reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2019

Umówmy się tak- ja za Ciebie piję glukozę, a Ty za mnie rodzisz ok?:) A serio, to jesteśmy w tym samym wieku ciążowym, ale lekarz jeszcze nie kazał mi robić testu obciążenia glukozą, może na kolejnej wizycie. Z tego co widzę, dosyć często macie wizyty i USG, ja po miesiącu muszę mojego lekarza uprosić żeby móc podejrzeć fasolkę.
Zależy od lekarza. Też nie zawsze mam usg. Jak już jedno urodze to i drugie moge, nie ma sprawy ;)

reklama
To dobrze bo już sie martwiłam, kolejna wizyta bedzie w 20tyg to pewnie wtedy zleci.
Wiele z Was wie jak ułożone jest łożysko i ile waży dzieciątko, ja póki co nic nie wiem, ostatnio Mała widziałam miesiac temu na prenatalnych i dopiero za miesiac na połówkowych coś się dowiem i zobaczę.
Wczoraj miałam wizytę ale moj gon stwierdził ze nie ma potrzeby robienia usg jeśli bylo robione miesiac temu...
Nie wiem czy to normalne...
Ja tez w sumie nic konkretnego nie wiem. Wizyte mam 15.02 i wtedy u mnie będzie 16+2 więc jeszcze miesiąc do polowkowego od tego momentu. Ale usg mam na każdej wizycie. Krótkie bo zmierzy dziecko pokaże serce i go posłuchamy, zrobi z 2-3zdjecia i tyle ale w zupełności mi to wystarczy. Są lekarze którzy wychodzą z założenia że usg lepiej za często nie robić bo ma to zły wpływ na dziecko. Może twój gin wychodzi z podobnego założenia.

Dopytaj, mi powiedzieli że zmieniły sie zalecenia. Dlatego bylam zdziwiona ze już glukoze mi każą pić.

Ja nie robię krzywej w Polsce i u nas się zalecenia nie zmieniły, ale dzięki za zwrócenie uwagi.

Z ciekawości poszukałam polskich wytycznych ale niewiele się zmieniło w kwestii krzywej,chyba że coś przeoczyłam. Owszem są zalecenie wczesnej krzywej u kobiet z grupy ryzyka czyli np. przebyta cukrzyca ciążowa, jakiekolwiek zaburzenia gospodarki węglowodanowej czy wyższe BMI. Z drugiej strony jak można zrobić wcześniej to czemu nie. Nie chce mi się po nocy szukać czy są jakieś badania na to od kiedy jest sens robić krzywa u zdrowych ciężarnych.

Ostatnia edycja:
Od wczoraj mam migrene wiec wybaczcie, ze sie nie odniose do dyskusji.

Gratki udanych wizyt i kciuki za przyszle.

Dobranoc!

To dobrze bo już sie martwiłam, kolejna wizyta bedzie w 20tyg to pewnie wtedy zleci.
Wiele z Was wie jak ułożone jest łożysko i ile waży dzieciątko, ja póki co nic nie wiem, ostatnio Mała widziałam miesiac temu na prenatalnych i dopiero za miesiac na połówkowych coś się dowiem i zobaczę.
Wczoraj miałam wizytę ale moj gon stwierdził ze nie ma potrzeby robienia usg jeśli bylo robione miesiac temu...
Nie wiem czy to normalne...

Co do usg to normalne. Większość z nas ma częściej usg ale nie dlatego ze są jakieś wskazania. W Polsce wizyta bez usg to nie wizyta i wszyscy prywatni lekarze a także wielu na NFZ(o ile maja sprzęt w gabinecie) robi usg za każdym razem. Takie są oczekiwania ciężarnych. Każda z nas chce jak najczęściej podglądać maluszka. W innych krajach, o ile ciąża przebiega prawidłowo sa trzy, maksymalnie cztery usg. Na połówkowych się dowiesz gdzie masz łożysko i tak naprawdę gdzieś od tego momentu jest to ważna informacja. We wczesnej ciąży łożysko idzie w górę, czasem się przesuwa ciut w któraś stronę wiec z badania na badanie może być inaczej.

Dopiero się zaczęło? Zazdroszczę, ja z wymiotów w 12 tyg przeszłam na zgagę z automatu. A tak serio to współczuję, są takie dni że nie mogę się na niczym skupić bo ciągle ogień w przełyku. [emoji19]
Ja miałam straszne mdłości, niektóre musiałam przespać. Przeszły a 14tyg chyba. Od wczoraj zgaga.... Wiedziałam że za KFC przyjdzie płacić [emoji23][emoji23]

Karolcia dzięki za link. W weekend poćwiczę w domu żebym nie musiała do klubu jechac. Dzięki.

reklama
Do góry