reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

Ratunku... czy ktoras z was miala w szpitalu podawany lek dozylnie na szybsze dojrzewanie pluc dziecka??? [emoji29] jestem w24tc. Lekarz mowi ze szyjka macicy jest wyraznie skorczona w normie jest 25 a ja mam 19.. czy ktoras z was tak miala??

To jest normalna procedura, jeśli istnieje zagrożenie przedwczesnym porodem podaje się steryd na rozwój płuc, bo one dopiero w ostatnich tygodniach ciąży bez tego dojrzewają do samodzielnej pracy. A tak zwiększa się szanse dziecka jeśli nie uda się donosić do bezpiecznej granicy.

Dziewczyny nie wymagajcie od psów, żeby wiązały Wasz rosnący brzuch z tym, że za kilka ms pojawi się dziecko [emoji85] Kasne, że mogą instynktownie wyczuwać, że coś się zmienia, ale nie na zasadzie przyczyna-skutek ;) Jak syn się rodził to nasza bulterierka miała 11 lat, nie było żadnych problemów - obwąchała Młodego i tyle. Nie budził w niej nadmiernej ekscytacji, trzeba było uważać, żeby mu tyłkiem na głowie nie usiadła i tyle ;) Jak Mały miał 8ms to wzięliśmy szczeniaka, także nasz obecny pies nie wie, że można żyć bez dziecka obok, więc też nie planujemy żadnego specjalnego oswajania z tematem. Póki dziecko jest nieruchomym bobkiem to raczej nie ma problemu z psami, gorzej jak zyskuje mobilność i zaczynają się próby łapania za ogon itp

reklama
Ratunku... czy ktoras z was miala w szpitalu podawany lek dozylnie na szybsze dojrzewanie pluc dziecka??? [emoji29] jestem w24tc. Lekarz mowi ze szyjka macicy jest wyraznie skorczona w normie jest 25 a ja mam 19.. czy ktoras z was tak miala??
Ja miałam podawane w 29 tygodniu. Urodziłam w 41. Miałam niby rodzić szybciej, bo szyjka skrócona a urodziłam po terminie. Będzie dobrze, tylko musisz się oszczędzać. Najlepiej leżeć i pachnieć do samego porodu. Jesteś w szpitalu, czy dopiero Cię nim straszą?

Hej☺ dawno mnie tu nie bylo wczoraj mialam wizyte 26 tydzien maluszek wazy prawie 800g ( lekarz stwierdził ze szykuje nam sie kawal chlopa) ulozenie niestety narazie poprzeczne. Ze wzgledu na dosyc czesto twardniejacy brzuch dostalam lutrine i nospe forte, mam je brac do kolejnej wizyty jesli to nie pomoze czeka mnie oddzial

Nie stresuj sie Paulinaxxem ja tez mialam podawany steryd w 31 t.c.na szybszy rozwoj pluc u chlopcow ( ciąża bliźniacza).Rowniez dynamika skracania sie szyjki byla zbyt duza.Potem rowniez dostalam fenoterol w pompie w szpitalu, a pozniej w tabl.do domu z zaleceniem mocnego oszczedzania sie. Chodzilam, ale duzo tez polegiwalam juz.Dobrze, ze twoj lekarz jest czujny, slychaj sie zalecen, oszczedzaj i bedzie wszystko dobrze:yes:

Hej☺ dawno mnie tu nie bylo wczoraj mialam wizyte 26 tydzien maluszek wazy prawie 800g ( lekarz stwierdził ze szykuje nam sie kawal chlopa) ulozenie niestety narazie poprzeczne. Ze wzgledu na dosyc czesto twardniejacy brzuch dostalam lutrine i nospe forte, mam je brac do kolejnej wizyty jesli to nie pomoze czeka mnie oddzial
To faktycznie duzy maluszek jak na ten wiek ciazy, gratulacje.A jak twoja szyjka, badał ci? A to lutrine to jakis steryd ?

hej. Ja miałam często twardniejący brzuch i trafiłam do szpitala, gdzie wypisali mi luteinę, nospe i magnez. Ogólnie po wizycie kontrolnej u mojego lekarza prowadzącego, stwierdził, że luteina to teraz wymysł (tzn co lekarz to opinia, ja brałam do wizyty kontrolnej- Ty oczywiście słuchaj swojego lekarza), ale na koniec okazało się, że po prostu miałam niedobór magnezu (mimo, że suplementuje witaminy dla kobiet w ciąży i też jest tam magnez). Więc też polecam sprawdzić czy nie masz tego niedoboru, bo odkąd uregulowałam magnez twardnienie brzucha mam w normie, czyli jakoś raz na godz.

Miałam podawane sterydy na rozwój płuc w każdej ciąży w okolicach 24-30tc ze wzgledu na niewydolność szyjki. Wszystkie dzieci donosilam do terminu.
Lakonka alergia od czystości?[emoji849]Większość alergii to czynniki genetyczne, a nie sterylne środowisko. Narażanie dziecka na kontakt z alergenem - żeby nie miało alergii to idiotyzm. Oczywiście nie eliminuje się czynników alergennych na zapas, ale ekspozycja alergika na alergen może mieć poważne skutki. Często u zwierząt uczula slina, a nie sierść.

Jagodka raczej chodzilo o unikanie na zapas. Tak jak badania pokazuja ze eliminacja z diety potencjalnych alergenów w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia alergii u dziecka tak pewnie zbyt sterylne warunki (nie zwykła czystosc :p ) może działać na podobnej zasadzie z alergią na kurz/roztocza ect.

A rozsądną ekspozycja u alergików czasem przynosi efekty. Oczywiście nie gdy alergia w stopniu grożącym wstrzasem.

reklama
Aguu z tym ostatnim się nie zgodzę. Przy alergii pokarmowej np ekspozycja na alergen rozwala jelita, powoli ale skutecznie..

Do góry