reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

reklama
Dziewczyny... Mam pytanie na cito.
Jutro idziemy do męża siostry. I najprawdopodobniej ma mnie prosić, aby została chrzestną. Moja odpowiedz ma być na tak.
No i teraz... to, że się dziecku nie odmawia, to słyszałam, bo dziecko będzie miało ciężkie życie.
Ale... doszły mnie dzisiaj słuchy, że kobieta w ciąży nie powinna podawać dziecka do chrztu... :shocked2:

Wiecie coś na ten temat??
Prawdę mówiąc mam zagwózdkę... Nie mam pojęcia, co o tym myśleć... :oo2: i co z tym począć... Jak nie urok to sraczka :mad:

PS.
Nikt nie miał wiedzieć o mojej ciąży... Ech. o_O

Jutro idziemy do męża siostry. I najprawdopodobniej ma mnie prosić, aby została chrzestną. Moja odpowiedz ma być na tak.
No i teraz... to, że się dziecku nie odmawia, to słyszałam, bo dziecko będzie miało ciężkie życie.
Ale... doszły mnie dzisiaj słuchy, że kobieta w ciąży nie powinna podawać dziecka do chrztu... :shocked2:

Prawdę mówiąc mam zagwózdkę... Nie mam pojęcia, co o tym myśleć... :oo2: i co z tym począć... Jak nie urok to sraczka :mad:

PS.
Jak dla mnie to zwykły przesąd. Ja w takie rzeczy nie wierzę. Na Twoim miejscu zgodziłabym się i nie przejmowała tym.

PS.
Ciezki temat.
Ja mialam bardzo podobny scenariusz.
Ja osobiscie nie wierze w takie zabobony.. ale stwierdzilam, ze nie mnie decydowac czy inni wierza. Nie chcialam, zeby mial ktos do mnie pozniej pretensje wiec powiedzialam jak jest. A ze i druga strona wydawala sie miec na to powazanie, to zostalam ciezarna chrzestna.

A odnosnie mowienia i niemowienia... Ja bym juz rozgadala najchetniej. Ale poczekam na serducho. Gdyby cos poszlo nie tak, nie chce przezywac zaloby sama. Nie udzwignelabym tego. PS. Oczywiscie mowie o najbliszej Rodzinie.

PS.

U nas też tak jest że ciężarna nie podaje dziecka ja osobiście nie miałam takiej sytuacji i nie wiem co bym zrobiła 8-) Może przesąd może nie.
Może powiedz mamie maluszka i niech ona zdecyduje jeżeli jej nie przeszkadza to ok.:tak:

reklama
@netka. A no tak słyszałam że podobno dziecko umiera czy jakoś tak... No zwykły przesąd
W moich stronach jest tak że kobiet w ciąży nie bierze się na chrzestnych tak po prostu ale nie że przesądni czy cos po prostu się nie bierze i tyle. Może to wynika właśnie z tego przesady i choć ludzie w to nie wierzą to już nie biorą ciężarnych.

Ja bym widziała 2 opcje w twoim przypadku
1 nie jechać i odwlekać wizytę jak najdłużej aż tak długo jak powiesz o ciąży. Czyli dasz im wybór czy chcą ciężarna chrzestna
2 powiedzieć rodzicom dziecka że jesteś w ciąży i nie wiesz co zrobić i czy im to nie przeszkadza, ogólnie to obgadac temat
I wspólnie podejmiecie decyzję
Czasem rodzice wcale nie chcą wybierać ciężarnej a o twojej ciąży po prostu nie wiedzą

Do góry