stosunku do OM)
Hmmm to ja jednak dopytałabym lekarza. Mi mój lekarz mówił 11-14 nieprzekraczalnie. Chodzi o wielkość dzieciątka. Musi być większy niż 45mm a mniejszy niż 84mm. Jak sobie tak teraz przeczytałam u mamyginekolog to tez takie widełki daje.

Cześć dziewczyny. Chciałabym dołączyć do grona lipcowych mamusiek ;) termin porodu mam na 20.07 . Staraliśmy się ok 3 lata, w między czasie 1 poronienie. Także ciąża wyczekana, radość niesamowita. Mamy już synka w wieku 7 lat. Aktualnie samopoczucie mega, czasem nawet się zastanawiam czy na pewno jestem w ciąży!? Jedyne co mi dokucza to senność w ciągu dnia. Pozdrawiam was serdecznie :)

A ja mam mega problem. Chyba nie bede miala badania usg tego miedzy 11 a 14tc. Polozna moze mnie przyjac dopiero w polowie stycznia, kiedy bede miedzy 13 a 14 tc a to ina ma dopiero skierowac m ie na badania usg. Kiedy zapytalam w przychodni co mam zrobic w rakim przypadku- oni nie wiedza. Moj polski ginekolog ma tak slaby stary sprzet ze nie ma szans zeby on cokolwiek szczegolowego tam zobaczyl [emoji24] przestraszylam sie strasznie.

reklama
Hmmm to ja jednak dopytałabym lekarza. Mi mój lekarz mówił 11-14 nieprzekraczalnie. Chodzi o wielkość dzieciątka. Musi być większy niż 45mm a mniejszy niż 84mm. Jak sobie tak teraz przeczytałam u mamyginekolog to tez takie widełki daje.
Też właśnie to czytałam, dlatego się zaniepokoiłam. Na wszelki wypadek umówiłam wizytę na czwartek (to byłoby prawdopodobnie 13+6). To najszybszy termin, jaki mogłam złapać.

Do góry