reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

@ladyk24na7 ja cały czas myślami z wami. Ostatnio tak tylko rozmyślałam że bardzo zaluje że nie dane mi będzie was bliżej poznać i nie zobaczę waszych dzieci.
@Medeleine86 tak wiem:) tak jak i ja trzymam za Ciebie mocno kciuki
@.jagódka straszne :( moja pierwsza zatrzymała się jakoś wczesnie a ok11tyg zaczelam sama krwawić no ale rzeczywiście im szybciej tym łatwiej się obyć bez szpitala
@netka. Jejku straszne :( dziwne podejscie, no ale widać że różne mają lekarze, choć i tak na względzie jednak zaskarżenie trzeba mieć

OnaZmijeczka Zostań z nami. :):)

reklama
To straszne co piszesz... nie ogarniam takiej sytuacji i bardzo współczuję tak traumatycznego przeżycia. Jesteś silna babka. Teraz rozumiem Twoje obawy... ale każda ciąża jest inna i ta zakończy się sukcesem w lipcu :)

@OnaZmijeczka brakuje tutaj Ciebie. Chciałabym żebyś się tak nie męczyła i miałam nadzieję, że jest już po wszystkim :( A intensywne treningi? chociaż pewnie już próbowałaś..

Witam wszystkie nowe mamusie, życzę spokojnych tygodni ciąży.
Gratuluję serduszek i dobrych nowin z wizyt!

Ja dziś rozpoczęłam dzień ze swoim standardowym pakietem. Zanim otworzyłam oczy, już miałam ochotę zarzygać cały dom. Wczoraj mdliło mnie od 3 nad ranem do 22. Jestem wymęczona...

Mój gin zlecił mi następujące badania (Czy któraś z Was równeż ma taki zestaw?)
morfologia + płytki krwi z rozmazem
WR
serologia HIV
serologia HCV
serologia różyczka IgG
serologia CMU Igg + IgM
serologia toxoplazmoza IgG + IgM
mocz ogólny
TSH
glukoza na czczo
USG PAPP-A na 24.12 bo to będzie 12 tydzień
PAPP-A z krwi (max 3 dni przed USG PAPP-A)
Ja jestem już po wszystkich wynikach z krwi i moczu. Za 2 tygodnie mam mieć USG prenatalne i również robię test z krwi. Słyszałam, że to statystyki, ale dwóch lekarzy mi to zaproponowało i jestem zdecydowana z nadzieją, że będzie dobrze :)

Z Papa to jest tak, że na podstawie wyników z krwi, wyników usg i wieku matki program oblicza statystyczne prawdopodobieństwo wystąpienia trzech zespołów trisomii: Down, Patau i Edwardsa. Jak ktoś już wcześniej wspomniał to są wyliczenia statystyczne i np. wiek matki sam w sobie bardzo zawyża ryzyko. Moim zdaniem badanie dobre jak każde inne o ile się jest świadomym jego wad. Trzeba się zastanowić czy ewentualny zły wynik będzie miał dla nas osobiście jakieś konsekwencje. Dużo dziewczyn robi te badania z automatu a potem dramat bo np. amniopunkcja nie wchodzi w ogóle w grę itd. A czasami podjęcie decyzji jest trudne bo co zrobić jeśli usg wzorcowe a wynik mimo wszystko zły.

Ja oczywiście nam wszystkim życzę dobrych wyników!!

Ja sama zdecydowałam się na to badanie, robię tez nifty, ale to nie jest jakieś standardowe postępowanie.

@Medeleine86 @*PaMinka dzięki za wywołanie:*
U mnie ok, trzymam się. Nic się nie dzieje co mnie dziwi bo beta spadła o ponad 13tys mam nadzieję że samo się rozkręci bo na prawdę nie chce jechać do szpitala, wizja siedzenia tam cały dzień i jeszcze tej trupiej atmosfery mnie przeraża byłam raz i nie chciałabym tam znowu trafić
W przyszłym tyg mam USG mam nadzieję że do niego nie dotrwam

Trzymajcie się ciepło :* buziaki

Wysyłam mnóstwo pozytywnej energii. Mam nadzieje, że obędzie się bez szpitala. Dawaj znać na bieżąco co u Ciebie słychać.
Szczerze to trudno mi sobie wyobrazić ten wątek bez Ciebie[emoji22]

Z Papa to jest tak, że na podstawie wyników z krwi, wyników usg i wieku matki program oblicza statystyczne prawdopodobieństwo wystąpienia trzech zespołów trisomii: Down, Patau i Edwardsa. Jak ktoś już wcześniej wspomniał to są wyliczenia statystyczne i np. wiek matki sam w sobie bardzo zawyża ryzyko. Moim zdaniem badanie dobre jak każde inne o ile się jest świadomym jego wad. Trzeba się zastanowić czy ewentualny zły wynik będzie miał dla nas osobiście jakieś konsekwencje. Dużo dziewczyn robi te badania z automatu a potem dramat bo np. amniopunkcja nie wchodzi w ogóle w grę itd. A czasami podjęcie decyzji jest trudne bo co zrobić jeśli usg wzorcowe a wynik mimo wszystko zły.

Ja sama zdecydowałam się na to badanie, robię tez nifty, ale to nie jest jakieś standardowe postępowanie.
Rozmawiałam o tym z lekarzem. Zasugerował, że na początku dobrze jest zrobić usg i test Pappa, a jeśli (odpukać) coś będzie wzbudzać wątpliwości to wówczas mam zastanowić się nad testem nifty. Na ten moment zakładam ten dobry scenariusz, inaczej zwariuję i będę chodzić do pięciu różnych lekarzy, bo jestem straszna panikara :/

Netka: szczerze to z medycznego punktu widzenia to co Ci się przytrafiło jest nieakceptowalne. Nawet jakby brać pod uwagę wszystko korzyści z naturalnego oczyszczenia się organizmu to dwa miesiące czekania to jak siedzenie na bombie.
Bardzo mi przykro, że to musiało Cię spotkać.

U mnie odwrotnie, nie zrobili zabiegu... Musiałam czekam na poronienie samoistne. W pierwszym przypadku dwa tygodnie. W drugim dwa miesiące. I nikogo nie obchodziło, że może dojść do zakażenia.
Ja tez czekalam 4 tygodnie. I dla mnie to bylo traumatyczne przezycie. Powiedzialam sobie, ze jesli znowu mi sie prztrafi to bede zadac zabiegu.

reklama

Ja tez robie. I tez zastanawiam sie nad nifty.
Ale to pewnie jakby mi pappa zle wyszla.

Do góry